ΑΡΓΟΛΙΔΑΝΑΥΠΛΙΟ

Ναύπλιο| Η δημοτική αρχή Ορφανού απέτυχε – Ήρθε η ώρα της πολιτικής ευθύνης

Δυόμισι χρόνια ήταν αρκετά. Δείτε τις φωτογραφίες

Αρκετά για να κριθεί μια δημοτική αρχή. Αρκετά για να αποδείξει αν μπορεί να διοικήσει έναν από τους σημαντικότερους δήμους της χώρας. Αρκετά για να δει ο δημότης αν η καθημερινότητά του έγινε καλύτερη ή χειρότερη.

Η απάντηση, κατά την άποψή μας, βρίσκεται στους δρόμους του Ναυπλίου και των δημοτικών κοινοτήτων. Και οι φωτογραφίες που καθημερινά καταγράφουν την κατάσταση αποτελούν τον πιο αδιάψευστο μάρτυρα.

Κλειστές παιδικές χαρές. Σκουπίδια σε κάθε γωνιά του δήμου. Γκράφιτι ακόμη και πάνω σε ιστορικά κτίρια. Σπασμένα και επικίνδυνα πεζοδρόμια. Βρώμικοι κοινόχρηστοι χώροι γεμάτοι γλίτσα. Χαλασμένα φωτιστικά που αφήνουν γειτονιές στο σκοτάδι.

Παρατημένες μπετονιέρες και εργοτάξια που εγκυμονούν κινδύνους για πεζούς. Κατεστραμμένα παγκάκια. Λακκούβες στους δρόμους. Ακαθάριστα δημοτικά οικόπεδα που αποτελούν πιθανές εστίες πυρκαγιάς. Μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές σε πολλές κοινότητες

Ναύπλιο- Έργο δημοτικής αρχής Ορφανού: Σπασμένα παγκάκια στα οποία δεν μπορεί να καθίσει κανείς. Το ένα βρίσκεται στην Ενδεκάτη.

Αυτή είναι η εικόνα του Δήμου Ναυπλιέων σήμερα.

Στην Καραθώνα και στο Τολό η κατάσταση μόνο προβληματισμό προκαλεί. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η δημοτική αρχή επικαλούνταν ότι οι παραλίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου, την ώρα που οι πολίτες έβλεπαν σκουπίδια και εγκατάλειψη. Στην παραλία του Τολού οι καταγγελίες για την εκτεταμένη ανάπτυξη ξαπλωστρών συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους.

Ναύπλιο- έργο δημοτικής αρχής Ορφανού: Ακαθάριστα δημοτικά οικόπεδα έτοιμα προσανάμματα

 

Την ίδια στιγμή, καμία ουσιαστική διεκδίκηση της Καραθώνας και του Τολού από την ΕΤΑΔ δεν υπήρξε, αφήνοντας δύο από τις σημαντικότερες παραλίες του δήμου ουσιαστικά εκτός δημοτικής παρέμβασης.

Παιδικές Χαρές στο Ναύπλιο- Έργο της δημοτικής αρχής του κ. Ορφανού: Χωρίς παιδιά, κλειστές και βρώμικες

Οι διαμαρτυρίες κατοίκων για προβλήματα στην υδροδότηση συνεχίζονται εδώ και μήνες, ενώ το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο παραμένει χωρίς τον χλοοτάπητα που αξίζουν οι αθλητές και το κολυμβητήριο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

ΤΟΛΟ- Έργο της Δημοτικής Αρχής Ορφανού: Πύργος Χωρίς ναυαγοσώστες

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δημοτική αρχή αποφάσισε να φορτώσει τον Δήμο Ναυπλιέων με δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εύλογα ερωτήματα.

Κατά την άποψή μας, όταν ένας δήμος εμφανίζει τόσες ελλείψεις στην καθημερινότητα και στις βασικές υποδομές, η προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η αποτελεσματική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και όχι η επιβάρυνση των δημοτικών οικονομικών με έναν τόσο μεγάλο δανεισμό.

Οι δημότες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν γιατί κρίθηκε απαραίτητο αυτό το δάνειο και ποιο θα είναι το πραγματικό του όφελος για τον τόπο.

Και ύστερα ήρθαν οι παραιτήσεις.

Όχι μία. Όχι δύο. Τρεις αντιδήμαρχοι εγκατέλειψαν τη δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια εξέλιξη με βαρύ πολιτικό συμβολισμό. Όταν κορυφαία στελέχη της ίδιας της διοίκησης αποχωρούν, το πρόβλημα δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί συγκυριακό. Είναι ξεκάθαρα πολιτικό.

ΤΟΛΟ- Έργο της Δημοτικής Αρχής Ορφανού Ανεξέλεγκτές ξαπλώστρες σε παραλία βγαλμένα κάγκελα σε σκαλιά προς την θάλασσα. Οργή κατοίκων

Μια δημοτική αρχή δεν κρίνεται από τα δελτία Τύπου που εκδίδει ούτε από τις φωτογραφίες εγκαινίων. Κρίνεται από την εικόνα της πόλης, από την καθημερινότητα των δημοτών και από την εμπιστοσύνη που εμπνέει.

Ναύπλιο- Έργο Δημοτικής Αρχής Ορφανού: Γλίτσα και βρώμα στα πεζοδρόμια δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Σήμερα, η εικόνα του Δήμου Ναυπλιέων δεν θυμίζει έναν δήμο που προχωρά μπροστά. Αντίθετα, αποπνέει στασιμότητα, εγκατάλειψη και έλλειψη σχεδίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο. Οι παραιτήσεις των τριών αντιδημάρχων επιβεβαιώνουν ότι η κρίση δεν είναι μόνο στην πόλη, αλλά και στο εσωτερικό της διοίκησης.

Ναύπλιο Παραλία- Έργο Δημοτικής Αρχής του κ.Ορφανού: Γκράτιφι και βρώμα δεν καθαρίζει και δεν ενδιαφέρεται κανείς από την δημοτική αρχή ανεξέλεγκτα.

Κατά την άποψή μας, ο δήμαρχος Δημήτρης Ορφανός οφείλει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Η παραίτησή του αποτελεί πλέον τη μόνη έντιμη πολιτική επιλογή

Ναύπλιο- Εργατικές κατοικίες- Έργο Δημοτικής Αρχής Ορφανού: Ανεξέλεγκτα έτρεχε το νερό για πάνω από πέντε ημέρες

 

Γιατί οι πόλεις δεν διοικούνται με δικαιολογίες. Διοικούνται με έργο. Και αυτό είναι κάτι που τελικά το κρίνουν καθημερινά οι ίδιοι οι δημότες.

Α(Κακός)

 

Back to top button