ΑΡΓΟΛΙΔΑΝΑΥΠΛΙΟ

Ναύπλιο, Επόμενη Μέρα| «Τι εγκρίθηκε τελικά;» για την πρόταση των 743.625 ευρώ (vid)

Η παράταξη Κωστούρου ζητά απαντήσεις για τις μελέτες, το κόστος και τα παραδοτέα της πρότασης για τη Γλυκειά – Καταγγέλλει καθυστέρηση ενός έτους στην ενεργοποίηση της διαδικασίας

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στον Δήμο Ναυπλιέων βρίσκεται η πρόταση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 743.625 ευρώ για την πολεοδομική επέκταση της Πολεοδομικής Ενότητας 8 (Γλυκειά), μετά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ναυπλιέων στις 14 Ιουλίου 2026.

Η δημοτική παράταξη «Ναύπλιο, Επόμενη Μέρα» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, θέτει σειρά ερωτημάτων προς τη Δημοτική Αρχή Ορφανού, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή κλήθηκε να εγκρίνει μια σημαντικού ύψους πρόταση χωρίς να έχει στη διάθεσή της όλα τα αναλυτικά τεχνικά και οικονομικά στοιχεία.

Η εισήγηση με αριθμό πρωτοκόλλου 19126/10-07-2026 αφορούσε την έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης έως του ποσού των 594.900 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο 2025-2026», καθώς και την κάλυψη από ίδιους πόρους του Δήμου ποσού 148.725 ευρώ.

Το συνολικό ύψος της πρότασης ανέρχεται έτσι στα 743.625 ευρώ.

Ποια πρόταση εγκρίθηκε τελικά;

Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη, ο Δημήτρης Κωστούρος ξεκαθάρισε κατά τη συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει αντίθεση στην προσπάθεια αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά ζήτησε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το περιεχόμενο της πρότασης.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στη Δημοτική Επιτροπή αφορούσαν:

  • ποιες ακριβώς μελέτες περιλαμβάνονται στην πρόταση,
  • ποιο είναι το αντικείμενο της κάθε μελέτης,
  • ποια θα είναι τα τελικά παραδοτέα για τον Δήμο,
  • πώς προέκυψε ο προϋπολογισμός των 743.625 ευρώ,
  • ποια είναι η αναλυτική οικονομική τεκμηρίωση,
  • και ποια στοιχεία αποδεικνύουν την ωριμότητα της πρότασης.

«Εγκρίνουμε μόνο τη βούληση συμμετοχής», αναφέρει η αντιπολίτευση

Η παράταξη «Ναύπλιο, Επόμενη Μέρα» υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος Δημήτρης Ορφανός και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φραγκιουδάκης ανέφεραν πως στη συγκεκριμένη φάση εγκρίνεται ουσιαστικά η βούληση του Δήμου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ότι τα επιμέρους στοιχεία θα ακολουθήσουν σε επόμενο στάδιο.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η ίδια η εισήγηση δεν έκανε λόγο για απλή δήλωση πρόθεσης ή εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά για έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης.

Με βάση αυτό, θέτει το ερώτημα:

Εγκρίθηκε τελικά μια ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης ύψους 743.625 ευρώ ή απλώς η πρόθεση του Δήμου να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα;

«Η Δημοτική Επιτροπή δεν είναι διακοσμητικό όργανο»

Η «Ναύπλιο, Επόμενη Μέρα» τονίζει ότι η Δημοτική Επιτροπή έχει ουσιαστικό θεσμικό ρόλο και δεν μπορεί να καλείται να εγκρίνει σημαντικές χρηματοδοτικές προτάσεις χωρίς πλήρη γνώση των δεδομένων.

Όπως αναφέρει, η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής και η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις χρηστής διοίκησης.

 

Η παράταξη δηλώνει ότι στηρίζει κάθε προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων για τον Δήμο Ναυπλιέων, ζητά όμως σαφή εικόνα για το τι ακριβώς περιλαμβάνει κάθε πρόταση.

Αιχμές για καθυστέρηση ενός έτους

Παράλληλα, η παράταξη ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον χρόνο ενεργοποίησης της διαδικασίας.

Όπως αναφέρει, η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου είχε ξεκινήσει περίπου έναν χρόνο πριν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2026, ενώ στη συνέχεια δόθηκε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.

Η «Ναύπλιο, Επόμενη Μέρα» υποστηρίζει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πως η προετοιμασία της πρότασης θα μπορούσε να είχε προχωρήσει νωρίτερα.

Η συζήτηση πλέον μεταφέρεται στα στοιχεία της πρότασης

Η υπόθεση αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί τα δημοτικά όργανα, καθώς το βασικό ζήτημα που θέτει η αντιπολίτευση αφορά όχι την ανάγκη πολεοδομικού σχεδιασμού της Γλυκειάς, αλλά τη διαδικασία, την τεκμηρίωση και το περιεχόμενο της πρότασης που κατατέθηκε προς έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή.

Η παράταξη καλεί τους δημότες να παρακολουθήσουν το σχετικό απόσπασμα της συνεδρίασης και να κρίνουν τα όσα ειπώθηκαν.

Επιμέλεια: Αγγ. Κ.

Back to top button