
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους και τους διερχόμενους οδηγούς από την τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η οδός Αγίου Αδριανού. Ένας από τους κεντρικότερους οδικούς άξονες της περιοχής, ο οποίος ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια, μετατρέπεται ήδη σε ένα απέραντο εργοτάξιο κακοτεχνίας και διαδοχικών ξηλωμάτων.
Το χρονικό του παραλόγου: Πρώτα στρώνουν, μετά σκάβουν
Η Περιφέρεια παρέδωσε στους πολίτες έναν σύγχρονο και ασφαλή τάπητα, ολοκληρώνοντας το έργο της καθολικής αντικατάστασης της πίσσας. Προκειμένου όμως να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, ο δρόμος παρέμεινε φρεζαρισμένος και παραδομένος στη σκόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πολίτες έκαναν υπομονή, θεωρώντας ότι η ταλαιπωρία θα έπιανε τόπο. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον Δήμο.
Το καθημερινό «ράβε-ξήλωνε» της ΔΕΥΑΝ
Πριν προλάβει καλά-καλά να στεγνώσει η νέα άσφαλτος, τα συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου (ΔΕΥΑΝ) έπιασαν δουλειά, κάνοντας τον δρόμο κυριολεκτικά «κόσκινο». Με την πρόφαση των καθημερινών βλαβών στο δίκτυο, το ολοκαίνουργιο οδόστρωμα γεμίζει καθημερινά με μπαλώματα, λακκούβες και πρόχειρες αποκαταστάσεις, καταστρέφοντας ένα έργο εκατομμυρίων.
Τα αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν απάντηση
- Γιατί δεν υπήρξε κανένας προληπτικός έλεγχος και συντήρηση των αγωγών πριν πέσει η νέα άσφαλτος;
- Γιατί η ΔΕΥΑΝ άφησε να χαθεί άπρακτο το μεγάλο χρονικό διάστημα που ο δρόμος ήταν ήδη ανοιχτός και φρεζαρισμένος;
- Ποιος θα πληρώσει τελικά τη ζημιά για την πρόωρη καταστροφή και την υποβάθμιση ενός ολοκαίνουργιου δρόμου;
Η περίπτωση της οδού Αγίου Αδριανού δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμα δείγμα κακού συντονισμού. Είναι το μνημείο της απόλυτης προχειρότητας και της αδιαφορίας για το δημόσιο χρήμα.
Το πιο εξοργιστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι δικαιολογίες περί «κακής συνεννόησης μεταξύ υπηρεσιών» έχουν στερέψει προκλητικά. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, κ. Δημήτρης Ορφανός, έχει επιλέξει να κρατά στα χέρια του και το τιμόνι της ΔΕΥΑΝ, έχοντας την ιδιότητα του Προέδρου της επιχείρησης. Συνεπώς, η δικαιολογία ότι «το δεξί χέρι δεν ήξερε τι ποιεί το αριστερό» καταρρίπτεται πανηγυρικά.
Ο Δήμαρχος κ. Ορφανός όφειλε να συντονίσει τον Πρόεδρο κ. Ορφανό. Δεν το έκανε.
Το να ισχυρίζεται η δημοτική αρχή ότι οι βλάβες είναι «ξαφνικές» αποτελεί προσβολή προς τη νοημοσύνη των πολιτών. Αν ένα δίκτυο είναι σάπιο και έτοιμο να καταρρεύσει, οι τεχνικές υπηρεσίες το γνωρίζουν πολύ καλά. Το να επιτρέπεις να στρώνεται ένας δρόμος, γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα τον τρυπήσεις, συνιστά εγκληματική αμέλεια.
Τα χρήματα των φορολογουμένων δεν είναι για πέταμα, ούτε οι δρόμοι του Ναυπλίου πεδίο για πειράματα και μπαλώματα της κακιάς ώρας.
Ο κ. Ορφανός, υπό τη διπλή του ιδιότητα, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτό το χάλι. Οι δημότες δεν ζητούν πλέον απλές ανακοινώσεις και δικαιολογίες· απαιτούν σοβαρότητα, ανάληψη ευθυνών και ένα άμεσο τέλος στην πολιτική του «ράβε-ξήλωνε» που υποβαθμίζει τον τόπο.
Αγγ. Κ.

