ΑΡΓΟΛΙΔΑΝΑΥΠΛΙΟ

«Βράζει» η εστίαση| Οργή για φόρους, χρέη και ενέργεια

 

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους θεσμικούς φορείς έστειλε ο Σύλλογος Εστίασης Ναυπλίου «Το Ανάπλι», συμμετέχοντας ενεργά στο 25ο Συνέδριο Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη στις 25 και 26 Μαΐου 2026.

Μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού αλλά και αποφασιστικότητας, οι επαγγελματίες της εστίασης από όλη τη χώρα έθεσαν στο τραπέζι ζητήματα «φωτιά» που απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

«Δεν αντέχουμε άλλο» – Στο επίκεντρο χρέη, τράπεζες και ακρίβεια

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ναυπλίου συμμετείχε με παρεμβάσεις και ερωτήσεις προς κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, μεταφέροντας την ασφυκτική πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο κλάδος.

Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα που κυριάρχησαν στο συνέδριο ήταν:

  • Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις 240 δόσεις
  • «Πάγωμα» των εισπρακτικών μέτρων από το ΚΕΑΟ λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης
  • Μείωση των τραπεζικών χρεώσεων και των προμηθειών μέσω e-banking
  • Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης
  • Επιστροφή των τιμών ενέργειας στα επίπεδα του 2020
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%
  • Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ
  • Αφορολόγητο όριο για ελεύθερους επαγγελματίες
  • Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός και αποδέσμευση δεσμευμένων λογαριασμών

 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η απαίτηση για κατάργηση της μηνιαίας καταγραφής φιλοδωρημάτων, μέτρο που – όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες – δημιουργεί επιπλέον γραφειοκρατία και πίεση στις επιχειρήσεις.

Παρέμβαση με «άρωμα» Ναυπλίου

Ο Σύλλογος Εστίασης Ναυπλίου εμφανίστηκε ιδιαίτερα δραστήριος στις εργασίες του συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το συνέδριο, οι εκπρόσωποι του συλλόγου υπογράμμισαν ότι η εστίαση δεν ζητά προνόμια αλλά «όρους επιβίωσης», καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και οι τραπεζικές χρεώσεις εξανεμίζουν τα περιθώρια κέρδους.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα»

Σε ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Το Ανάπλι» ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία των επαγγελματιών και την ενίσχυση του κλάδου της εστίασης.

«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρήσεών μας και στην ενίσχυση του κλάδου μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Α.Κ.

 

Back to top button