“Ορφανό” το Ναύπλιο από καθαριότητα| Άγιες ημέρες μέσα στη βρωμιά

Θα μπορούσε να είναι ένα κακόγουστο αστείο, αλλά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Ναυπλίου είναι η ζοφερή πραγματικότητα.
Τις ημέρες που η πόλη «βουλιάζει» από κόσμο και η θρησκευτική κατάνυξη οδηγεί τα βήματα των πιστών προς το Νεκροταφείο, η εικόνα που αντικρίζουν δεν θυμίζει σε τίποτα την ένδοξη πρώτη πρωτεύουσα, αλλά μια πόλη υπό κατάρρευση.
Η Δημοτική Αρχή του κ. Ορφανού φαίνεται πως έχει αναγάγει την ανικανότητα σε… παράδοση. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ακριβώς πίσω από τον «Κύκνο» —ένα σημείο αναφοράς— και σε απόσταση αναπνοής από το κοιμητήριο, οι σωροί από παρατημένα κλαδιά και απορρίμματα σχηματίζουν έναν αποκαρδιωτικό «λόφο» αδιαφορίας;
Είναι απορίας άξιο: Δεν πέρασε κανείς αρμόδιος από το σημείο; Δεν αντιλαμβάνεται η Υπηρεσία Καθαριότητας ότι αυτές τις ημέρες η επισκεψιμότητα απαιτεί διπλάσια εγρήγορση και όχι πλήρη αδράνεια;
Ή μήπως η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η «λάμψη» των εορτών θα καλύψει τη βρωμιά κάτω από το χαλί;
Οι δημότες δεν ζητούν θαύματα. Ζητούν τα αυτονόητα: σεβασμό στον πολίτη, σεβασμό στον επισκέπτη και, κυρίως, σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που αναπαύονται λίγα μέτρα πιο πέρα.
Η εικόνα της εγκατάλειψης δίπλα στο Νεκροταφείο δεν είναι απλώς ζήτημα αισθητικής· είναι ζήτημα πολιτισμού και στοιχειώδους ευθύνης.
Κύριε Δήμαρχε, οι φωτογραφίες με τα κλαδιά και τη βρωμιά «μιλούν» πιο δυνατά από οποιοδήποτε εορταστικό δελτίο τύπου. Αν η καθαριότητα της πόλης είναι μια «έκπληξη» που δεν σκοπεύετε να μας προσφέρετε ποτέ, τότε η αποτυχία σας είναι πλέον οριστική.
Α(Κακός)




