“Ούτε μία σπιθαμή” παραχώρησης της Πλατείας Συντάγματος, έλεγαν και ξαναέλεγαν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, όταν συζητήθηκε το θέμα του Μουσείου και της επέκτασης του προς την Πλατεία Συντάγματος.
Βεβαίως αυτό δεν αποτυπώθηκε γραπτώς και η δημοτική αρχή δεν μπήκε καν στον κόπο να πάει στο Υπουργείο να πει αυτό που είπαν όλοι οι Ναυπλιώτες “κάτω τα χέρια από την ιστορική πόλη”. Αντιθέτως και γι’ αυτό το θέμα (όπως το Μπούρτζι σήμερα) έκανε δημοτικό συμβούλιο λειτούργησε με όρους επικοινωνίας και μέχρι εκεί.
Την αλήθεια μας την είχε πει ο γενικός του Δημάρχου “αφήστε τα Υπουργεία να αποφασίσουν. Τι δεν έχετε εμπιστοσύνη σε αυτά;”
Μία αλήθεια που εκθέτει τον δήμαρχο στα μάτια του Ναυπλιακού Λαού.
Διαβάστε τι απάντησε το Υπουργείο σε Ερώτηση που έκανε ο κ. Γ. Γαβρήλος για το θέμα του Μουσείου 1821 και της Πλατείας Συντάγματος:
Θέμα: «Γ. Γαβρήλος για Μουσείο 1821 στο Ναύπλιο: Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν απαντά αν προτίθεται να προστατέψει τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης»
Όταν στις 15 Ιανουαρίου 2025 ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατέθετε Ερώτηση σχετικά με τους όρους ανακατασκευής του παλαιού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου, όπου και σχεδιάζεται να στεγαστεί το νέο Μουσείο 1821, ζητούσε απαντήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τις προτεινόμενες από τον ιδιώτη παρεμβάσεις αναφορικά με το ύψος του κτιρίου αλλά και το ποσοστό κατάληψης της ίδιας της ιστορικής πλατείας.
Παράλληλα δε, ζητούσε και την κατάθεση όλων των σχετικών αιτήσεων και εγγράφων που έχουν φτάσει στο Υπουργείο, εκ μέρους του ιδιώτη.
Όταν όμως επιτέλους έφτασε η αναμενόμενη απάντηση του Υπουργείου, προς έκπληξη όλων, η κα. Λίνα Μενδώνη δεν απάντησε σε τίποτα από τα παραπάνω:
Δεν δεσμεύτηκε αν θα επιτρέψει την επέκταση καθ΄ ύψος του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας παρά τα όσα προβλέπονται στο εν ισχύ ΠΔ.
Δεν ενημέρωσε για την πρόθεση του Υπουργείου να προστατέψει τον δημόσιο ελεύθερο χώρο της πλατείας, μη εγκρίνοντας προέκταση του νέου Μουσείου σε αυτήν και
Δεν δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΠΟ θα κρίνει τα υποβαλλόμενα σχέδια του ιδιώτη σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει για τήρηση του ΦΕΚ του 1962 που κηρύσσει την Παλιά Πόλη του Ναυπλίου ως αρχαιολογικό χώρο και ιστορικό διατηρητέο Μνημείο, με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για τις προθέσεις του οποιουδήποτε να αλλάξει η μορφολογία της.
Την μόνη απάντηση που δίνει το Υπουργείο είναι πως ικανοποίησε αίτημα μελετητικής εταιρείας για να προχωρήσει σε τομή στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου.
Βέβαια, δεν μας εξηγεί πως ενέκρινε αυτό το αίτημα, χωρίς να μας ενημερώνει για ποιο σκοπό έγινε και ποιες εργασίες πρόκειται να ακολουθήσουν επακριβώς.
Ο Γιώργος Γαβρήλος σημειώνει, τέλος, πως η τοπική κοινωνία του Ναυπλίου δεν υψώνει τείχη για την δημιουργία του Μουσείου. Ζητάει όμως από το Υπουργείο Πολιτισμού να προστατέψει το δικαίωμα της πρόσβασης των πολιτών στον ελεύθερο χώρο της πλατείας αλλά και τον ίδιο τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης.
Παράλληλα, αναμένεται από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο να τηρούν την νομοθεσία και τις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων, όπως θα έκαναν για κάθε άλλον απλό ιδιώτη που αιτείται στην Αρχαιολογία άδεια για να προχωρήσει σε έργα και να μην γίνουμε μάρτυρες «fast track» διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε κατασκευή ψηλών μεγαθήριων στην ιστορική πλατεία Συντάγματος και κατάληψη του δημόσιου χώρου.