Αρκετοί είναι οι Δήμοι που αυξάνουν τα δημοτικά τέλη λόγω αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων, ενώ υπάρχουν και δήμοι που αναγκάζονται να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή εξαιτίας οικονομικού αδιεξόδου.
Η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους, σε συνδυασμό με το τέλος ταφής, είναι κάποιοι από τους βασικούς λόγους. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα καθώς επιβαρύνονται και οι πολίτες αλλά και οι επιχειρηματίες.
Στο μεταξύ δεν φαίνεται να υπάρχει “φως στο τούνελ” καθώς η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου στην επιστολή -αγωνίας που του έστειλε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ο πρόεδρος Ι. Μασούτης μετά τη λήψη μεγάλου αριθμού οχλήσεων του κλάδου, για τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη: «Δεν φταίμε εμείς αλλά οι Δήμοι!», δεν προσφέρει καμία λύση, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.
Να σημειωθεί ότι, τα ποσοστά των αυξήσεων κυμαίνονται από 30 έως και 60% και φτάνουν ακόμη και το 200%!
Σε αύξηση δημοτικών τελών 47%, στις αρχές του 2024 και νέα αύξηση 27% τώρα, δύο αυξήσεις σε λιγότερο από έναν χρόνο προχώρησε και ο Δήμος Αιγιαλείας.
Επίσης, σε αυξήσεις προχωρούν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Χανίων, Ιωαννίνων, Κορίνθου, Καλαμάτας, Λαμίας, Ρόδου, Γλυφάδας, Δράμας, Καλαμαριάς, Ρεθύμνου.
Αν οι δήμοι δεν χρηματοδοτηθούν επαρκώς το ζήτημα αυτό θα διαιωνίζεται και οι συνεχείς αυξήσεις των δημοτικών τελών προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους θα προκαλέσει την… κατάρρευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τι θα γίνει στην Αργολίδα
Ακόμα οι δήμαρχοι της Αργολίδας δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το τι θα κάνουν με τα δημοτικά τέλη. Αν δηλαδή θα τα αυξήσουν ή θα τα κρατήσουν σταθερά. Δεδομένης όμως της άθλιας οικονομικής κατάστασης που επικρατεί τουλάχιστον στους δύο μεγάλους δήμους Ναυπλίου και Άργους μπορεί τελικά και εδώ να δούμε αυξήσεις.