Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Kυβέρνησης, να δώσει εγκρίσεις για την δημιουργία αιολικών πάρκων, σε τρεις περιοχές της Πελοποννήσου από ιδιωτικές εταιρείες.
Οι αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και Αυτοδιοίκησης σε πρώτη φάση, είναι σε επίπεδο εμπεριστατωμένων επιχειρημάτων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αλλά όπως δείχνουν οι χιλιάδες υπογραφές κατοίκων που συνοδεύουν τα επιστημονικά αυτά επιχειρήματα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι, θα ακολουθήσει «επανάσταση» κατά της Κυβέρνησης.
Οι πιο σφοδρές αντιδράσεις έρχονται από Λακωνία, Μεσσηνία ενώ ακολουθούν και οι αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο από την Αρκαδία.
Ειδικότερα,
Δυτική Μάνη
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας κατέθεσε αναλυτική επιστολή 110 σελίδων στην ειδική διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας διατυπώνοντας αναλυτικά τις ενστάσεις του Δήμου Δυτικής Μάνης στο έργο MORES II της εταιρείας Volton, η οποία προτείνει να εγκαταστήσει 37 ανεμογεννήτριες, να κάνει έργα κατάληψης του βουνού έκτασης 800 στρεμμάτων και να κατασκευάσει νέα οδοποιία μήκους 48 χιλιομέτρων σε απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων από παραδοσιακούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους στην Δυτική Μάνη.
Ο Δήμος έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι, οι σχετικές εκτάσεις είναι ιδιοκτησία του, κάτι που η εταιρεία δεν φαίνεται να γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος, συμμετέχει στην διαβούλευση, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις απόψεις του για μεγάλης κλίμακας αιολικά πάρκα στην περιοχή του.
Την επιστολή συνέταξε ειδική ομάδα εργασίας που ο Δήμος συνέστησε, μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξη των σχεδίων της εταιρείας και της διαβούλευσης. Η επιστολή αποτελείται από επιχειρήματα χωροταξικής πολιτικής και νομικά επιχειρήματα και συνοδεύεται από ένα ειδικό παράρτημα για ζητήματα γεωλογίας και υδάτων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, ομόφωνα έκρινε ότι, το έργο θα προκαλέσει τεράστια βλάβη σε ολόκληρη τη Δυτική Μάνη και ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που φέρεται να συνάγει το αντίθετο συμπέρασμα, είναι πρόχειρη, γεμάτη λάθη, και συχνά αντιφατική, ενώ τα επιχειρήματα υπέρ της χωροθέτησης στη Μάνη είναι εντελώς αδύναμα.
Η Βεβαίωση Παραγωγής που έχει λάβει η εταιρεία για το έργο προβλέπει την διοχέτευση της ενέργειας όχι στην Πελοπόννησο, της οποίας το ηλεκτρικό δίκτυο είναι κορεσμένο, αλλά αποκλειστικά στη Στερεά Ελλάδα και στο ΚΥΤ Δίστομου Φωκίδας.
Το σχέδιο αυτό είναι παράλογο, είναι μη βιώσιμο, εξαιρετικά κοστοβόρο και με τεράστιες και αχρείαστες περιβαλλοντικές συνέπειες.
Το έργο θα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τη Μάνη, χωρίς να συνεισφέρει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, εφόσον η διασύνδεση με τη Στερεά Ελλάδα που απαιτεί η Βεβαίωση Παραγωγής της εταιρείας δεν είναι εφικτό να γίνει αφού δεν είναι μέσα στον δεκαετή προγραμματισμό που πρόσφατα ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.
Γι αυτόν τον λόγο και μόνο, η Βεβαίωση Παραγωγής πρέπει να ανακληθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Τέλος, μεταξύ άλλων, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει εκπονήσει ιδιωτική εταιρεία και χαρακτηρίζεται «παραπλανητική» από το δήμο, αναφέρει ότι, το έργο θα είναι μέσα σε 1.500 μέτρα από δύο παραδοσιακούς οικισμούς, σε ζώνη που αποκλείεται από το Ειδικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων παραδέχεται ότι, οι Θαλάμες βρίσκονται σε απόσταση 1.245 μέτρων από τους πυλωνες, ενώ η Λαγκάδα απόσταση 1.455.
Η Μελέτη επίσης παραδέχεται ότι η εναέρια διασύνδεση θα περάσει μέσα από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, κάτι που επίσης απαγορεύεται ρητά από το Ειδικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Νεάπολη – Μονεμβασιά
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της περιοχής η απόφαση δημιουργίας αιολικού πάρκου στην Πελοπόννησο, στην ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης Βοιών, τα οποία τοπικοί σύλλογοι χαρακτηρίζουν «ένα από τα πιο καταστροφικά αιολικά έργα».
Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει η εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ), και θα αποτελείται από 5 αιολικούς σταθμούς με 12 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, ύψους 149,6 μέτρων, που ξεκινούν από τα χωριά Άγιος Νικόλαος και Βελανίδια και φτάνουν μέχρι το ακρωτήριο του Μαλέα, ακριβώς πάνω από τον ομώνυμο φάρο και το Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης.
Για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσω δημοσιευμάτων, που θα καταλάβει συνολικά 92.012 τετραγωνικά μέτρα, θα διανοιχθούν νέοι δρόμοι μήκους 23,6 χιλιομέτρων σε ανέγγιχτα βουνά, θα κατασκευαστεί ένας νέος υποσταθμός ανύψωσης τάσης που θα καταλάβει 18.419 τ.μ. και θα δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο υψηλής τάσης που διασχίζει όλη τη χερσόνησο του Μαλέα ξεκινώντας από τη θέση «Λυκόγκρεμος» και φτάνοντας μέχρι τους Μολάους, με μήκος 45 χιλιομέτρων και 100 πυλώνες (!) το οποίο, μάλιστα, εκτός από τις παρθένες ορεινές περιοχές, σχεδιάζεται να διέλθει και εντός ή πλησίον οικισμών, αλλά και εντός γεωργικής γης.
Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής
“Θεωρούμε αυταπόδεικτο ότι αυτά τα φαραωνικής κλίμακας έργα στον παρθένο, Ιερό τόπο του «Μικρού Αγίου Όρους» της Χερσονήσου του Μαλέα, μαζί με τα ανάλογα έργα και των υπολοίπων 13 έως 19 ΑΣΠΗΕ που σχεδιάζονται για την περιοχή, θα έχουν:
Καταστροφικές επιπτώσεις στο Τοπίο, στην Ιερότητα του χώρου, τον θρησκευτικό και εναλλακτικό Τουρισμό που αναπτύσσεται στην περιοχή, τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ιστορικού Τοποσήμου του Μαλέα, τη σημαντική γεωλογική ιδιαιτερότητα και σπουδαιότητά του, αλλά και την ιδιαίτερη Βιοποικιλότητα της ιστορικής Χερσονήσου.
Θα καταστρέψουν το παρόν και το μέλλον της ήπιας, ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης που επιθυμεί και στην οποία έχει προσανατολιστεί η Τοπική Κοινωνία και ο Δήμος Μονεμβασίας, στηριζόμενοι στο πλούσιο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και γεωλογικό απόθεμα της ευρύτερης περιοχής του θρυλικού Καβομαλιά.
Θα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μελέτης (που αφορά δεκάδες χωριά και αρδεύσιμες εκτάσεις του Δήμου Μονεμβασίας), επιτείνοντας το έντονο φαινόμενο της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Χερσόνησος του Μαλέα.”
Μαίναλο
Κάτοικοι και φορείς από την Αρκαδία έχουν εκφράσει την αντίρρηση τους να τοποθετηθούν ως 70 ανεμογεννήτριες στο όρος Μαίναλον, ενώ υπάρχουν διατυπωμένες ομόφωνες αντιρρήσεις από τα 3 εμπλεκόμενα δημοτικά συμβούλια Γορτυνίας, Τρίπολης και Μεγαλόπολης.
Την ίδια στιγμή, επειδή η υπόθεση στο Μαίναλο εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, κάτοικοι και φορείς ετοιμάζονται για νέο γύρο αντιδράσεων, συσπειρώνοντας όμως κατοίκους και φορείς της περιοχής με συγκεντρώσεις και ενημερωτικές συζητήσεις σχετικά με το έργο.
Παράλληλα, ετοιμάζεται και δικαστικός αγώνας, καθώς θεωρούν ότι η περιοχή τους θα καταστραφεί ολοσχερώς από τα έργα που θα γίνουν στο ιστορικό βουνό που δεσπόζει στην Αρκαδία.
Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, το Μαίναλο όρος, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται στις «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ)» του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.
ΠΗΓΗ