spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΆρθρο του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Σπύρου Καρανικόλα

Άρθρο του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Σπύρου Καρανικόλα

Σπύρος Καρανικόλας
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Δικηγόρος – Υπότροφος Διδάκτωρ Ευρωπαικού Δικαίου

Το 2024 είναι αδιαμφισβήτητα μια χρονιά υψηλού συμβολισμού για τη χώρα μας, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αλλά και 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και 50 χρόνια προσφοράς της παράταξης στην πατρίδα, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη.

Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται να διαφημίσει τα ευρωπαϊκά της διαπιστευτήρια. Είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη τις πολύ δύσκολες εποχές του 2015 και σήμερα, υπό την Πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η παράταξη που κάνει βήμα-βήμα την Ελλάδα μία πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Η Ευρώπη βρίσκεται, φίλες και φίλοι, αδιαμφισβήτητα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Σε έναν ολοένα πιο σύνθετο, ασταθή και διασυνδεδεμένο κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις, τις οποίες καμία χώρα της Ε.Ε. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνη της. Εκατομμύρια ευρωπαίων πολιτών, στις ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, θα συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Μόνο Ενωμένη η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο από όπου κι αν προέρχεται. Αυταπόδεικτα γεγονότα και σημαντικοί σταθμοί τα όσα συνέβησαν την τελευταία πενταετία: πανδημία, εμβολιασμοί, η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από όπου προωθήθηκαν οι τονωτικές οικονομικές ενισχύσεις για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την υγεία, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και την εμπόλεμη κατάσταση σε Ουκρανία και Γάζα.

Ταυτόχρονα, καλούμαστε να αναδείξουμε τις πολιτικές δυνάμεις, που θα λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις, οι οποίες θα θεσπίζουν νόμους που αφορούν και επηρεάζουν όλους μας: την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, τη μετανάστευση, την εργασία, τους αγρότες, την εκπαίδευση, την υγεία, το περιβάλλον, τις κοινωνικές πολιτικές, τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και του Ε.Σ.Π.Α, την στήριξη της επιχειρηματικότητας, το κράτος δικαίου και πολλά άλλα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητάς μας.

Για αυτό κάθε ψήφος είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί καθορίζει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

Οι ευρωεκλογές είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικές και για την πορεία της πατρίδας μας στο εσωτερικό. Θα κρίνουν αν η χώρα μας θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα, αν θα μείνει στον δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας ή θα μπούμε σε αβέβαιους πειραματισμούς και επικίνδυνες περιπέτειες, που λειτουργούν εκ των πραγμάτων εις βάρος της πατρίδας μας.

Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν εν τέλει, την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Έλληνες ψηφοφόροι να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη.

Την πολιτική δύναμη που θα διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά και θα υπερασπιστεί με σθένος τα συμφέροντα της πατρίδας μας στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών. Και που πάντως δεν θα στρέφεται κατά της πατρίδας μας, όπως έκαναν δυστυχώς Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι στράφηκαν κατά της Ελλάδος σε κάθε ευκαιρία μόνο και μόνο για να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θυμίζω τη δήθεν νεκρή Μαρία, καταγγελίες pushbacks, τον φράχτη στον Έβρο και το ψήφισμα για το κράτος δικαίου που τελικό στόχο είχε την περικοπή εθνικών κονδυλίων.
Φέτος, περισσότερο από ποτέ είναι στο χέρι μας να αδράξουμε την ευκαιρία και να επιλέξουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανθρώπους με προσόντα και δυναμική ώστε και η χώρα να εκπροσωπηθεί επάξια, αλλά και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να αποτελέσει μία ακόμη βάση για το αύριο.

Έχοντας μία δεκαετή και πλέον, ακαδημαϊκή, επαγγελματική, αλλά και πολιτική εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, είμαι έτοιμος να ενώσω τις δυνάμεις μου για μία Ευρώπη ακόμα πιο ισχυρή, για μία Ελλάδα ισχυρή μέσα στην καρδιά της Ευρώπης.

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας είναι στα χέρια μας. Δεν θα το χαρίσουμε σε κανέναν. Εμείς θα το συνδιαμορφώσουμε.

 

Ο Σπύρος Καρανικόλας μας συστήνεται

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από την Πάτρα και το Βόλο.

Είμαι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Αναβρύτων. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανα μεταπτυχιακές σπουδές (L.L.M) στο Πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο. Μετά από διαγωνισμό, έλαβα υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο ολοκληρώνοντας με επιτυχία τις ακαδημαϊκές μου σπουδές, λαμβάνοντας τον τίτλο του Υπότροφου Διδάκτορος Νομικής (PhD). Έχω λάβει τιμητική διάκριση υποτροφίας και από το  Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών Institut des Hautes Etudes  Européennes (IHEE). Μιλάω Αγγλικά και Γαλλικά.

Έχω συμμετάσχει σε πληθώρα ελληνικών, αλλά και ευρωπαϊκών συνεδρίων, καθώς επίσης έχω δημοσιεύσει αρκετά νομικά άρθρα και ένα ολοκληρωμένο σύγγραμμα με τίτλο: ‘Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου στην Ελληνική Ποινική Έννομη Τάξη’. Εργάζομαι ως Δικηγόρος.

Έχω εργαστεί με την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου – Εμπειρογνώμονα σε αρκετές επιτροπές αξιολόγησης της Ελληνικής Νομοθεσίας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και έχω συμμετάσχει σε αρκετές εκπροσωπήσεις της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, έχω συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές και ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας για την άσκηση πολιτικών που αφορούν τη νέα γενιά, καθώς και την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων, όπως τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την ανεργία στους νέους.

Έχω υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον ως νομικός σύμβουλος των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.

Στις εθνικές εκλογές του 2023 με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ανακηρύχθηκα υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας