spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο- Ραμαντάνι | Ο καθαρισμός κόλλησε στις... λάσπες

Ναύπλιο- Ραμαντάνι | Ο καθαρισμός κόλλησε στις… λάσπες

Ο εκσκαφέας κόλλησε στις λάσπες. Μαλτέζος και Μαντζούνης ολιγώρησαν.

Ανακοίνωση των Συλλόγων Ναυπλίου:

1). Σύλλογος κατοίκων οικισμού παλαιών Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου
2). Σύλλογος κατοίκων οικισμού νέων Εργατικών Κατοικιών Ναυπλίου
3). Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλυκειάς Ναυπλίου

Ο εκσκαφέας κόλλησε στις λάσπες. Μαλτέζος και Μαντζούνης ολιγώρησαν.

Το σκαπτικό περιστρεφόμενο μηχάνημα που έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας απέτυχε τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του, να διανοίξει την κοίτη του χειμάρρου Ραμαντάνι στο Ναύπλιο στο κατάντη τμήμα της φραγμένης εκβολής μεγάλου μήκους, κοντά στα 150 μέτρα. Τα εκεί στάσιμα ύδατα στη κοίτη του χειμάρρου προέρχονται αποκλειστικά από το σύστημα εκτόνωσης του αγωγού του Ανάβαλου του ΓΟΕΒ.

Αυτά ρίχνονται στον χείμαρρο στην περιοχή της Κατεβασιάς Τίρυνθας και τροφοδοτούν με νερά την κοίτη σε συχνά διαστήματα και σε μεγάλες ποσότητες εδώ και 30 χρόνια. Όσο η κοίτη δεν ήταν φραγμένη αυτά κατέληγαν στη θάλασσα.

Τα τελευταία 10 χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω σταδιακού μπαζώματος της κοίτης, που εξελίχθηκε σε υδραυλικό φραγμό της. Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και καταθέσεις εγγράφων στους αρμοδίους της Περιφέρειας από συλλόγους της περιοχής, δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή, υπήρξε ολιγωρία και σήμερα το πρόβλημα γιγαντώθηκε, γιατί βάλτωσε η περιοχή της εκβολής.

Κι ενώ παλαιότερα επί εποχής αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μαλτέζου, είχε ενημερωθεί το 2020 για το πρόβλημα, θα λυνόταν εύκολα με τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας είτε με μισθωμένα, αυτός δεν ασχολήθηκε με την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος και συνεχώς το μετέθετε χρονικά.

Τώρα απαιτούνται μεγαλύτερα μηχανήματα, πολύ μεγαλύτερης έκτασης έργο και πολύ περισσότερα χρήματα λόγω και της μη έγκαιρης – σωστής αντίδρασης του Γιάννη Μαντζούνη που ενημερώθηκε από τον Μάρτιο του 2023 για το πρόβλημα και δεν έδωσε εντολή να γίνει η διάνοιξη το περυσινό φθινόπωρο, που η παρόχθια ζώνη ήταν στεγνή.

Δυστυχώς την περασμένη Πέμπτη 11 Απριλίου το μηχάνημα που θα επιχειρούσε τη διάνοιξη με εντολή του τωρινού αντιπεριφερειάρχη, κόλλησε στο πολύ λασπώδες έδαφος της παρόχθιας ζώνης του χειμάρρου στο τμήμα της εκβολής, που έχει δημιουργηθεί από την πολυετή παρουσία υδάτων ένεκα του ότι, δεν μπορούν να πάνε στη θάλασσα και λιμνάζουν εκεί.

Ο χειριστής του μηχανήματος παραιτήθηκε της συνέχισης των εργασιών καθαρισμού κι ευτυχώς μετά από ώρες αποκολλήθηκε με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής με ποιο τρόπο και μετά από πόσο καιρό εβδομάδες ή μήνες θα επιχειρηθεί η διάνοιξη, γιατί σίγουρα θα χρειαστεί μελέτη γι αυτό.

Όπως είδαμε την πρώτη μέρα εργασίας ο εκσκαφέας καθάρισε την κοίτη από τα καλάμια, στο τμήμα προς τη γέφυρα το οποίο είχε καθαριστεί ξανά προ 5ετίας και διαπιστώθηκε ότι, τα νερά παραμένουν στην κοίτη του χειμάρρου ακόμη και 300 μέτρα ανατολικά της οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου, που λόγω και της μικρής κλίσης του εδάφους δυσκολεύονται στην απορροή και παραμένουν στάσιμα.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι ισχυρισμοί των ανθρώπων του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλυκειάς που επί σειρά ετών ζητάνε με παρεμβάσεις τους κι έγγραφα που έχουν επανειλημμένα καταθέσει στους αρμοδίους, τη διάνοιξη της κοίτης ώστε να φύγουν τα νερά, που με τεχνικό τρόπο ρίπτονται στην κοίτη του χειμάρρου, δηλαδή δεν είναι νερά από βροχές και πηγές, αλλά από το κανάλι του νερού άρδευσης.

Λόγω της πολυετούς παρουσίας υδάτων τόσο μέσα στην κοίτη, όσο κι από αυτά που υπερχειλίζουν από την κοίτη λόγω του φραγμού της και κατακλύζουν όλη τη γύρω περιοχή της εκβολής, τόσο βόρεια προς Τίρυνθα, όσο και νότια προς Εργατικές Κατοικίες και Γλυκειά, στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής υπάρχουν δυσμενείς επιπτώσεις που φαίνονται με γυμνό μάτι, καθώς και η αλλοίωση που έχει επέλθει στην εκεί περιοχή.

Οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών διαμαρτυρήθηκαν για τα πολλά λιμνάζοντα νερά καθώς και για τον μεγάλο κίνδυνο με τα κουνούπια, που βρίσκουν ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας και ζέστης λόγω της εποχής. Ζήτησαν να παρέμβει η Περιφέρεια με συχνούς και στοχευμένους ψεκασμούς για την αποτροπή μετάδοσης ασθενειών και μολύνσεων.

Από πληροφορίες μας οι τρεις παρεμβαίνοντες σύλλογοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ενέργειες τους μέχρι να λυθεί το ζήτημα, με τον πιο σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο, για να αποκατασταθεί η φυσική λειτουργία του χειμάρρου, να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον (έχει υποστεί εμφανή αλλοίωση) από την κατάκλιση των υδάτων, να πάψουν τα λιμνάζοντα νερά να αποτελούν κίνδυνο λόγω των κουνουπιών και τέλος να ξαναγίνει επισκέψιμη η περιοχή που τώρα είναι αδύνατο να τη διαβείς.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ