spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο- επιστολή | Δεν θέλουν να κοπεί το δέντρο στα δικαστήρια

Ναύπλιο- επιστολή | Δεν θέλουν να κοπεί το δέντρο στα δικαστήρια

Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, καλή χρονιά, με υγεία και πολλή συνεργασία.
Το θέμα #24 προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της 18.1.2024, είναι η κοπή του ιστορικού κυπαρισσιού της πλατείας Νικηταρά, στο πλάι των δικαστηρίων Ναυπλίου.

Να κοπεί αυτό το δέντρο που έχει σπάσει τόσες φορές, γιατί αντί να γίνει κλάδεμα διαμόρφωσης όταν έσπασε από τον αέρα ώστε να μην ξανασπάσει, αντί να του καθαρίσουν τις πληγές του και να το φροντίσουν, το άφηναν με τις σπασμένες άκρες να χάσκουν, να παίρνουν νερό και μικρόβια, και να σαπίζει. Και έτσι ξαναέσπασε, και ξαναέσπασε.

Και πάλι, ακόμα τώρα, αντί να γίνει κλάδεμα διαμόρφωσης μείωσης ύψους και υποστήριξη, έγινε το αντίθετο από αυτό που χρειαζόταν, κλαδεύτηκαν τα χαμηλά κλαδιά και έμεινε μία τούφα ψηλά, κάνοντας μία ήδη δύσκολη κατάσταση, πολύ χειρότερη.

Μία αυτοψία την τρέχουσα εβδομάδα έδειξε ότι τώρα έχει γίνει
– καθαρισμός των σάπιων σημείων και των πληγών που είχαν δημιουργηθεί από την κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών,
– προσεκτική, και καλή δουλειά χαμηλά, να εντοπιστεί το εύρος της εσωτερικής ζημιάς στον κορμό.
– κάποιες κοπές χαμηλών κλαδιών
ενώ δεν έχουν γίνει
– τομές απορροής για να αδειάζει το δέντρο από νερά και υγρά που μαζεύονται στο εσωτερικό του,
– στεγανοποίηση/γέμισμα στα σημεία εισόδου του νερού
– κλάδεμα διαμόρφωσης μείωσης ύψους
– στήριξη.
Το δέντρο αυτή τη στιγμή, ακόμα σαπίζει. Το ξύλο του κορμού του εσωτερικά σε πολλά σημεία είναι σαθρό . Το δέντρο μπορεί να σπάσει γιατί έχει μεγάλο ύψος, βάρος ψηλά, και αδύναμα σημεία στον κορμό του.

Ας δούμε όμως και κάποιες γενικότερες πληροφορίες για το δέντρο.
Φυτεύτηκε, την δεκαετία του 1930 ( στην τότε διάπλαση που έγινε με σχέδια του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.

Προφανώς η επιλογή του δέντρου έγινε από τον ίδιο τον Δημήτρη Πικιώνη, αφού μέχρι και τις πέτρες του παρτεριού του δέντρου τις έχει διαλέξει μία μία ο ίδιος ο Δημήτρης Πικιώνης. (διάσημος για την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών και του λόφου του Φιλοπάππου).

Τα κυπαρίσσια αυτά ζουν περίπου 800 χρόνια. Μπορεί και περισσότερο σε ιδανικές συνθήκες. Όταν σπάνε ή κλαδεύονται επανέρχονται εύκολα, και επανασχηματίζεται η κόμη τους, με πολύ όμορφο αποτέλεσμα , και προς όλες τις κατευθύνσεις. Για αυτές τους τις ιδιότητες χρησιμοποιούνται πολύ στην κηποτεχνία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην τεχνική κλαδέματος μπονζάι (bonsai).

Εκτιμώντας την παρούσα κατάσταση του δέντρου, είναι απαραίτητο να κοπεί το κυπαρίσσι;

Όχι. Το δέντρο δεν είναι άρρωστο, και δείχνει απολύτως ικανό να τραφεί και να αναπτυχθεί αν γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις. Ο φλοιός του είναι απολύτως υγιής.

Τί μπορεί να γίνει για να σωθεί;

1. Να μειωθεί άμεσα το ύψος, και αμέσως μόλις ενδείκνυται να γίνει κλάδεμα διαμόρφωσης.
2. Να στηριχτεί με τεχνητά μέσα.

(π.χ. 2 οριζόντιοι μεταλλικοί δακτύλιοι σε ψηλά σημεία περιμετρικά του κορμού με εσωτερικά εύκαμπτα ελάσματα που να αγγίζουν τον κορμό, στηριγμένα σε μεταλλικές δοκούς, αντηρίδες, στηριγμένες στη γη, που να ενσωματώνονται, σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές του ΚΑΣ, ή του νεοτέρων μνημείων, και της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ναυπλίου, στο παρτέρι του δέντρου και τον περιβάλλοντα χώρο.)

3. Να γίνουν οι απαραίτητες τομές/οπές για παροχέτευση των υγρών που μαζεύονται στο εσωτερικό του δέντρου.

4. Να γεμίσουν/σφραγιστούν/σκεπαστούν οι οπές μέσω των οποίων γεμίζει το δέντρο υγρά και σαπίζει, όπου/όπως κριθεί απαραίτητο (με ειδικό εύκαμπτο υλικό).

5. Να διαμορφωθεί σωστά ο κορμός στα χαμηλά του σημεία ώστε να μην δημιουργούνται νέες εστίες σήψης.

Ως δημοτικοί σύμβουλοι καλείστε να επιλέξετε τί είναι το βέλτιστο για την πόλη στις εκάστοτε συνθήκες. Για το «κοινό καλό» της πόλης. Μίας ιδιαίτερης πόλης με πολλή ομορφιά που χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία και λεπτούς χειρισμούς για να μπορέσει να διατηρήσει, στο βαθμό του εφικτού, την γοητεία της. Μίας πόλης που στο βωμό της «ασφάλειας» και της «ανάπτυξης» έχανε μέχρι τώρα, και χάνει ακόμη συχνά, χωρίς πραγματικό λόγο, μεγάλα κομμάτια της ιστορίας της και της ομαλής εξέλιξής της μέσα από τον παρόν, στο μέλλον. Από άγνοια, ή απλή αμέλεια.
Αφού υπάρχει η δυνατότητα να σωθεί το δέντρο, γιατί να κοπεί;
Εκτός αυτού, ας σκεφτούμε και τί θα γίνει μετά την κοπή, αν επιλεγεί να κοπεί το δέντρο. θα μείνουμε με το κούτσουρο κομμένο μέσα στο παρτέρι που σχεδίασε ο Δημήτρης Πικιώνης ειδικά για αυτό το δέντρο;
Ή θα γκρεμίσουμε το παρτέρι του Πικιώνη, και το δρόμο, και το πεζοδρόμιο, και τη μισή πλατεία Νικηταρά για να βγάλουμε τις ρίζες ώστε να μπορέσουμε να φυτέψουμε κάτι άλλο; (Ας θυμηθούμε ότι όταν προσπάθησε, προ μηνών, ο εργολάβος να βγάλει το κούτσουρο ενός από τους ευκαλύπτους που έκοψαν στην οδό Αιγίου, παραιτήθηκε μετά από προσπάθειες πολλών ωρών και κατόπιν αυτού δεν ξεριζώθηκαν οι υπόλοιποι ευκάλυπτοι που έχουν ξαναπετάξει κλαδιά τώρα.)

Αν ζούσε σήμερα ο κ. Πικιώνης, και μας έκανε την τιμή να μας επισκεφτεί, και έβλεπε πώς διαχειριζόμαστε τώρα τα πράγματα, ποια επιλογή μας σε σχέση με το δέντρο θα ήταν αυτή που θα μας έκανε να νιώθουμε περήφανους για την διαχείρισή μας, σε μία – φανταστική- συζήτηση μαζί του;

Μία σωστή αποκατάσταση ενός τόσο ιστορικά όσο και από άποψης αρχιτεκτονικής αξιόλογου δέντρου, αντί της κοπής του, θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα σημείο ξενάγησης, λόγος επίσκεψης, λόγος θαυμασμού του Ναυπλίου ως σημερινή/μοντέρνα πόλη, και εύσημο για την διοίκηση της πόλης.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναχαιτιστεί αυτή η φόρα που υπάρχει από το παρελθόν στην υπηρεσία πρασίνου να κόβονται μεγάλα δέντρα, και να αντικατασταθεί με μία νέα τάση να γίνουν, τα μεγάλα δέντρα μας, σημεία ανάδειξης του πολιτισμού μας;
Αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, ευχόμαστε να διευκολύναμε το έργο σας αναφορικά με το αίτημα για έγκριση κοπής του δέντρου αυτού, και ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι αρκετές ώστε να επιλέξετε, ο καθένας από σας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί , να αποτραπεί η κοπή του.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και την προσοχή σας,

Με ειλικρινές ενδιαφέρον,
Λαλού Παπαγεωργοπούλου
Τάκης Πασαλής
Βικτωρία Ανέστου
Ρίτα Ζηκίδου
Φώτης Μαργαρίτης
Χρήστος Ρήγας
Θεοδοσία Καούνη
Γεώργιος Κόνδης
Κώστας Αγγελόπουλος
Αρετή Στάικου
Δέσποινα Γκάτζιου
Λεωνίδας Κακαλής
Δημήτριος Τσεμπεράς
Τζουλιάνα Τσεμπερά
Αντωνία Μαρία Κυριακού
Αλέξανδρος Ζαχαρόπουλος
Δημήτρης Ζαχαρόπουλος
Αλ.Π. Παπαγεωργοπούλου
Mπάμπης Αντωνιάδης
Σοφία Αποστολοπούλου
Ευάγγελος Καρπατσέλης
Χρήστος Παπαγεωργάκης
Τάσος Ηλιάδης
Σωτήρης Μπογιατζής
Βασίλης Μπόμπος
Σόλωνας Αντωνιάδης
Ευαγγελία Μ. Χριστοδούλου
Γιάννης Λαπαθιώτης
Δημοσθένης Κυρίμης
Μαρία Μπάρκα
Αποστόλης Κατσαρός
Πόπη Θεοχαρίδου
Αναστασία Μπικάκη
Evelyn Warmholz
___________________________

Οι υπογράφοντες συντάξαμε αυτήν την επιστολή για την αποτροπή κοπής δέντρου στην πλατεία Νικηταρά, στο Ναύπλιο, την οποία απευθύναμε (κατάλληλα τροποποιημένη), στον δήμαρχο, στην αντιδήμαρχο πρασίνου, στους δημοτικούς συμβούλους του δήμο Ναυπλιέων, στα μέλη της δημοτικής επιτροπής του Δ.Ν., και στους τοπικούς συμβούλους του δήμου Ναυπλιέων, μέσω των αντίστοιχων γραμματειών.

Οι τοπικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν άμεσα και εμείς λάβαμε αριθμό πρωτοκόλλου για την επικοινωνία μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν ενημερωθεί παρά την παράκληση για έγκαιρη ενημέρωσή τους. Συναντήσαμε δυσκολίες στη διανομή που δεν έχουν σχέση με τις διοικητικές υπηρεσίες.

Ελπίζουμε η επιστολή αυτή να βρει το δρόμο της εγκαίρως στους δημοτικούς συμβούλους ώστε να έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν τις πληροφορίες όπως χρειάζονται για να αποφανθούν σχετικά με το θέμα.