spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΚαταγγελίες για το δρόμο Καλλονής - Επιδαύρου

Καταγγελίες για το δρόμο Καλλονής – Επιδαύρου

Στην εκπομπή του Γιάννη Κλάδη, στο δημοτικό σταθμό του Πειραιά, “Κανάλι Ένα”, μίλησε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, ο Σάββας Αθανασίου, για το δρόμο Δρυόπης – Επιδαύρου.

Ο κ. Αθανασίου, μεταξύ άλλων κατήγγειλε, ότι ενώ υπάρχουν οι αποφάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά με την υπογραφή του αστυνομικού διευθυντή, Κωνσταντίνου Σχισμένου, 50,52,53 6, στις 13 και 20 Σεπτεμβρίου 2023, αντίστοιχα, που απαγορεύει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ωστόσο αναφέρει στην παράγραφο 3 τα εξής:

“Από τις προαναφερόμενες απαγορεύσεις, εξαιρούνται οχήματα με ειδικές διαπιστεύσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ και του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων””.

Ωστόσο, έχουν τοποθετηθεί μπάζα και στις δύο κατευθύνσεις, τόσο από Επίδαυρο, όσο και από την Δρυόπη, που εμποδίζουν τη διέλευση και αυτών των αυτοκινήτων.

Μάλιστα, όπως έχουν καταγγείλει στελέχη του Κέντρου Υγείας Γαλατά, ενώ η απόσταση διανύονταν σε 50΄, τώρα από την υποχρεωτική διαδρομή που ακολουθούν, μέσω Δρυόπης, Ανω Φαναρίου, Αγίας Ελένης, Αδαμίου, κάνουν 1.30΄.

Ζήτησα να πληροφορηθώ, ποιοί τοποθέτησαν τα μπάζα και εμποδίζουν ακόμη και τη διέλευση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων και κυρίως των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στο χρονικό από την 5η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, το οποίο εν συντομία έχει ως εξής:

“- Στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε αυτοψία κλιμακίου της Υπηρεσίας της Περιφέρειας, συνεπικουρούμενο από κλιμάκιο εξειδικευμένης εταιρίας με γεωλόγους και γεωτέχνες μηχανικούς, σε τμήμα της Λεωφόρου Π. Επιδαύρου– Κόμβου Καλλονής-Γαλατά, προκειμένου να διαπιστωθούν επί τόπου τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά από την κακοκαιρία.

– Στις 29 Σεπτεμβρίου 2023, συντάχθηκε η τεχνική έκθεση που περιλάμβανε προτεινόμενα άμεσα μέτρα αποκατάστασης βλαβών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος: απομάκρυνση επισφαλών μαζών από τα πρανή και βελτίωση της ευστάθειάς τους, ξεσκαρώματα και απομακρύνσεις επισφαλών όγκων, απομάκρυνση συσσωρευμένων υλικών από αναβαθμίδες και βροχοπαγίδες, επισκευή υφιστάμενων έργων ανάσχεσης και αγκυρώσεις μεμονωμένων βραχοτεμαχίων.

Επίσης θα πρέπει να κατασκευαστεί τοιχίο στη θέση βλάβης του τεχνικού στη γέφυρα του φαραγγιού Έρως.

– Στις 24 Οκτωβρίου 2023 ξεκίνησε η προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής για την εξεύρεση του πρώτου ποσού για τις άμεσες επεμβάσεις. Ακολούθησαν συνεχείς συσκέψεις και αλληλογραφία για το σκοπό αυτό. Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σταύρος Βοϊδονικόλας και οι Διευθυντές των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, όπως δηλώθηκε, βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία και συσκέψεις για την εξεύρεση της καλύτερης και άμεσα υλοποιήσιμης λύσης.

– Στις 24 Οκτωβρίου 2023, την ίδια ημέρα δηλαδή, αφού συντάχθηκε ο σχετικός προϋπολογισμός από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων, υποβλήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αίτημα διάθεσης πίστωσης, προκειμένου να γίνουν οι άμεσες επεμβάσεις για να δοθεί ασφαλώς ο δρόμος σε κυκλοφορία.

– Στις 25 Οκτωβρίου 2023, πολίτες από την περιοχή Τροιζηνίας – Μεθάνων, παρενέβησαν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου μίλησε ο Σάββας Αθανασίου και έθεσε αναλυτικά το όλο ζήτημα και μετέφερε το αίτημα των πολιτών της περιοχής για άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης.

– Στις 26 Οκτωβρίου 2023, σε συνομιλία που είχε ο Σάββας Αθανασίου με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, του δηλώνει ότι “το έμαθα ουσιαστικά πριν λίγες ημέρες και αμέσως (έδωσα εντολή) στο Συμβούλιο για να προχωρήσει”.

– Στις 14 Νοεμβρίου 2023 με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, απευθύνθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κο Θεόδωρο Λιβάνιο και ζήτησε την ένταξη της αποκατάστασης των ζημιών στο «Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β΄ Βαθμού».

– Στις 15 Νοεμβρίου 2023, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Δημόπουλος, έστειλε το ακόλουθο έγγραφο στον Σάββα Αθανασίου, τον οποίο ενημέρωνε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες να τον ενημερώσουν για το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης του δρόμου: ΘΕΜΑ: ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΗΣΩΝ

ΣΧΕΤ.: α) Το υπ’ αριθμ. 1102798/14-9-23 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων
β) Το ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Σάββα Αθανασίου με ημερομηνία 25-10-2023. Αναφορικά με το (β) σχετικό ερώτημα και σε συνέχεια του (α) σχετ. Εγγράφου, παρακαλούμε για την ενημέρωση όσον αφορά στην εξέλιξη για τον καθορισμό των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την πορεία των έργων αποκατάστασης των ζημιών στο τμήμα του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
– Στις 15 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού σε θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κου Χρήστου Τριαντόπουλου με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Ά Πειραιά κο Κατσαφάδο Κωνσταντίνο και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Σταύρο Βοϊδονικόλα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διάθεση του ποσού των 900.000 ευρώ για εργασίες άμεσης αποκατάστασης σε ζημιές στη Λεωφόρου Επιδαύρου Καλλονής.

Η σχετική ανακοίνωση τόνιζε: “Οι εργασίες προσαρμοσμένες στο ποσοστό πίστωσης, θα εκτελεστούν κατά προτεραιότητα αφού εκτιμηθούν από την αρμόδια Υπηρεσία και την εταιρεία εξειδικευμένων γεωλόγων.

Έτσι θα αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα με το άνοιγμα του δρόμου και στη συνέχεια εντός του επόμενου έτους, θα κινηθούν από την Περιφέρεια Αττικής οι διαδικασίες πλήρους αποκατάστασης των βλαβών”.

– Στις 7 Ιανουαρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε:

«Η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών είναι άμεση. Χάθηκαν, χωρίς λόγο, τέσσερις ολόκληροι μήνες, πράγμα ανεπίτρεπτο. Ό,τι είναι τεχνικά δυνατό θα προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, προκειμένου ο δρόμος να δοθεί άμεσα σε κυκλοφορία, με την απόλυτη ασφάλεια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. …Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, ορίστηκε τεχνική σύσκεψη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, εντός της επόμενης εβδομάδας, για την επιτάχυνση στα έργα άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και για την ταχεία επαναφορά της κυκλοφορίας σε όλα τα τμήματα του οδικού δικτύου που έχουν πληγεί.».

Τα συμπεράσματα δικά σας.” αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ. Αθανασίου.