Ποιά κλείνουν στην Πελοπόννησο

Συνολικά έχουν κλείσει 141 καταστήματα από τα 620 που λειτουργούσαν πριν την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου αναδιοργάνωσης από τη νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ. Αναλυτικά οι περιοχές, στις οποίες κλείνουν 7 ταχυδρομικά καταστήματα στην Πελοπόννησο είναι οι εξής:

  • Ερμιόνη Αργολίδας
  • Μεθώνη Πυλίας
  • Κοντοβάζαινα Αρκαδίας
  • Κατάκολο Ηλείας
  • Δερβένι Κορινθίας
  • Τολό Αργολίδας
  • Ποταμός Κυθήρων

«Απομεινάρια μιας άλλης εποχής»

Στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόρης Σκλήκας είπε ότι αυτά τα καταστήματα ήταν «απομεινάρια μιας άλλης εποχής, της δεκαετίας του ΄90» και ενός σχεδίου λειτουργίας που έκτοτε δεν είχε επικαιροποιηθεί.

Δικαιολόγησε την απόφαση του κλεισίματος αναφέροντας ότι σε αρκετά εξ αυτών οι υπάλληλοι είχαν να πατήσουν …ακόμα και δέκα χρόνια, ενώ «πολλοί είχαν ζητήσει και είχαν καταφέρει κάποια καταστήματα να λειτουργούν με εργολαβικούς εργαζομένους».

 

Με την αναστολή της λειτουργίας τους – ανέφερε – μειώθηκαν κατά 200 άτομα οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι κόστιζαν στον Οργανισμό ετησίως περίπου 20.000 ευρώ ο καθένας. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η εθελουσία που έγινε την περίοδο της πανδημίας και κόστισε 137 εκατομμύρια ευρώ, οδήγησε στην έξοδο από τον Οργανισμό περί τα 2.000 άτομα και κατά συνέπεια μη μειουμένου του αριθμού των καταστημάτων, πολλά παρέμεναν υποστελεχωμένα με συνέπεια και τη στρέβλωση του παρεχόμενου έργου από τα ΕΛΤΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ethnos.gr, ως προς το εάν είχε προηγηθεί μελέτη για το κλείσιμο των καταστημάτων ή ακολουθήθηκε στενά η εξυπηρέτηση της λογικής κόστους – οφέλους, ο κ. Σκλήκας σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν σχετικές μελέτες, στις οποίες συνυπολογίστηκαν και κριτήρια απόστασης από το επόμενο ταχυδρομείο, ώστε αυτή να μην είναι μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων.

Προσέθεσε ότι η μεγαλύτερη απόσταση καταστήματος που έκλεισε από το επόμενο είναι στα 16 χιλιόμετρα. Τοπικές κοινωνίες, πάντως, έχουν αναφέρει και αποστάσεις ακόμα και 40 χιλιομέτρων καθώς οι πολίτες που επισκέπτονται ένα ταχυδρομείο πρέπει και να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους, ενώ στη Βουλή έχουν κατατεθεί δεκάδες ερωτήσεις, με τις οποίες καλούνται οι αρμόδιοι να δημοσιοποιήσουν τις συγκεκριμένες μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο επικεφαλής των ΕΛΤΑ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν άλλα καταστήματα προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός διαθέτει 1.000 σημεία εξυπηρέτησης, εφόσον συνυπολογιστούν πρακτορεία, κλπ.

Σήμερα τα ΕΛΤΑ εξακολουθούν να λειτουργούν 550 ιδιολειτουργούν τα ταχυδρομεία, 160 καταστήματα ΕΛΤΑ courier και πρακτορεία τριών διαβαθμίσεων (ανάλογα με τις συναλλαγές που μπορούν να διεκπεραιώσουν).

Αναφορικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών, τόνισε πως στον σχεδιασμό του πλάνου αναδιοργάνωσης του δικτύου ελήφθησαν υπόψιν οι ανάγκες της περιφέρειας. Για το λόγο αυτό ενισχύθηκε η υπηρεσία αγροτικής διανομής.

Παράλληλα, οι ταχυδρόμοι της γειτονιάς εξοπλίστηκαν με ψηφιακά εργαλεία, ώστε, εκτός από τη διαχείριση της ταχυδρομικής αποστολής, να μπορούν να εισπράττουν αντικαταβολές με κάρτα, να διανέμουν συντάξεις και να εξοφλούν εκ μέρους των πελατών οποιοδήποτε λογαριασμό.

Σε επόμενη φάση, εντός του 2024, στόχος της διοίκησης είναι να επεκταθεί η παρουσία των ΕΛΤΑ πέραν του φυσικού δικτύου, δημιουργώντας νέα σημεία εξυπηρέτησης βάσει των αναγκών κάθε περιοχής, με καταστήματα franchise και εναλλακτικά δίκτυα lastmile, PUDOs και shopinshop σε συνεργασία με χώρους καταστημάτων, καθώς και περισσότερα σημεία παραλαβής αντικειμένων «ΕΛΤΑ PostBox».

Μεταξύ των καινοτομιών που εισάγει το 18μηνο πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ που εξελίσσεται, συγκαταλέγεται η ανασύσταση του δικτύου διαβιβάσεων, διαλογής και διανομής των ΕΛΤΑ, με στόχο τη δημιουργία δυο ισχυρών κεντρικών κόμβων διαλογής στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη καθώς και τοπικών σημείων διαμετακόμισης που καλύπτουν όλη τη χώρα.