spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαυπλιο- πολιτιστικές εκδηλώσεις| Πρόχειρες και κακόγουστες

Ναυπλιο- πολιτιστικές εκδηλώσεις| Πρόχειρες και κακόγουστες

Παιδάκια, σύλλογοι και κάθε καρυδιάς καρύδι στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Ναυπλίου.

Εδώ και χρόνια βλέπουμε το Δήμο Ναυπλιέων να μην μπορεί να σχεδιάσει ένα πολιτιστικό προϊόν το οποίο θα προσελκύσει κόσμο και θα αυξήσει τα έσοδα της πόλης.
Κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου γίνονται όλο και χειρότερες.

Τι βλέπουμε εδώ και χρόνια

Εκδηλώσεις σε διάφορα τοπικά διαμερίσματα τις οποίες διοργανώνουν σύλλογοι και πάντα με τη συνοδεία παιδιών.
Εκδηλώσεις στην πόλη του Ναυπλίου κατώτερες της ιστορίας της πόλης όπως: παιδάκια να τραγουδάνε, σύλλογοι να μοιράζουν από τυρόπιτες μέχρι και τσουρέκια, φουστανελάδες να χορεύουν και από κάτω δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι να χειροκροτούν (βλέπε χουντικά κατάλοιπα)
Παιδάκια να στολίζουν από δέντρα μέχρι και μαγιάτικα στεφάνια
Καλλιτέχνες (αυτοδίδακτοι κυρίως) που παρουσιάζουν έργα αμφίβολής καλλιτεχνικής αξίας.
Στολισμοί Χριστουγέννων και Πάσχα πάλι από παιδάκια και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Άθλια και κακόγουστα σπιτάκια που τα «βαφτίζουν» χωριά του Άη Βασίλη και άλλες βλακείες.
Αποκριάτικες εκδηλώσεις που στηρίζονται και αυτές στα παιδάκια χωρίς σχεδιασμό πρόχειρες και κακόγουστες. Και ένα καρναβάλι κακέκτυπο του Βενετσιάνικου που όποιος το παρακολουθήσει θα καταλάβει τι εννοούμε.

Τι λείπει από της Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλιέων;
Μα Φυσικά οι Καλλιτέχνες.

Το Ναύπλιο χρειάζεται έναν νέο σχεδιασμό της πολιτιστικής του Ατζέντας στην οποία θα περιλαμβάνονται πραγματικοί καλλιτέχνες που θα μπορέσουν να στήσουν και να δημιουργήσουν τον λεγόμενο πολιτιστικό τουρισμό (βλέπε πόλεις όπως τα Τρίκαλα με τα χωριά των Χριστουγέννων, βλέπε Ιωάννινα με χιλιάδες εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ωνάση, βλέπε Λουτράκι με οργανωμένη Φιλαρμονική και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που του δίνει κάθε χρόνο μεγάλη οικονομική ώθηση, Βλέπε Σπάρτη με τις εκδηλώσεις στο Σαϊνοπούλειο κ.α.).

Γιατί όχι τα παιδάκια στις εκδηλώσεις.

Ξέρετε μερικές φορές υπάρχει η εμφανής εκμετάλλευση και άλλες η αφανής. Ας συνηγορήσουμε λοιπόν ότι και οι δύο είναι ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.
Άρα ναι στις σχολικές εκδηλώσεις των παιδιών, όχι όμως παιδιά μέρος πολιτιστικών εκδηλώσεων ενός δήμου που απλά τα χρησιμοποιεί ως το μικρότερο οικονομικό κόστος.
Οι εκδηλώσεις πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες.
Τα παιδιά είναι για τις σχολικές αίθουσες και οι γιορτές τους πρέπει να γίνονται στα πλαίσια του σχολικού τους περιβάλλοντος και μόνον.
Άλλωστε κανένα παιδάκι του δημοτικού δεν μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της πόλης του.

Πώς να δημιουργήσουμε οικονομικό όφελος μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μίας πόλης δεν είναι για να βγάλουμε την υποχρέωση απέναντι στους δημότες.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην πόλη κυρίως οικονομική. Άρα όσα ξοδεύεις (ως δήμος) τα παίρνουν οι δημότες σου. Τι εννοώ: Αν ξοδέψεις για να φτιάξεις π.χ. (βλέπε Τρίκαλα) ένα Χωριό Χριστουγεννιάτικο αυτομάτως τα λεφτά που δίνεις λόγω της απήχησης που έχει στο κοινό τα παίρνουν οι δημότες σου μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους επισκέπτες του χωριού.

Σήμερα το Ναύπλιο αδυνατεί να προσφέρει στους δημότες αυτό που περιγράψαμε ως παράδειγμα πιο πάνω. Η νυν δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι γίνεται έρμαιο μικροπολιτικών συμφερόντων που την καθιστούν αντιπαραγωγική στον τομέα του πολιτισμού και άρα ανίκανη να μπορέσει να δημιουργήσει πολιτιστικό τουρισμό και να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις της πόλης.

Τι χρειάζεται η πόλη του Ναυπλίου για να αναπτύξει Πολιτιστικό Τουρισμό

Μα Βέβαια μία ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ η οποία θα μπορέσει να σχεδιάσει να υλοποιήσει και να δημιουργήσει μία πολιτιστική Ατζέντα που θα στηρίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες καλλιτέχνες.

Η δημιουργία ενός πολιτιστικού προϊόντος αξιόπιστου και στημένου σε επαγγελματικές βάσεις είναι αναγκαιότητα για την πόλη του Ναυπλίου η οποία βάλλεται από τον ανταγωνισμό γειτονικών και όχι μόνον πόλεων που τείνουν να της απορροφήσουν ακόμα και τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου.

Αν λοιπόν δεν θέλουμε να γίνει το Ναύπλιο τόπος οικονομικού μαρασμού πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα.
Α.Κ