spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤέλος οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα| τι αλλάζει στους λογαριασμούς

Τέλος οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα| τι αλλάζει στους λογαριασμούς

«Όνειρο» ήταν, πάει πέρασε! Οι καταναλωτές θα αποχαιρετίσουν οριστικά τα έκτακτα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, καθώς η Κομισιόν βάζει «φρένο» στις δαπάνες, και η Ελλάδα πρέπει να «μαζευτεί»…

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, έληγαν κανονικά την 1η Ιουλίου 2023. Όμως εντελώς τυχαίο, πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι το θεσμικό πλαίσιο που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 θα παραταθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Βάλτε φρένο στις δαπάνες!

Το μήνυμα της Κομισιόν είναι ξεκάθαρο. «Όποια μέτρα πήρε κάθε χώρα της Ε.Ε., πήρε, τώρα τέλος, η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώνεται». Η κατεύθυνση της Ε.Ε. είναι ότι πλέον δεν υπάρχει ανάγκη για παράταση των μέτρων εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τα οικονομικά μέτρα στήριξης, δηλαδή οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, που έδωσαν «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να δώσει τη συγκεκριμένη δέσμευση, σύμφωνα με την έκθεση εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι αρχές σχεδιάζουν να καταργήσουν σταδιακά τα μέτρα που ισχύουν επί του παρόντος ακόμη φέτος». Αυτό απλά σημαίνει, πως από το 2024, τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας παύουν να ισχύουν.

Τι αλλάζει

σταδιακός περιορισμός των επιδοτήσεων
ενισχύσεις μόνο σε νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες
στις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις των λογαριασμών ρεύματος

οι καταναλωτές ηλεκτρικού θα επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς, προ ενεργειακής κρίσης και μέτρων οικονομικής στήριξης

Θα επιστρέψουν οι λογαριασμοί με ρήτρα αναπροσαρμογής, τον όρο που θα υπάρχει ξανά στα συμβόλαια των παρόχων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων