spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ“Παράγκα” … πίσω από τα “σπιτάκια ανακύκλωσης” | παγώνουν οι χρηματοδοτήσεις

“Παράγκα” … πίσω από τα “σπιτάκια ανακύκλωσης” | παγώνουν οι χρηματοδοτήσεις

 

Πλήρως εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση της ΝΔ για το σκάνδαλο εκατομμυρίων με τα λεγόμενα «σπιτάκια ανακύκλωσης» μετά από την απάντηση που δίνει η Κομισιόν δια της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούσε για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, ζητώντας διευκρινίσεις για το ποιες είναι οι «περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος», όπως ανέφερε στην επιστολή-κόλαφο προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η ίδια η Ευρωπαία Επίτροπος.

Επιβεβαιώνοντας το πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η Επίτροπος Φερέιρα στην απάντησή της αναφέρει πως «οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές πρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατηγική σημασία, τη σχέση κόστους-οφέλους και τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων». Και υπογραμμίζει με νόημα πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να μην προβούν στη δήλωση δαπανών» σχετικά με τα σπιτάκια ανακύκλωσης.

Τέλος η Κομισιόν στην απάντησή της ζητά περαιτέρω έλεγχο, αναφέροντας επί λέξει: «η Επιτροπή πρότεινε να διενεργήσει τον έλεγχο η ελληνική αρχή ελέγχου (ΕΔΕΛ) για την αντιμετώπιση των ζητημάτων». Σύμφωνα με την απάντηση, «οι προαναφερθείσες επενδύσεις αφορούν έργα συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται στην περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταφορών και Περιβάλλοντος 2014-2020, ενώ παρόμοιες επενδύσεις επιλέχθηκαν και για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στις περιφέρειες Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ και στην Κρήτη με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ».

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001170/2023

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Δημήτριος Παπαδημούλης (TheLeft)

Θέμα: Πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου[1]αποκαλύπτουν επιστολή της κ. Elisa Ferreira, Επιτρόπου αρμόδιας για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, με την οποία αφήνονται σαφείς αιχμές για τη χρηστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα, γνωστού ως «σπιτάκια ανακύκλωσης».

Ειδικότερα, σε συνέχεια αλληλογραφίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών υπηρεσιών, η Επίτροπος αναφέρει ότι, ενόσω εκκρεμούν η αξιολόγηση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της σχέσης κόστους-οφέλους και η τελική διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει, παγώνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο, με την απόσυρση των σχετικών δαπανών από εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής δαπανών και τη μη συμπερίληψή τους σε επόμενες αιτήσεις πληρωμής.

Παράλληλα, η Επίτροπος αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες να ενημερώσουν την ελληνική διοίκηση για περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ υλοποιείται με στρατηγικό, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει και οδήγησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης και ποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί;
Ποιες περιοχές αφορούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται και ποιο το ύψος των σχετικών κονδυλίων;
Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες αναφέρεται η Επίτροπος;

EL, E-001170/2023

Απάντηση της κ. Ferreira

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των τακτικών ανταλλαγών τους σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων συνοχής, πρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με τη στρατηγική σημασία, τη σχέση κόστους-οφέλους και τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εγκαταστάσεων ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων («σπιτάκια ανακύκλωσης»).

Οι προαναφερθείσες επενδύσεις αφορούν έργα συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται στην περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταφορών και Περιβάλλοντος 2014-2020, ενώ παρόμοιες επενδύσεις επιλέχθηκαν και για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στις περιφέρειες Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ και στην Κρήτη με προϋπολογισμό 22 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να μην προβούν στη δήλωση δαπανών σε σχέση με τα «σπιτάκια ανακύκλωσης». Σύμφωνα με τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των ταμείων της πολιτικής συνοχής, η Επιτροπή πρότεινε να διενεργήσει τον έλεγχο η ελληνική αρχή ελέγχου (ΕΔΕΛ) για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αναφέρονται στο σημείο 1.

[1] https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/385337_pagos-apo-tin-komision-sta-spitakia-anakyklosis, https://www.news247.gr/politiki/syriza-skandalo-ekatommyrion-stin-anakyklosi-me-ypografi-georgiadi-epistoli-kolafos-tis-komision.10002949.html
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ