Με τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά ελαιολάδου να είναι λίγο – πολύ γνωστά και το έξτρα παρθένο ανώτατης ποιότητας πλέον να λιγοστεύει, όσοι έκαναν τα κουμάντα τους και κράτησαν καλές ποσότητες αρχίζουν και πουλάνε με το… σταγονόμετρο, καθώς βλέπουν ότι βδομάδα με βδομάδα έχουν κάθε περιθώριο να ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους.
Με τους λακωνικούς συνεταιρισμούς να έχουν σταματήσει τις πράξεις τις τελευταίες ημέρες, το ενδιαφέρον στράφηκε στην Κρήτη, όπου ακόμα δύο ντηλ, ένα στη Σητεία και ένα στα Χανιά, κατοχύρωσαν την τιμή των 6 ευρώ/κιλό για το «πρίμιουμ» έξτρα παρθένο. Ως προς την παραγωγή, στις περισσότερες περιοχές η εικόνα μέχρι στιγμής είναι από ικανοποιητική έως εξαιρετική.
Νέες συμφωνίες στα 6 ευρώ σε Κρήτη και Πελοπόννησο
Πριν από λίγες ημέρες, γνωστοποιήθηκε ότι ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αχλαδίων Σητείας πραγματοποίησε πράξη έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,3 στα 6 ευρώ/κιλό. Ήταν η δεύτερη εμπορική πράξη στην περιοχή, μετά τον Ελαιοκομικό Συνεταιρισμό Παπαγιαννάδων, που την προηγούμενη εβδομάδα έπιασε την ιστορική αυτή επίδοση. Δηλώσεις παραχώρησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Αχλαδίων, Γιάννης Χριστοδουλάκης: «Αυτή η τιμή πάει, δεν υπάρχει πλέον, τώρα όποιος θέλει να αγοράσει θα πρέπει να ανέβει στα 6,25. Προς το παρόν δεν έχουμε βγάλει λάδι προς πώληση, αλλά αυτή είναι η τιμή που ισχύει πλέον».
Το… ρεκόρ τιμής στα Χανιά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις πράξεις που έχουν βγει στη δημοσιότητα, κατέχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γραμβούσας, ο οποίος πραγματοποίησε πράξη επίσης στα 6 ευρώ. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Βασίλης Κουτσαυτάκης, δήλωσε στην «ΥΧ» για το ντηλ: «Η πράξη που έγινε πριν από λίγες ημέρες και απέβη συμφέρουσα για τους παραγωγούς αφορά 30 τόνους έξτρα παρθένου τριών γραμμών. Η επίτευξη αυτής της πολύ ικανοποιητικής τιμής είναι συνάρτηση της ποιότητας της παραγωγής μας, του συντονισμού και της συνεργασίας των μελών μας με τη διοίκηση του συνεταιρισμού και της καλής εκτίμησης που είχαμε σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς, ώστε να διαθέσουμε το λάδι την κατάλληλη στιγμή.
Τώρα η προσοχή των παραγωγών έχει στραφεί στο θέμα της φορολογίας, γιατί φέτος τα έσοδα για ορισμένους παραγωγούς είναι αρκετά υψηλά. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η φετινή χρονιά συμπίπτει με τη ρύθμιση που απομειώνει τον φόρο εισοδήματος των συνεταιρισμένων παραγωγών κατά 50%». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λιγότεροι από 20.000 τόνοι απομένουν πλέον διαθέσιμοι στην Κρήτη.
Στην υπόλοιπη Νότια Ελλάδα, ακόμα μια πράξη που πραγματοποιήθηκε στα 6 ευρώ επετεύχθη από την Ομάδα Παραγωγών του Συνεταιρισμού «Νηλέας» στη Δυτική Μεσσηνία, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν πουλάνε στη Λακωνία, πάνε για 7 ευρώ
Σιγή επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Λακωνία. Οι γνώστες της αγοράς αποδίδουν την έλλειψη πράξεων σε δύο παράγοντες κυρίως: Ο πρώτος είναι ότι οι ποσότητες λιγοστεύουν, ωστόσο η κύρια αιτία είναι ότι όσοι «προνομιούχοι» διαθέτουν πλέον έξτρα παρθένο τριών και τεσσάρων γραμμών, απλώς… δεν πουλάνε.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης, «ακόμη δεν έχουν περάσει στο ράφι οι τιμές από τα 6 ευρώ και πάνω. Ίσως τις δούμε διεθνώς σε περίπου έναν μήνα. Έχουμε δει στο παρελθόν μεγάλες… συντριβές στην τιμή παραγωγού, όπως πριν από μια εικοσαετία. Δεν πουλάνε όσοι έχουν καλό λάδι, χρειάζεται προσοχή γιατί πλέον έχει ξεφύγει η κατάσταση. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή της Ισπανίας, οι αναμενόμενες ποσότητες του χρόνου θα είναι μειωμένες. Επομένως και η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να έχει θετικό πρόσημο για τους παραγωγούς».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βλαχιώτη, Παναγιώτης Βαρελάς, σχολίασε στην «ΥΧ» τα τελευταία δεδομένα στην αγορά: «Πραγματικά έχει χαθεί η μπάλα. Εμείς προς το παρόν γνωρίζουμε ότι η τιμή εκκίνησης βρίσκεται στα 6,10. Όταν μας γίνει προσφορά, θα ενημερώσουμε τους παραγωγούς και εκείνοι θα αποφασίσουν. Αν τυχόν υπάρξει μείωση της τιμής θα το γνωστοποιήσουμε στα μέλη μας, αν και δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, το αντίθετο ισχύει. Κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα, επικρατεί αισιοδοξία και για τη νέα παραγωγή».
Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν το γλοιοσπόριο για να μην υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, όπως φέτος σε ορισμένους ελαιώνες, που είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύτιμα έσοδα.
Πηγή: ypaithros.gr