spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΠελοπόννησος| Κατρακυλά δημοσκοπικά η Ν.Δ.

Πελοπόννησος| Κατρακυλά δημοσκοπικά η Ν.Δ.

 

Αποκαρδιωτική για τη Νέα Δημοκρατία είναι η εικόνα που καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση για την Πελοπόννησο με το κυβερνών κόμμα να κατρακυλά δημοσκοπικά.

Πιο συγκεκριμένα σημαντική μείωση της διαφοράς ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο καταγράφει η δημοσκόπηση της aftodioikisi.gr, που διεξήχθη από 24 έως 28 Απριλίου 2023 σε δείγμα 1.418 πολιτών, ενώ ξεχωρίζει η ηχηρή πτώση στα ποσοστά της ΝΔ.

Το 16% της διαφοράς του 2019 μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων (ΝΔ: 44% -ΣΥΡΙΖΑ: 29%), μειώνεται σε 7,5% (34 και 26,5% αντίστοιχα), λόγω της αποτέλεσμα της συγκριτικά χαμηλότερης συσπείρωσης της ΝΔ (67%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (77%).

-Μεγάλοι κερδισμένοι είναι το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ (από 10,5 το 2019 σε 14,5%) και το κόμμα Κασιδιάρη (από 3% της ΧΑ σε 5,5%, βεβαίως εδώ μένει να δούμε αν θα κατέβει το κόμμα και τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του)

-Από το άλλα μικρά κόμματα, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25 εμφανίζονται σταθερά στο 4 και 3% αντίστοιχα, ενώ αποτυπώνεται πτώση για την Ελληνική Λύση (από 3,5 σε 2%).

– Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών και μόρφωσης με την εξαίρεση της νεότερης ηλικιακής κατηγορίας, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρό προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων. Εκ των υπολοίπων κομμάτων, μόνο το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζει διακύμανση από τη μία κατηγορία στην άλλη, με το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 10.0% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 17-34 ετών και στο 8.0% μεταξύ των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τους βουλευτές:

*Στην Κορινθία προηγούνται από τη ΝΔ οι Χρ. Δήμας και Ν. Ταγαράς, από το ΣΥΡΙΖΑ η Τζ. Σουκαρά υποσκελίζει τον εκλεγμένο το 2019, βουλευτή, Γ. Ψυχογιό, ενώ στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι διεκδικούν την έδρα που πιθανόν να κερδίσει το κόμμα.

*Στην Αργολίδα προηγούνται οι κύριοι Ανδριανός (ΝΔ), Γαβρήλος (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δίνεται σκληρή «μάχη» μεταξύ του νυν βουλευτή Α. Πουλά και του πρώην αντιπεριφερειάρχη Α. Χειβιδόπουλου.

*Στην Αρκαδία, στη ΝΔ προηγείται ο νυν βουλευτής Κ. Βλάσσης αλλά με σημαντικά μειωμένο ποσοστό από αυτό του 2019, με την προβεβλημένη υποψηφιότητα του γιου του Ρ. Σπυρόπουλου, μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ, να βρίσκεται πολύ χαμηλά, στο ΣΥΡΙΖΑ δίνεται μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του νυν βουλευτή Γ. Παπαηλιού και του Χρ. Στάικου, ενώ στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο νυν βουλευτής Ο. Κωνσταντινόπουλος δεν φαίνεται να απειλείται.

*Στη Λακωνία στη ΝΔ προηγείται ο νυν βουλευτής Θ. Δαβάκης, στο ΣΥΡΙΖΑ ο επίσης νυν βουλευτής Στ. Αραχωβίτης αλλά με σχετικά μικρή διαφορά από την δεύτερη Π. Παπαγιαννοπούλου, ενώ στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ η κόρη του πρώην βουλευτή της περιοχής, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Νάγια.

*Στη Μεσσηνία προηγούνται οι Γ. Λαμπρόπουλος (ΝΔ), Α. Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Εντύπωση, πάντως, προκαλούν οι χαμηλές επιδόσεις του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ο οποίος, βεβαίως, δεν χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων