spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝέες ανατιμήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα

Νέες ανατιμήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα

Τον προϋπολογισμό του μήνα να «τινάζεται στον αέρα» βλέπουν τα νοικοκυριά της χώρας μας, καθώς τα νέα στοιχεία της Eurostat, αποκαλύπτουν ανατιμήσεις «σκέτη φωτιά» και για τον Μάρτιο στα τρόφιμα.

Αναλυτικά, τον Μάρτιο του 2023, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+3,12), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,10), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,71) και την ενέργεια (-0,05).

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάρτιο στα τρόφιμα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα γαλακτοκομικά – αβγά (23,1%), στα κρέατα (19,8%), στα έλαια και τα λίπη (17,5%), στο ψωμί – δημητριακά (15,6%) και στον καφέ – κακάο – τσάι (14%), ενώ ο αποκαλούμενος «πληθωρισμός των τροφίμων» έτρεξε με ρυθμό 14,3%.

Παράλληλα οι τιμές στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού αυξήθηκαν κατά 17,8%.

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,4% τον Μάρτιο, από 6,5% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση.

Η χώρα μας κατέλαβε την 5η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάρτιο, έναντι του 8,3% που διαμορφώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο.

Πριν από έναν μήνα ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. ήταν στο 9,9%, ενώ τον περασμένο χρόνο έφτασε στο 7,8%. Στην ευρωζώνη, αντίστοιχα, επιβράδυνε στο 6,9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο.

Έναν χρόνο νωρίτερα το ποσοστό ήταν 7,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,9%), στην Ισπανία (3,1%) και την Ολλανδία (4,5%).

Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,6%), στη Λετονία (17,2%) και την Τσεχία (16,5%).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων