spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜικρομεσαίες επιχειρήσεις|«Η αύξηση στις εισφορές δεν υπακούει σε καμμιά λογική»

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις|«Η αύξηση στις εισφορές δεν υπακούει σε καμμιά λογική»

 

Οι φορείς εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία τους στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% από 1/1/23

Την έντονη αποδοκιμασία τους κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 10% από 1/1/23, «σε πλήρη αντίθεση με το ομόφωνο αίτημά μας, για αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών» εκφράζουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ,το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ) και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος.

Οι ίδιες οργανώσεις κάνοντας λόγο για «απρεπή άρνηση» του αρμοδίου υπουργού να συναντήσει τους εκπροσώπους τους τονίζουν ότι η αύξηση των εισφορών το μόνο που θα πετύχει είναι μεγαλώσει τα χρέη, «νέες γενιές οφειλετών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και ασφάλισης υγείας και να πλήξει καίρια την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη».

Αναλυτικά οι φορείς υπογραμμίζουν ότι η αύξηση των εισφορών «επιβαρύνει σημαντικά τον επαγγελματικό προϋπολογισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις ως επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών, των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και καθιστά προβληματικής βιωσιμότητας χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φορείς τονίζουν ότι η εν λόγω αύξηση, «δεν υπακούει σε καμιά λογική», λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι:

ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί το έτος 2021-2022 κατά 78%,
οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά από το 2016 και μετά,
οι υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους δεν υλοποιούνται και χιλιάδες ασφαλισμένοι (816.000 την τελευταία πενταετία και 350.000 το 2022) έχασαν τις ρυθμίσεις τους.

«Πέραν αυτών, ο υπουργός, επέλεξε να διατηρήσει το χωρίς καμία ανταπόδοση “χαράτσι” της εισφοράς υπέρ ανεργίας (120 ευρώ ετησίως) και χωρίς να έχει παράσχει λογοδοσία προς τους ασφαλισμένους μέχρι σήμερα, για την τύχη των αποθεματικών των Ειδικών Λογαριασμών Ανεργίας Ελευθέρων Επαγγελματιών και Επιστημόνων, παρά τις επίμονες έγγραφες οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορούμε να διαθέτουμε, ελάχιστοι ασφαλισμένοι έχουν λάβει επιδότηση ανεργίας στα 12 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, ενώ άδηλο είναι το ύψος των διαθέσιμων σήμερα, των αποδόσεων των χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον ΟΑΕΔ καθώς και το ύψος των μέχρι σήμερα χορηγηθέντων χρηματικών ποσών που συγκεντρώνονται επί τόσα έτη» σημειώνουν οι ίδιοι.

Τέλος, οι επαγγελματίες καταγγέλλουν ότι την ώρα που καλούνται να πληρώνουν περισσότερα χρήματα «υπάρχει σαφής μείωση των ληπτών των παροχών του e-ΕΦΚΑ, οι συντάξεις μας αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, τα δε πενιχρά επιδόματα μητρότητας δεν μπορούν καν να σταθούν στη λογική στήριξης της οικογένειας και αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:

«Οι κάτωθι φορείς που εκπροσωπούν τους ελεύθερους επαγγελματίες τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους επιστήμονες της Χώρας:

Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)
Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ)
Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
Εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία της απόφασης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% από 1.1.23, σε πλήρη αντίθεση με το ομόφωνο αίτημά μας, για αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, που συνδυάστηκε με την απρεπή άρνηση του καθ’ύλην αρμοδίου Υπουργού να συναντήσει τους εκπροσώπους μας, όταν του ζητήθηκε.

Η αύξηση αυτή επιβαρύνει σημαντικά τον επαγγελματικό προϋπολογισμό των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, καθώς ενεργεί προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στις ήδη υπάρχουσες οικονομικές επιβαρύνσεις ως επακόλουθο των μνημονιακών πολιτικών, των συνεπειών της πανδημίας και της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης και καθιστά προβληματικής βιωσιμότητας χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και επιχειρήσεις.

Μια αύξηση, που δεν υπακούει σε καμμιά λογική, λαμβανομένων υπόψη ιδίως: α) ότι τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί το έτος 2021-2022 κατά 78%, β) οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά από το 2016 και μετά, γ) οι υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμένους δεν υλοποιούνται και χιλιάδες ασφαλισμένοι (816.000 την τελευταία πενταετία και 350.000 το 2022) έχασαν τις ρυθμίσεις τους. Το μόνο που θα «επιτύχει» η αύξηση αυτή είναι να δημιουργήσει νέα χρέη, νέες γενιές οφειλετών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων ακόμη και ασφάλισης υγείας και να πλήξει καίρια την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Πέραν αυτών, ο Υπουργός, επέλεξε να διατηρήσει το χωρίς καμία ανταπόδοση «χαράτσι» της εισφοράς υπέρ ανεργίας (120 ευρώ ετησίως) και χωρίς να έχει παράσχει λογοδοσία προς τους ασφαλισμένους μέχρι σήμερα, για την τύχη των αποθεματικών των Ειδικών Λογαριασμών Ανεργίας Ελευθέρων Επαγγελματιών και Επιστημόνων, παρά τις επίμονες έγγραφες οχλήσεις και διαμαρτυρίες μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορούμε να διαθέτουμε, ελάχιστοι ασφαλισμένοι έχουν λάβει επιδότηση ανεργίας στα 12 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, ενώ άδηλο είναι το ύψος των διαθέσιμων σήμερα, των αποδόσεων των χρημάτων από τον ΕΦΚΑ στον ΟΑΕΔ καθώς και το ύψος των μέχρι σήμερα χορηγηθέντων χρηματικών ποσών που συγκεντρώνονται επί τόσα έτη.

Την ίδια ώρα υπάρχει σαφής μείωση των ληπτών των παροχών του e-ΕΦΚΑ, οι συντάξεις μας αγγίζουν τα όρια του ευτελισμού, τα δε πενιχρά επιδόματα μητρότητας δεν μπορούν καν να σταθούν στη λογική στήριξης της οικογένειας και αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Την ώρα που ο e-ΕΦΚΑ προσαυξάνει και στέλνει εντός μηνός τις οφειλές των ασφαλισμένων, χωρίς προηγούμενη ακρόαση, στο ΚΕΑΟ προς αναγκαστική είσπραξη, καθυστερεί από το αρμόδιο Υπουργείο επί 7 χρόνια, με διαχρονική ευθύνη των Κυβερνήσεων, η θέσπιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών, τη στιγμή που καταβάλλουμε κάθε μήνα τις αναλογούσες παροχές στον κλάδο υγείας.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την Οικονομία και τη Χώρα, εμείς οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων- ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και επιχειρήσεων θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023
Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας (120 ευρώ), την επαναρτίωση των αποθεματικών των ειδικών λογαριασμών και επιστροφή των καταβληθεισών και μη διατεθειμένων νομίμως από το 2011 εισφορών στους ασφαλισμένους.
Εξορθολογισμό των παροχών και συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, εξίσωση των επιδομάτων μητρότητας με αυτά των μισθωτών.
Άμεση κατάρτιση και θέση σε ισχύ του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ.
Γεώργιος Καββαθάς
Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών
Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

Γεώργιος Στασινός
Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Δημήτρης Κ. Βερβεσός
Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων
Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου
Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)

Αθανάσιος Δεβλιώτης
Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Γεώργιος Ρούσκας
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής
Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

Νικόλαος Γιάννης
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων