Ποτέ άλλοτε οι πολίτες δεν απειλούνταν από μαζικούς πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, τόνισαν ζητώντας τον περιορισμό της ασυδοσίας των funds
«Μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους οι προτάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων» τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άκουσε και τις προτάσεις των φορέων για τη συγκεκριμένη πρόταση».
Συγκεκριμένα, ζήτησε να αφαιρεθούν τα πανωτόκια και τα πρόστιμα στους δανειολήπτες διότι τα δάνεια σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί από το 2008. Μάλιστα, όπως είπε, κανένας επιχειρηματίας που χρεώθηκε τότε δεν περίμενε ότι θα ακολουθούσαν Μνημόνια, πανδημία, ενεργειακό. Επίσης, σήμερα «έχουμε έξι αυξήσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, άρα μία δόση σήμερα είναι 30% ακριβότερη. Αντί να πληρώνει ο καταναλωτής 500 ευρώ, το ίδιο δάνειο είναι σήμερα 650 ευρώ».
«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι πολίτες δεν απειλούνταν από μαζικούς πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, ακόμα και τα ευάλωτα νοικοκυριά, και ποτέ δεν ήταν τόσο απροστάτευτοι οι καταναλωτές» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου. «Οι θεσμικές προτάσεις που άκουσα είναι πολύ σημαντικές για εμάς, όπως και το υφυπουργείο που θα δημιουργηθεί».
Το ΙΝΚΑ, υποστήριξε ο αντιπρόεδρός του Άγγελος Πιλάτης, ζητά την επαναφορά του Νόμου 3869 του 2010 όχι μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και με επέκταση στους εμπόρους, στο πλαίσιο της διάσωσης της πρώτης κατοικίας τους. Παράλληλα, «έχουμε ζητήσει ευνοϊκή ρύθμιση σε όσους μειώθηκαν οι αποδοχές τους, εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι πραγματικά υποφέρουν. Εμφανίστηκε νέα γενιά κόκκινων δανείων με τον εγκλεισμό και οι άνθρωποι αυτοί είναι σε οικονομική δυσχέρεια χωρίς υπαιτιότητά τους. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια θετική πρόταση και θα τοποθετηθούμε».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι «προς τη θετική κατεύθυνση», σημείωσε ο Βαγγέλης Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας των Ενώσεων Δανειοληπτών, ο οποίος υπογράμμισε πως «νιώθουμε ότι απευθυνόμαστε σε τραπεζοδικαστές και όχι σε δικαστές της Ελληνικής Δημοκρατίας». Ο Β. Κρητικός ζήτησε συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να ελέγχονται οι δικαστές, καθώς και προβλέψεις ώστε τα funds να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους και να αποδείξουν ότι δεν αποτελούν «πλυντήρια ξεπλύματος μαύρου χρήματος».
«Κράτος εν κράτει» χαρακτήρισε τα funds ο Γιώργος Βελισσάρης από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, επικρίνοντας την Τράπεζα της Ελλάδος γιατί δεν επιτελεί τον εποπτικό της ρόλο. Χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «ρηξικέλευθη», αν κι αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι συνταγματική η πρόβλεψη για υποχρεωτικότητα της προσέλευσης των funds στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Την «αθόρυβη» μετακίνηση της αγροτικής γης από τους αγρότες στους «νέους τσιφλικάδες», δηλαδή στα funds, υπογράμμισε ο Μόσχος Κερασίδης, διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Προειδοποίησε δε για τους κινδύνους για τη διατροφική ασφάλεια της χώρας, ενώ περιέγραψε το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί που «εξωστρακίζονται» για να ευνοηθούν τα καρτέλ.
Την ανάγκη για «γρήγορες και δραστικές λύσεις» επισήμανε ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, παρατηρώντας ότι «έχουν τελειώσει οι αντοχές» των εμπορικών επιχειρήσεων. Προειδοποίησε ακόμα ότι υπάρχει ήδη αύξηση 30% στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων λόγω της αύξησης των επιτοκίων, με τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων να καραδοκεί.
Τον περιορισμό της ασυδοσίας των funds ζήτησε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής, ο οποίος υπογράμμισε ότι από το 2006 έως σήμερα η ιδιοκατοίκηση έχει πέσει από το 85,4% στο περίπου 70%, με αυτά τα σπίτια να βρίσκονται στα χέρια των funds.