Ερώτηση στη Βουλή από 28 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία από την ετήσια έκθεση ωριμότητας των ανοικτών δεδομένων της ΕΕ
Όχι μόνο η Ελλάδα δεν κάνει τεράστια βήματα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, όπως έχουν βαλθεί να μας πείσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά αντίθετα χάνει έδαφος και κατατάσσεται στις «αρχάριες» χώρες, στις χώρες δηλαδή που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της διαδρομής προς τα ανοικτά δεδομένα.
Τα προβλήματα που προκύπτουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους από τη μη ύπαρξη ανοικτών επικαιροποιημένων και μηχαναγνώσιμων δημοσίων δεδομένων, αναδεικνύουν με την κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτή Ηρακλείου, Χ. Μαμουλάκη.
«Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να εξελίσσονται όσον αφορά την πολιτική ανοικτών δεδομένων και ο δημόσιος τομέας γίνεται περισσότερο ψηφιακός και πολιτοκεντρικός, στην Ελλάδα, παρά τις τυμπανοκρουσίες, η κατάσταση αναφορικά με τα ανοικτά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντική» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αυτό αποδεικνύεται από τη σχετική ετήσια έκθεση ωριμότητας Open Data Maturity Report της Ε.Ε. για το 2022, όπου η Ελλάδα έχασε έδαφος και κατατάσσεται στις “αρχάριες” χώρες, στις χώρες δηλαδή που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της διαδρομής προς τα ανοικτά δεδομένα.
Παράλληλα, στη διάσταση του αντίκτυπου των ανοικτών δεδομένων που διερευνά πώς αυτά δημιουργούν αντίκτυπο μέσω της επαναχρησιμοποίησης, καταταχθήκαμε στη τελευταία θέση».
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ωριμότητας των ανοικτών δεδομένων (Open Data Maturity Report – ODMR) στην Ε.Ε. για το 2022, η οποία καταγράφει την πρόοδο που σημείωσαν οι 35 χώρες (27 κράτη μέλη της ΕΕ συν κάποιες χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη και συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών) που αξιολογούνται από το δείκτη αυτό, η Ελλάδα έπεσε κατηγορία σε σχέση με το 2021 και κατατάχθηκε στους αρχάριους με σκορ 63%.
Ανήκει δηλαδή στην ομάδα χωρών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της διαδρομής προς τα ανοικτά δεδομένα τόσο από άποψη ύπαρξης μίας πολιτικής ανοικτών δεδομένων όσο και από πλευράς χαρακτηριστικών στις πύλες ανοικτών δεδομένων.
Επίσης, στη διάσταση του αντίκτυπου των ανοικτών δεδομένων που διερευνά πώς αυτά δημιουργούν αντίκτυπο μέσω της επαναχρησιμοποίησης, καταταχθήκαμε στη τελευταία θέση με 12% αποδεικνύοντας ότι δεν έχει γίνει κατανοητή εν τοις πράγμασι η αξία των ανοικτών δεδομένων από την επαναχρησιμοποίηση στη δημιουργία οικονομικού, πολιτικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου. Τ
έλος, στη διάσταση ποιότητας, με ποσοστό 69% υπολειπόμαστε κατά 8% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μία διάσταση εξίσου σημαντική καθώς διερευνά το κατά πόσο οι εθνικές πύλες έχουν συστηματική επικαιροποιημένη και αυτοματοποιημένη προσέγγιση για τη συλλογή των δεδομένων και την αξιοπιστία των μεταδεδομένων.
Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, σχετικά με το στάδιο υλοποίησης στο οποίο βρίσκονται τα έργα που σχετίζονται με τα ανοικτά δεδομένα της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, το έργο για την ανοικτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Επίσης, ποιες ενέργειες σχεδιάζονται προκειμένου την καθολική διάθεση δημόσιων δεδομένων ανοικτά και σε μηχαναγνώσιμη μορφή, καθώς και για την καλλιέργεια κουλτούρας ανοικτών δεδομένων.