spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ | Βάναυση επίθεση κατά του νερού ως κοινωνικού αγαθού

ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ | Βάναυση επίθεση κατά του νερού ως κοινωνικού αγαθού

Την ώρα που η χώρα μας είναι ακόμα συγκλονισμένη και οργισμένη με την τραγωδία, στα Τέμπη, κατατέθηκε αθόρυβα στη Βουλή, μετά από ελάχιστη περίοδο διαβούλευσης, και ήδη, μάλιστα, συζητείται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχέδιο, στο οποίο -μεταξύ άλλων- αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης και μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και αναλαμβάνει «την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγηση της παροχής υπηρεσιών ύδατος…».

Είναι, τουλάχιστον, περίεργη και ύποπτη η προσπάθεια δημιουργίας μια Ρυθμιστικής Αρχής για την αγορά ύδατος, από τη στιγμή που στη χώρα μας δεν υπάρχει αγορά ύδατος.

Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης δεν επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί, όπως ρητώς έχει κρίνει, με σειρά αποφάσεων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 1906/2014, 190/2022, 191/2022).

Είναι, λοιπόν, συνταγματικά κατοχυρωμένο και έχει αναγνωριστεί και κριθεί, σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, πως το πόσιμο νερό (και τα ύδατα γενικότερα) είναι φυσικός πόρος, που αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και, έως σήμερα, είναι υπό την εποπτεία των κρατικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι σαφές ότι, δια του νομοσχεδίου, υλοποιείται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Δε χρειάζεται, βέβαια, να αναρωτηθούμε πού θα οδηγήσει η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων, καθώς έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας επιφέρουν ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα, όπως την απώλεια θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών των κοινωνικών αγαθών.

Η «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» τονίζει πως η ορθή διαχείριση των υδάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο, μέσω της διατήρησης της εποπτείας του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με άμεση διόρθωση των όποιων παθογενειών έχουν παρουσιαστεί (κακοδιαχείριση, συσσωρευμένα χρέη).

Υπάρχουν τα σχετικά «εργαλεία», όπως η Εθνική Επιτροπή Υδάτων ή και η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων.

Επιβάλλεται άμεσα η Δημοτική Αρχή και κάθε δημοτική παράταξη να πάρει θέση σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα.

Επιτακτική, επίσης, είναι η ανάγκη έναρξης διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και στόχο τη σύγχρονη και αποτελεσματική υδατική διακυβέρνηση, που θα εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού, όπως και κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της διαχείρισης των υδάτων, θα μας βρει αντίθετους!

Το νερό και οι υποδομές παροχής του πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά.

 

Δημήτρης Παπαδημόπουλος

Υπ. Δήμαρχος Ναυπλιέων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων