Πλειστηριασμοί | Νέα διαμαρτυρία έξω από την εταιρεία doValue

Δεκάδες αλληλέγγυοι απαίτησαν την αναστολή τριών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών ανθρώπων που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας διαχείρισης δανείων doValue πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη (7/3) δεκάδες αλληλέγγυοι με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν οι τρεις προγραμματισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών ανθρώπων που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες.

Πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους και εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους στο Χαλάνδρι, στο Μοσχάτο και στην Καισαριανή.

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φώναζαν οι δεκάδες συγκεντρωμένοι, απαιτώντας την αναστολή των πλειστηριασμών, το κούρεμα των επιτοκίων και τη ρύθμιση των δανείων των δανειοληπτών προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να μη χάσουν τα σπίτια τους.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος και τη διάσταση της τραγωδίας που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία οι συγκεκριμένοι πλειστηριασμοί είναι μόλις τρεις από τους 1.480 πλειστηριασμούς που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν μέσα στην εβδομάδα όπως και ότι οι περίπου 10.000 πλειστηριασμοί που αναρτήθηκαν τους πρώτους δύο μήνες του ’23 είναι τραγική συνέπεια τις απόφασης του Αρείου Πάγου υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης ενυπόθηκων δανείων (servicers) να πλειστηριάζουν σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds.

Έτσι όλο και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της βίαιης έξωσης από το χώρο τους που με κόπους και θυσίες μιας ζωής προσπάθησαν να αποκτήσουν και να διατηρήσουν.

Η κυβέρνηση για να αποτρέψει τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων δημιούργησε τα προγράμματα “γέφυρα 1” και “γέφυρα 2” με τα οποία το δημόσιο ανέλαβε να χρηματοδοτήσει για 12 μήνες τμήμα της δόσης των δανείων για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία.

Αφορούσαν συνεπείς αλλά και κόκκινους δανειολήπτες. Η Τράπεζα της Ελλάδας ανέφερε ότι το ’23 και το ’24 ένα μέρος των δανείων θα κοκκινίσει λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην ενέργεια και στα τρόφιμα και λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Οι αναπόφευκτοι πλειστηριασμοί οικοδομούν κοινωνικά αδιέξοδα λαμβάνοντας υπόψη ότι και ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέβη αναποτελεσματικός αφού το μόνο που υποχρέωνε τις τράπεζες ήταν να δίνουν μία τυπική εισήγηση όταν απορρίπτουν μία ρύθμιση.

Σε αυτές τις συνθήκες προσωρινή διέξοδο για τους κόκκινους δανειολήπτες από τις βίαιες εξώσεις αποτελεί η κοινωνική αλληλεγγύη και το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει την περασμένη εβδομάδα εκδήλωση για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του σχετικά με τον εξωδικαστικό, το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας που όμως αναβλήθηκε λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.

Αυτή την περίοδο το ιδιωτικό χρέος συνεχώς αυξάνεται και οι πλειστηριασμοί δημιουργούν κοινωνικά αδιέξοδα για τους πολίτες κάνοντας όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.