spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΙδιωτικοποίηση ογκολογικού Παίδων| Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι

Ιδιωτικοποίηση ογκολογικού Παίδων| Στα «κάγκελα» οι εργαζόμενοι

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Παιδιατρικά νοσοκομεία «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» κατά της ιδιωτικοποίησης του Ογκολογικού Τμήματος στο Παίδων «Αγία Σοφία». Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιούν στάση εργασίας 10:00-15:00 και στις 11 έχουν δρομολογήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, αύριο, Τετάρτη, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία και στις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συμβολική περικύκλωση του Παιδοογκολογικού.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κατάθεση νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το παιδοογκολογικό τμήμα.

Φυσικά η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει το παιδοογκολογικό τμήμα, εκτός από τους εργαζόμενους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους γονείς. Χαρακτηριστικά, ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Η Φλόγα» τονίζει: «Αυτήν τη στιγμή θα έπρεπε να είμαστε μέσα, μαζί με τα παιδιά μας, και όχι το άγχος μας να είναι το αύριο αλλά μόνο το σήμερα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η οποιαδήποτε κυβέρνηση να απλώνει χέρια πάνω στα παιδιά μας. Τα παιδιά μας αξίζουν δημόσια Υγεία, είτε αντιμετωπίζουν ένα απλό κρυολόγημα είτε μια νεοπλασματική ασθένεια. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την ασθένεια οποιουδήποτε παιδιού».

 

Απόφαση Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας –Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ):«

…Οι βασικοί στόχοι που αφορούν τη φροντίδα των μικρών ασθενών μας, έχουν ήδη κατακτηθεί και διαρκώς βελτιώνονται με το υπάρχον πλαίσιο διοικητικής λειτουργίας, δεδομένων μάλιστα των τεράστιων παροχών του κράτους και των συλλόγων γονέων / φίλων, που υποστηρίζουν οικονομικά το έργο της καταπολέμησης του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο.

Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” μπορεί ενδεχομένως να εγκυμονεί ανεξερεύνητους κίνδυνους συνδεόμενους με όλα τα ανωτέρω πεδία, αλλά και με την εύρυθμη και αδιατάρακτη διοχέτευση ανθρωπίνων και υλικών πόρων στην υπηρεσία των μικρών μας ασθενών……

Επισημαίνεται, φυσικά, η αντίφαση μεταξύ της «οικονομικής αυτοτέλειας» και της πρόβλεψης για συνεχιζόμενη παροχή υψηλοτάτων ποσών από την πλευρά του κράτους για τη λειτουργία της νέας μονάδας, σε επίπεδο θεραπευτικής και υποστηρικτικής αγωγής των ασθενών, αλλά και σε επίπεδο μισθολογικού κόστους.

Η οποιαδήποτε αλλαγή δομής και/ή αναθεώρηση όλων των ανωτέρω θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας μας στον τομέα του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σε οπισθοδρόμηση και απώλεια πολύτιμου χρόνου, καθώς πολλές διαδικασίες θα πρέπει να διακοπούν ή να επαναπροσδιορισθούν…».

Επίσης η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ Παίδων «Η Αγία Σοφία», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: «Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας, θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι υγειονομικοί για να τους προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Γι αυτό αγωνιζόμαστε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μην δουλεύει ο γιατρός 36 ώρες συνεχόμενα άϋπνος, η νοσηλεύτρια πρωί-βράδυ βάρδια κ.α. Να έχουμε χρόνο να μελετήσουμε , να ξεκουραστούμε , να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας!

Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι επιστήμονες και το κίνητρο μας είναι η αγάπη μας προς τον ασθενή και την ζωή. Δεν θέλουμε να γίνουμε επαίτες φιλανθρωπιών και χορηγιών για να πλουτίζουν κάποιοι ούτε να δουλεύουμε με τον κίνδυνο της απόλυσης και της τρομοκρατίας πάνω από το κεφάλι μας».

Τέλος, το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Π.Α «Π.Α. Κυριακού», υπογραμμίζει ότι:

Η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου την Τετάρτη 1/3/2022 για τη μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «EΛΠΙΔΑ» σε ΝΠΙΔ βρίσκει αντίθετους το σύνολο των εργαζομένων, καθώς:

-δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μετατροπή μιας ειδικής Μονάδας που καλύπτει το 80% των περιστατικών της χώρας στο ευαίσθητο αντικείμενο της αντιμετώπισης των νεοπλασματικών ασθενειών μικρών παιδιών από τμήμα του ΕΣΥ και της δημόσιας δωρεάν Υγείας σε ιδιωτικό καθεστώς
-συγκεκριμένα για το νοσοκομείο μας υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις ΣτΕ με τις οποίες το Ογκολογικό Τμήμα δεν μπορεί να αποσπαστεί από το υπόλοιπο νοσοκομείο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του Ιδρύματος
-τα ογκολογικά τμήματα του ”ΕΛΠΙΔΑ” δεν έχουν καμία ιατρική αυτοτέλεια, καθώς μεγάλο μέρος της διάγνωσης, νοσηλείας και της θεραπείας των ασθενών συντελείται στις παιδιατρικές κλινικές, τις ΜΕΘ, τα ειδικά τμήματα, τα εργαστήρια και τα χειρουργεία των δυο παιδιατρικών νοσοκομείων
-δεν διευκρινίζεται η σχέση εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι με το κέντρο, δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «μόνιμης και αποκλειστικής» απασχόλησης, ούτε διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό που ήδη υπηρετεί με όρους επικουρικού
-η αποκοπή του ογκολογικού τμήματος συγκεκριμένα από το νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» θα σήμαινε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργικών και ορθοπεδικών κλινικών, με προσωπικό έμπειρο & εξειδικευμένο σε ογκολογικά χειρουργεία, με κίνδυνο για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση ειδικευόμενων στην παιδοχειρουργική, ενώ από την άλλη δημιουργούνται ερωτηματικά για την εκπαίδευση ακόμα και του ιατρικού προσωπικού κατά την περίοδο λήψης ειδικότητας ή των φοιτητών σε ιδιωτικά οργανωμένα κέντρα».