spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ζητά συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ζητά συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Είχα αναφερθεί σε άρθρο μου στις 30 Ιανουαρίου 2023, στον αγώνα που κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ), σε μια προσπάθεια μηνών, ώστε να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους ο μεγαλομανής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και να βρει λύση στα προβλήματά τους!

Έγραφα, πως όπως μας λέγει η κ. Δέσποινα Σονιάδου Μέλος τού ΔΣ του ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ., Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καταθέτουν προτάσεις επίλυσης ενός ζητήματος που έχει εμπλέξει σε έναν απίστευτο κυκεώνα περισσότερους από 200.000 πολίτες.

Οι Βουλευτές δέχονται σωρεία αιτημάτων πολιτών της Περιφέρειάς τους που τους ζητούν όχι απλώς να πάρουν θέση, αλλά να γίνουν και μέρος της λύσης, μεταφέροντας το αίτημά τους από την Λευκάδα (Αθανάσιος Καββαδάς), την Κέρκυρα (Στέφανος Γκίκας), τα Δωδεκάνησα (Τσιμπίκα Ιατρίδη), τη Ζάκυνθο (Διονύσης Ακτύπης), την Θεσσαλονίκη (Στράτος Σιμόπουλος), αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ώστε ο τελευταίος με την σειρά του να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος 2251/1994 όπως ισχύει, άρθρο 10 παρ. 21, περί προστασίας των καταναλωτών με βάση τον οποίο:

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί με απόφαση του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτή ή ενώσεων καταναλωτών, εφόσον οι συνέπειες του δεδικασμένου έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών»!

Ενδεικτικό της κινητοποίησης που έχει υπάρξει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι πως αν υπήρχε η δυνατότητα κυβερνητικοί βουλευτές να μπορούν να συνυπογράψουν μαζικά το νομικά τεκμηριωμένο αίτημα του πανελλήνιου συλλόγου δανειοληπτών ελβετικού φράγκου ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ υπό μορφής ερώτησης στη βουλή, τούτο θα είχε συμβεί άμεσα…

Σήμερα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πρωτοφανή απόφαση του Αρείου Πάγου για την ελληνική ιδιοκτησία, ο Σύλλογος επανέρχεται με το παρακάτω ΔΤ:

Να μπει ένα τέλος στα τραπεζικά υπερκέρδη ζητά o πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ.) και ζητά επείγουσα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η εφαρμοζόμενη ρήτρα δανείων που είναι εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο και επηρεάζει καθημερινά 200.000 και πλέον πολίτες είναι καταχρηστική, αντικαταναλωτική και είναι λυπηρό – όπως εξηγούν οι δανειολήπτες με επιχειρήματα – τα “κέρδη” των τραπεζών να συνδέονται με την προκύπτουσα υπερχρέωση των καταναλωτών, οι οποίοι ενώ έχουν ήδη αποπληρώσει το δάνειό τους, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, καλούνται να αποπληρώσουν ξανά ένα νέο κεφάλαιο σχεδόν ισόποσο.

Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, τα τελευταία 15 περίπου χρόνια οι δανειολήπτες με δάνεια εκφρασμένα σε ελβετικό φράγκο είναι θύματα καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, οι οποίες παραβιάζοντας το καταναλωτικό δίκαιο, με αδιαφανείς όρους, τους χορήγησαν δάνεια σε ξένο νόμισμα και επιβαρύνθηκαν κερδοσκοπικά με την ανατροπή της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου και ευρώ.

Με τον τρόπο που εξελίσσεται η υπόθεση των δανείων σε ελβετικό φράγκο στη χώρα, η πρόσβαση των δανειοληπτών στο φυσικό τους δικαστή εκμηδενίστηκε, αφού ο Άρειος Πάγος δε δέχθηκε να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ. Καταπατήθηκαν έτσι τα συνταγματικά και ευρωπαϊκά κατοχυρωμένα δικαιώματα ακρόασης και δίκαιης δίκης, κάνοντας φανερό πόσο επισφαλής είναι η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΔΑΝΕΦ έχει ήδη προβεί σε καταγγελία σε βάρος της Ελλάδας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διερευνάται.

Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. με πληττόμενους δανειολήπτες από δάνεια με αξία ελβετικού φράγκου στην οποία δεν έχει αποδοθεί δικαστική προστασία στους καταναλωτές! Χώρες άλλες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία κλπ. έχουν παράσχει δικαστική προστασία και δεν έχουν αρνηθεί τον έλεγχο των συμβάσεων δανείων, όπως έπραξε ο Άρειος Πάγος.

Η πολυπληθέστερη καταγεγραμμένη ιστορικά ασκηθείσα αγωγή κατά συστημικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, στις 26/01/2023 δικάστηκε η επίμαχη υπόθεση της ενεργητικής νομιμοποίησης των Fund s στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Στις 29/01/2023 έκλεισε ο φάκελος και μια – δυο μέρες αργότερα τον πήρε στα χέρια της η εισηγήτρια. Εν συνεχεία σε μηδενικό χρόνο φωτοτυπηθήκαν οι χιλιάδες σελίδες και δόθηκαν αντίγραφα στους δεκάδες δικαστές οι οποίοι σε οκτώ (8) περίπου μέρες διάβασαν τις χιλιάδες αυτές σελίδες αντίκρουσης, συνεδρίασαν και συνέταξαν αιτιολογημένη απόφαση!

Σε αντίστοιχα βαρύνουσας σημασίας δίκη, ωστόσο, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν χιλιάδες από τους εμπλεκόμενους που έλαβαν δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου – δάνεια με λογιστικό δανεισμό με βάση και την κρίση του ΔΕΕ- (πρόκειται για την πολυπληθέστερη αγωγή εδώ και δεκαετίες) και η οποία ασκήθηκε με βάση τον Ν.2251/94, δικάστηκε τελικά περίπου δυο (2) έτη μετά, ενώ η δικαστική απόφαση εκδόθηκε και αυτή περί τα δυο (2) έτη αργότερα. Να τονίσουμε δε πως στην εν λόγω δίκη παραβιάστηκε και η βασική συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα το άρθρο 267 Σ.Λ.Ε.Ε.

Τέλος, ο ΣΥ.ΔΑΝ.Ε.Φ ενημερώνει πως εκκρεμούν – μετά από χρονοβόρο προσδιορισμό εκδίκασής τους – άλλες τρείς εκδικάσεις επί συλλογικών αγωγών κατά συστημικών τραπεζών, στις οποίες θα κριθούν υπό ευρύτερο νομικό πρίσμα και νέα στοιχεία (έκδοση νεότερων θετικών – για τους καταναλωτές- δικαστικές αποφάσεις Δ.Ε.Ε.) και όχι μόνο ευελπιστώντας:

α. να μην υπάρξει παραβίαση της συνθήκης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνοντας ο Άρειος Πάγος τα προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ

β. να ληφθούν υπόψη όλες οι σχετικές για το ζήτημα αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), οι οποίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και

γ. να τύχουν οι 200.000 και πλέον εμπλεκόμενοι με το θέμα πολίτες μιας εξίσου άμεσης δικαστικής απόφασης!!

Πω, πω, βιασύνη από τον Άρειο Πάγο…

Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δημοσίευσε την υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφαση της με την οποία κατά πλειοψηφία (56-9) αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των Fund s που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των Fund s.

Οι αρεοπαγίτες στο «δια ταύτα» της απόφασής τους αναφέρουν:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) έχουν την κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Σημειώνεται, πως τα εννέα μέλη τα οποία μειοψήφισαν και εξέφρασαν αντίθετη άποψη, είναι οι αρεοπαγίτες: Κωστούλα Πρίγγουρη, Ελένη Μπερτσιά, Παρασκευή Τσούμαρη, Παναγιώτης Βενιζελέας, Κωνσταντίνα Νάκου, Μαρία Χασιρτζόγλου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Χρυσούλα Πλατιά και Βαρβάρα Πάπαρη…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων