spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΧάνει έδρες η ΝΔ - τι αναμένεται στους νομούς της Πελοποννήσου

Χάνει έδρες η ΝΔ – τι αναμένεται στους νομούς της Πελοποννήσου

Όπως γράφει ο Ανδρέας Καψαμπέλης στην εφημερίδα «Δημοκρατία» η μάχη της επιβίωσης για πολλούς από τους σημερινούς βουλευτές γίνεται δυσκολότερη μετά τις συνεχείς μετεγγραφές στελεχών, μικρότερης ή μεσαίας κλίμακας, που ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Κι εκτός από την ιδεολογικοπολιτική μετάλλαξη της Ν.Δ., που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υπάρχουν σαφείς εντολές για πριμοδότηση των στελεχών αυτών, εν όψει της επόμενης ημέρας και των πιθανών εσωκομματικών αναταράξεων.

Ούτως ή άλλως, πάντως, όποια ανανέωση προσώπων στις κάλπες απειλεί να στείλει στην αποστρατεία ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εν ενεργεία βουλευτών, αρκετοί εκ των οποίων άλλωστε βρίσκονταν από την αρχή στον μαυροπίνακα του Μαξίμου και τώρα βλέπουν να υπονομεύεται με παντοίους τρόπους η επανεκλογή τους.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έχει εκδηλώσει την πρόθεση και για δεύτερες εκλογές -με την ενισχυμένη αναλογική-, αλλά αυτό ελάχιστα κατευνάζει την αβεβαιότητα. Πρώτον, διότι από πολλές πλευρές είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από τον πρώτο γύρο.

Ασκούνται ήδη και ποικίλες πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης, για να επιβάλει δεύτερες εκλογές θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε η Ν.Δ. πρώτο κόμμα.

Οσο για τις δεύτερες εκλογές, θα γίνουν με λίστα, στην οποία δεοντολογικά θα πρέπει να τηρηθεί η σειρά. Ωστόσο είναι αβέβαιο σε ποιες πολιτικές συνθήκες και μεταβολές θα διεξαχθούν, ενώ υπάρχει και ο φόβος ότι μπορεί ο αρχηγός να κάνει, όπως έχει το δικαίωμα, αλλαγές, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις επιλαχόντων της πρώτης εκλογής.

Για όλους αυτούς τους λόγους, άπαντες «καίγονται» να εξασφαλίσουν την έδρα από την πρώτη κιόλας φάση…

Με τον πήχη της πρώτης κάλπης να τοποθετείται περί το 30%, η Ν.Δ. -αφαιρουμένου του bonus που της αναλογεί- λόγω της απλής αναλογικής υπολογίζεται ότι θα λάβει σχεδόν 60 έδρες λιγότερες από τις 158 του 2019.

Οι απώλειες μεγαλώνουν όσο υποχωρεί το ποσοστό, όπως και όσο μειώνεται το άθροισμα των εκτός Βουλής κομμάτων, που το 2019 ήταν 8,08%. Αν επί παραδείγματι το «γαλάζιο» ποσοστό πέσει στο 25%, θα λάβει μόλις 82 έδρες ενώ, αντίθετα, αν σταθεί στο 32%, θα φτάσει στις 104.

Ο τρόπος κατανομής των εδρών ανά την επικράτεια είναι μάλιστα τέτοιος που η μεγάλη σφαγή μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών θα γίνει στις «μεσαίες» περιφέρειες, δηλαδή κυρίως σε εκείνες που έχουν από 4 έως 7 έδρες.

Στις μονοεδρικές το σύστημα λειτουργεί πλειοψηφικά, στις διεδρικές παίρνουν από μία οι δύο πρώτοι, στις τριεδρικές είναι κατά κανόνα αναλογικός, όπως σχεδόν αναλογικός καταλήγει και στις περισσότερες πολυεδρικές.

Τα ονόματα που παρατίθενται στη συνέχεια είναι με βάση τη σταυροδοσία του 2019, ανά περιφέρεια. Επομένως είναι αυτονόητο ότι αυτή η σειρά εκλογής υπόκειται στις όποιες αλλαγές και ανακατατάξεις κάνουν οι ψηφοφόροι στις ερχόμενες κάλπες.

Η Α’ Αθηνών χάνει μία έδρα και πέφτει στις 13. Το 2019 η Ν.Δ. με 42,3% έβγαλε επτά βουλευτές, εκ των οποίων έχει διαγραφεί ο Κ. Μπογδάνος. Αν τώρα υποχωρήσει κάτω από 38,4%, κινδυνεύει να μείνει με τέσσερις.

Οι νυν βουλευτές είναι οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, Αγγελος Συρίγος και Φωτεινή Πιπιλή. Ηδη έχει ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, όπως και της προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ Αννας Ροκοφύλλου. Κατά πληροφορίες, συζητείται ως ακόμη μία έκπληξη και η υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη Νάσου Αλευρά.

■ Στον Βόρειο Τομέα οι έδρες αυξάνονται κατά μία και γίνονται 16. Για να πάρει σίγουρα πάλι 7 έδρες η Ν.Δ., πρέπει να περάσει το 43,75%, όταν το 2019 πήρε 45,81%. Νυν βουλευτές είναι οι Κ. Χατζηδάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Κεραμέως, Γ. Κουμουτσάκος, Θ. Ρουσόπουλος, Δημ. Καιρίδης και Ζ. Ράπτη.

■ Δύο έδρες κερδίζει ο Νότιος Τομέας, που πάει στις 20. Αν πάρει πάλι το ποσοστό του 2019, δηλαδή 39,49%, θα βγάλει 7 έδρες -ενδεχομένως και 8- έναντι των 9 που έχει τώρα με τους Ν. Δένδια, Κ. Κυρανάκη, Δ. Χατζηδάκη, Χ. Θεοχάρη, Α. Καραμανλή, Σ. Βούλτεψη, Μπ. Παπαδημητρίου, Γ. Καλλιάνος και Β. Σπανάκη.

■ Ο Δυτικός Τομέας κερδίζει μία έδρα και γίνονται 12. Για να διατηρήσει τις 3 έδρες που έχει σήμερα όμως θα πρέπει να κρατηθεί στα ποσοστά του 2019, που ήταν πάντως ήδη χαμηλά (29,69%) και της έδωσαν τη δεύτερη θέση με διάφορα 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί είχε εκλεγεί ο Κ. Μητσοτάκης και οι Μ. Βαρβιτσώτης και Γ. Λοβέρδος. Τώρα κατεβαίνουν και οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Μ. Συρεγγέλα.

■ Στη Δυτική Αττική, που έχει τέσσερις έδρες, η Ν.Δ., αν και ήρθε δεύτερη, πήρε λόγω του μπόνους τις 3 με τους Θανάση Μπούρα, Ευάγγελο Λιάκο και Γιώργο Κώτσηρα. Με την απλή αναλογική μόνο μία θεωρείται κλειδωμένη.

■ Η Ανατολική Αττική κερδίζει δύο έδρες και πάει στις 12. Σημερινοί βουλευτές είναι οι Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου. Λόγω της αύξησης των ανδρών είναι από τις περιφέρειες που μπορεί να βγάλει ακόμη έναν βουλευτή. Σε αυτό ελπίζουν οι υφυπουργοί Στ. Πέτσας και Σ. Ζαχαράκη που κατεβαίνουν πρώτη φορά.

■ Στην Α’ Πειραιά οι έδρες μειώνονται από έξι σε πέντε. Η Ν.Δ. σήμερα έχει λόγω του μπόνους τους Κ. Κατσαφάδο, Γ. Μελά, Ν. Μανωλάκο, Ν. Δούνια και Χρ. Μπουτσικάκο. Με ποσοστό ανάλογο του 2019 (43,7%) θα βγάλει μόλις δύο βουλευτές κι αν πέσει κάτω από το 40% κινδυνεύει να μείνει με έναν.

■ Στη Β’ Πειραιά, με 8 έδρες, η Ν.Δ. είχε πάρει με 30% δύο έδρες. με τους Γ. Τραγάκη και Δημ. Μαρκόπουλο. Για να τις κρατήσει πρέπει να διατηρηθεί πάνω από το 25%.

■ Στην Πελοπόννησο τριεδρικές είναι η Αρκαδία, η Αργολίδα και η Λακωνία.

Στην Αρκαδία είχαν πάρει από μία έδρα Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Από τη Ν.Δ. είχε εκλεγεί ο Κώστας Βλάσης, που πάντως προαλείφεται για υποψήφιος περιφερειάρχης στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ηδη ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ (γιος του υφυπουργού του Κ. Σημίτη Ροβέρτου Σπυρόπουλου) Απόστολου Σπυρόπουλου. Αντίστοιχα είχαν κατανεμηθεί οι έδρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στην Αργολίδα, όπου βουλευτής είναι ο Γ. Ανδριανός.

Στη Λακωνία, λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού της (49,91%) και των διορθώσεων που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το bonus προς το πρώτο κόμμα η Ν.Δ. είχε πάρει τις δύο από τις τρεις έδρες με τους Αθανάσιο Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό. Αυτή τη φορά, λόγω και της απλής αναλογικής, τυχερός προβλέπεται να σταθεί μόνο ένας εκ των δύο.

Στην τετραεδρική Κορινθία με 41,8% είχε πάρει τις τρεις από τις τέσσερις έδρες με τους Χρήστο Δήμα, Νίκο Ταγαρά και Μαριλένα Σούκουλη, τη θέση της οποίας πήρε στο εκλογοδικείο ο Κώστας Κόλλιας. Σε αυτές τις εκλογές σίγουρη είναι μόνο η μία έδρα και ανάλογα με τα υπόλοιπα θα κριθεί αν το πρώτο κόμμα θα πάρει και δεύτερη.

Η Μεσσηνία είναι πενταεδρική. Με ποσοστό 44,37% είχε πάρει τις τέσσερις έδρες και κατά σειρά είχαν εκλεγεί οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς. Για να διατηρήσει οπωσδήποτε τις δύο από τις έδρες αυτές θα πρέπει να κρατηθεί τουλάχιστον στο 40% στον νομό.

Πενταεδρική είναι και η Ηλεία. Με 36% εκεί είχε εκλέξει τρεις: τη Διονυσία Αυγερινοπούλου, τον Κώστα Τζαβάρα και τον Ανδρέα Νικολακόπουλο. Και εδώ μόνο η μία μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη. Μάλιστα, έχει δηλώσει ήδη ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος ο Κώστας Τζαβάρας, ενώ τις τελευταίες μέρες ακούγεται ότι έχει γίνει πρόταση στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς έλκει από την Ηλεία την πατρική καταγωγή του. Υποψήφιος θα είναι και ο πρώην υπουργός του Κ. Σημίτη Βασ. Κοντογιαννόπουλος.

Η Αχαΐα κερδίζει έδρα και γίνεται δεκαεδρική. Αν και δεύτερο κόμμα με 32,4% έναντι 40,2% του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. είχε πάρει λόγω μπόνους τις 4 έδρες, 3 πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ και από μία το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Από τη Ν.Δ. βουλευτές σήμερα είναι οι Αγγελος Τσιγκρής, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου. Το πιθανότερο είναι δύο τουλάχιστον εξ αυτών θα χάσουν τις βουλευτικές τους θέσεις, αν η Ν.Δ. πέσει κάτω από το 30%.