spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΔήμος Πόρου| Με μυθεύματα και fake news δεν ασχολούμαστε

Δήμος Πόρου| Με μυθεύματα και fake news δεν ασχολούμαστε

Από τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αφορμή πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις προσώπων που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον Πόρο, οι οποίες διέπονται από πλήρη άγνοια των δεδομένων στα οποία αναφέρονται και βασίζονται σε μυθεύματα, ο Δήμος Πόρου ενημερώνει για τα ακόλουθα θέματα:

1. Σύνταξη Προϋπολογισμών Δήμων: Οι Π/Υ καταρτίζονται με βάση αυστηρές διατάξεις και ελέγχονται από το Υπ. Εσωτερικών για το αληθές περιεχόμενό τους, τόσο πριν όσο και μετά την ψήφισή τους. Στους Π/Υ μπορούν να εγγράφονται μόνο εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις και δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα για εγγραφή πλασματικών στοιχείων. Αντίθετα, υπάρχει η δυνατότητα για συντηρητική εκτίμηση των τακτικών εσόδων, την οποία ο Δήμος Πόρου αξιοποίησε στον Π/Υ του 2023 εγγράφοντας 600.000€ λιγότερα τακτικά έσοδα από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.
2. Διενέργεια έργων Δήμου Πόρου: Τα έτη 2015-2022 ο Δήμος μας διενήργησε κρίσιμα έργα π/υ άνω των 3εκ.€ (αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες, τηλεμετρία ύδρευσης, πλατεία Αγ. Κων/νου, παιδ. χαρές, ανακαινίσεις νηπιαγωγείων, παιδ. σταθμού, Δημαρχείου κ.α.), ενώ το 2023 εκτελούνται έργα ύψους 3,5εκ€ και δημοπρατούνται νέα ύψους 19εκ€. Μεταξύ αυτών, το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών για τον Δήμο μας που αφορά στην αποκατάσταση του Βιολογικού με π/υ 16,4€. Σημειώνεται ότι για την έγκριση του ποσού αυτού χρειάστηκε να προβλεφθεί ειδική εξαίρεση για τον Δήμο Πόρου από το Υπ. Εσωτερικών, καθώς με βάση τον πληθυσμό του δικαιούτο να υποβάλει προτάσεις συνολικής χρηματοδότησης μόνο έως 12εκ€ για όλες τις 13 προσκλήσεις του Προγράμματος «Α. Τρίτσης». Λόγω της τεράστιας αυτής χρηματοδότησης αποκλείστηκε, δε, κάθε πιθανότητα χρηματοδότησης άλλων έργων του (π.χ. αφαλάτωση). Επίσης, σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας (2020-2021) και της ενεργειακής κρίσης (2022) θεσπίστηκε νομοθεσία με βάση την οποία τα δημόσια έργα σε όλους τους Δήμους της χώρας σταμάτησαν ή παρατάθηκαν.
3. Αφαλάτωση: Ο Δήμος μας από το 2018 έχει υποβάλει τρεις διαφορετικές προτάσεις χρηματοδότησης για την δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης (ΕΣΠΑ, «Α. Τρίτσης», «Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Λειψυδρίας») οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί, γεγονός που αποτελεί τον λόγο για την μη-υλοποίησή του έργου μέχρι στιγμής. Σημειώνεται ότι ποτέ η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει εγκρίνει χρηματοδότηση για το έργο.
4. Δημοτική περιουσία: Από το 2014 η δημοτική περιουσία που μέχρι τότε ήταν παρατημένη ξεκαθαρίστηκε και καταγράφτηκε πλήρως, έγινε δήλωσή της στην Εφορία (Ε9) και στο Κτηματολόγιο και έχουν γίνει 4 αναθέσεις σε νομικούς και σε τοπογράφους για την τακτοποίησή της. Επίσης, ο Δήμος μας, βάζοντας τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο αδιαφορίας, έχει εκπροσωπηθεί με συνέπεια σε πλήθος αστικών υποθέσεων για διεκδικήσεις και καταπατήσεις ακινήτων του.
5. Επιχορηγήσεις αθλητικών Σωματείων: Η επιχορήγηση των 8.000€ που ενέκρινε πρόσφατα για τα τοπικά αθλητικά Σωματεία το Δ.Σ. Πόρου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά αναλογικά με τον πληθυσμό του Δήμου και την μεγαλύτερη μεταξύ των Δήμων του Αργοσαρωνικού (οι περισσότεροι από τους οποίους άλλωστε δεν εγκρίνουν καθόλου επιχορηγήσεις με την διαδικασία του ά.202 του Ν.3463/2006).
6. Πολιτιστικές Δαπάνες: Οι δαπάνες που διενεργεί από ίδιους πόρους ο Δήμος Πόρου για πολιτιστικές δράσεις (40.000€ το 2022, 55.000€ το 2019 προ κορωνοϊού) είναι από τις μεγαλύτερες αναλογικά με τον πληθυσμό του.
7. Δράσεις διαχείρισης αδέσποτων ζώων: Η ετήσια δαπάνη 10.000€ από ίδιους πόρους που διαθέτει ο Δήμος Πόρου για δράσεις διαχείρισης αδέσποτων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αναλογικά με τον πληθυσμό του.
8. Υγεία: Ο τομέας της υγείας υπάγεται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της κεντρικής Κυβέρνησης και των αντίστοιχων Υπουργείων. Οι Δήμοι δεν μπορούν να προσλάβουν γιατρούς, ούτε να διατάξουν το Υπ. Υγείας να το πράξει.
9. Γήπεδο Κ.Ε. Πόρος: ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και ο Δήμος μας δεν επιτρέπεται να κάνει καμία ενέργεια για την αποκατάστασή του όσο το Π.Ν. δεν του το παραχωρεί.
10. Τα έργα του Δήμου Ύδρας: Τα πολύ σημαντικά μεγάλα έργα (Βιολογικός, ΧΥΤΥ κτλ) που η πετυχημένη δημοτική αρχή του Δημάρχου Γ. Κουκουδάκη έχει καταφέρει να εντάξει στον Π/Υ του Δήμου Ύδρας του 2023 (τον μεγαλύτερο όλων των εποχών, όπως και του Πόρου), βρίσκονται σε στάδιο ένταξης ή δημοπράτησης (όπως και του Πόρου) και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις τους αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 75% επί του συνολικού Π/Υ του Δήμου Ύδρας για το 2023 (στον Π/Υ του Δήμου Πόρου το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 65%).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων