spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣΠόρος| Προσέφυγαν στο ΣτΕ για το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων

Πόρος| Προσέφυγαν στο ΣτΕ για το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων

Τέλος στην πολυετή αδικία σε βάρος τους από την οικονομική επιβάρυνση που τους προκαλεί η υποχρέωση καθημερινής μεταφοράς των απορριμμάτων τους στη Φυλή επιχειρούν να δώσουν οι Δήμοι Πόρου, Αίγινας και Τροιζηνίας-Μεθάνων, προσφεύγοντας κατά του ΕΔΣΝΑ στο ΣτΕ.

Οι εν λόγω Δήμοι υπέβαλαν στο ΣτΕ προσφυγές κατά του Κανονισμού τιμολόγησης του ΕΔΣΝΑ για το 2022 μετά την άρνηση του τελευταίου να αναλάβει ο ίδιος το δυσβάσταχτο αυτό κόστος, ενώ ενέργειες προς την ίδια κατεύθυνση εξετάζουν και οι Δήμοι Αγκιστρίου και Σπετσών.

Όπως είναι γνωστό, οι νησιωτικοί Δήμοι της Αττικής από το 2010 υποχρεούνται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής να μεταφέρουν καθημερινά τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ της Φυλής, επωμιζόμενοι έτσι πολλαπλάσιο οικονομικό κόστος σε σχέση με τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας (αλλά και της χώρας). Τις ίδιες προβλέψεις, δε, διατηρεί και η επικείμενη 3η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, η οποία απομακρύνει μάλιστα ακόμα περισσότερο τον χώρο παράδοσης των απορριμμάτων των νησιών (Σχιστό). Σύμφωνα με αυτήν, οι ανωτέρω 5 Δήμοι θα είναι οι μόνοι μεταξύ των 66 Δήμων της Αττικής που θα συνεχίσουν να υποχρεώνονται σε παράδοση των σύμμικτων απορριμμάτων τους σε τόσο μεγάλη απόσταση από την επικράτειά τους.

Όπως είναι φυσικό, το τεράστιο κόστος που προκαλεί στους εν λόγω Δήμους η υποχρέωση αυτή ακυρώνει κάθε δυνατότητά τους για ανάπτυξη «σύγχρονων» δράσεων καθαριότητας (διαλογή στην πηγή, διακριτά ρεύματα ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία κ.ά.), καθώς απορροφά το σύνολο των διαθέσιμων πόρων που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη καθιστώντας έτσι ελλειμματικές τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας. Πρόκειται, βέβαια, για αντιμετώπιση που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς και με τις αρχές που διέπουν τη διαχείριση απορριμμάτων (ιεράρχηση των μεθόδων διαχείρισης, αυτάρκεια και εγγύτητα της αξιοποίησης, «ο ρυπαίνων πληρώνει» κ.τ.λ.).

Για τους παραπάνω λόγους, οι νησιωτικοί Δήμοι της Αττικής απευθύνουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια (στην οποία υπάγεται ο ΕΔΣΝΑ), στο Υπ. Περιβάλλοντος και στους τοπικούς βουλευτές, το αιτήματα της δίκαιης αντιμετώπισης και της αναλογικής απαλλαγής από το τέλος εναπόθεσης στον ΧΥΤΑ, χωρίς μέχρι σήμερα να βρίσκουν καμία ανταπόκριση. Για όλους τους παραπάνω λόγους, κανένα Δημοτικό Συμβούλιο των εν λόγω Δήμων δεν γνωμοδότησε θετικά επί της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΔΣΔΑ, η οποία συζητήθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ενώ το Δ.Σ. Πόρου απέστειλε εμπεριστατωμένη αρνητική γνωμοδότηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων