spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠολυήμερη απεργία στις πολεοδομίες- γιατί γίνεται

Πολυήμερη απεργία στις πολεοδομίες- γιατί γίνεται

Πολυήμερη απεργία ξεκινούν σήμερα οι υπάλληλοι των πολεοδομιών με την συμμετοχή της ΠΟΕ ΟΤΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η Απεργία πραγματοποιείτε από σήμερα 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.

Στόχος της Απεργίας είναι να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της δυσλειτουργία των πολεοδομιών που προέκυψαν με μια σειρά νόμων και πρακτικών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο εξώδικο που απέστειλαν στα τρία συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών οι τρείς σύλλογοι, εδώ και 12 χρόνια, η μεταφορά των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις νομαρχίες στους δήμους έγινε άτακτα, χωρίς προδιαγραφές.

Όπως έχει προκύψει από μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) από τους 332 δήμους της χώρας, μόλις οι 168 δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ). Από αυτές, οι 16 (10%) λειτουργούν μερικώς, λαμβάνοντας υποστήριξη από άλλες πολεοδομίες. Επίσης, 33 δήμοι άνω των 25.000 κατοίκων δεν διαθέτουν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.

Από τις 168 πολεοδομίες, οι τέσσερις δε διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν κανέναν μηχανικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ), οι 28 απασχολούν μόνο έναν μηχανικό ΠΕ ή τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ), άλλες 28 διαθέτουν μόνο δύο μηχανικούς και 16 ΥΔΟΜ διαθέτουν τρεις μηχανικούς. Οι 98 από τις 168 ΥΔΟΜ λειτουργούν με προσωπικό, πολύ κάτω ακόμη και από τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου.

Επιπρόσθετα από πολλές πολεοδομίες απουσιάζουν οι απαιτούμενες ειδικότητες. 20 δεν διαθέτουν πολιτικό μηχανικό, 76 δεν διαθέτουν αρχιτέκτονα, 74 δεν διαθέτουν τοπογράφο μηχανικό και 94 δε διαθέτουν ηλεκτρολόγο ή μηχανολόγο μηχανικό.

Το φαινόμενο αυτό όπως αναφέρουν, δημιουργεί ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια δικαίου των πράξεων που διενεργούνται. Επιπλέον, μια πενταετία έπειτα από τη θεσμοθέτηση των Περιφερειακών και Τοπικών Τμημάτων Παρατηρητηρίων και Ελέγχου Δόμησης, αυτά δεν έχουν ακόμη συσταθεί.