spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤραπεζοκαθίσματα| Έρχονται ποινές και πρόστιμα -Αναταραχή στους δήμους

Τραπεζοκαθίσματα| Έρχονται ποινές και πρόστιμα -Αναταραχή στους δήμους

Παίρνει “μπρος” η προαναγγελία του ΥΠΕΣ για την αυστηροποίηση των ποινών στα παράνομα τραπεζοκαθίσματα καθώς θα προβλέπεται μέχρι και η σφράγιση των καταστημάτων που αυθαίρετα καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους.

Αυτό δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή.

Η επέκταση των τασπεζοκαθισμάτων και των εξωτερικών χώρων επιτράπηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως μέτρο «εύνοιας» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ακολούθησε σειρά παρατάσεων του μέτρου, όμως οι όποιες παρατάσεις είχαν δοθεί έχουν λήξει από τις 15 Ιανουαρίου του 2023 και έχουμε επιστρέψει στο ισχύον καθεστώς πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του covid 19.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, πως «το υπουργείο Εσωτερικών είναι απολύτως σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών. Σε συνένωση με την ΚΕΔΕ σύντομα θα υπάρξει μια σχετική Διάταξη που θα αυστηροποιεί το πλαίσιο και θα προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις , δηλαδή της κατάληψης των τετραγωνικών που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον».

«Πρόκειται», σημείωσε ο υφυπουργός, «για μια ενέργεια που όχι μόνος στερεί ελεύθερο χώρο από τους πολίτες αλλά νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια κοινωνική απαξία».

Τι συμβαίνει στους Δήμους

Την ίδια ώρα, στους Δήμους επικρατεί αναταραχή καθώς από τη μία, δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι οφείλουν να μαζέψουν την κατάσταση και από την άλλη βρίσκονται αντιμέτωποι με πιέσεις καταστηματαρχών, που ζητούν παράταση καθώς ανατρέπεται η δουλειά τους.

Ο κλάδος των καταστηματαρχών τόσο σε συναντήσεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, όσο και μέσα από επιστολές που έχει αποστείλει στο  υπουργείο ζητάει την παράταση του μέτρου της ατελούς χρήσης των κοινόχρηστων χώρων για όλο το 2023. Ο λόγος που οδηγεί ολόκληρο τον κλάδο, πανελλαδικά, στην κατάθεση αυτού του αιτήματος είναι η οικονομική δυσπραγία στην οποία βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια οι επιχειρήσεις, η οποία έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη, λόγω της δυσβάστακτης επιβάρυνσης από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι οι πιέσεις που ασκούνται είναι μεγάλες, με πολλές δημοτικές αρχές να είναι με “δεμένα χέρια” απέναντι στην εφαρμογή του νόμου, καθώς το να επιβληθούν τσουχτερα πρόστιμα σε μια τέτοια περίοδο, μόνο ευνοϊκό περιβάλλον δεν δημιουργεί…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων