spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΑΙΔΕΙΑΕκτός εκατοντάδες φοιτητές από την δωρεάν σίτιση

Εκτός εκατοντάδες φοιτητές από την δωρεάν σίτιση

Ερώτηση προς την Περιφέρεια από τη Λαϊκή Συσπείρωση για την δωρεάν σίτιση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τι ζητάει να γίνει

Ολόκληρη η Ερώτηση:

Στις 9 Ιανουαρίου δημοσιεύτηκανοι νέες λίστες δωρεάν σίτισης και εκατοντάδες δικαιούχοι φοιτητές πετάχτηκαν έξω, με πρόφαση την αναδιαμόρφωση των οικονομικών κριτηρίων και την περικοπή χρημάτων προς την φοιτητική μέριμνα!

Η συγκεκριμένη κατάσταση φέρει την σφραγίδα της διαχρονικής πολιτικής υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων, με ευθύνη της Κυβέρνησης, του Υπουργείου και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα στην Τρίπολη, οι ελλείψεις και τα εμπόδια που υψώνονται απέναντι στους φοιτητές είναι φανερά. Η περικοπή δικαιούχων σίτισης, έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη φοιτητικής εστίας, στην απουσία υποδομών για το τμήμα της Νοσηλευτικής, στα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές για την αγορά εξοπλισμού και τις μετακινήσεις προς τις σχολές τους. Προβλήματα που γιγαντώνονται συνδυαστικά με την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και ενέργειας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ:
Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των φοιτητών;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γόντικας Νίκος
Κελλάρης Γιάννης

Συνημμένα: Σχετική ανακοίνωση φοιτητών.

Ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κ.Σ.
στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση για περικοπή δικαιούχων φοιτητών από την δωρεάν σίτιση!
Όλοι οι φοιτητές να σιτίζονται δωρεάν!

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,

Ακόμα δεν μπήκε το 2023 και προστέθηκε ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα μας στην δωρεάν φοιτητική μέριμνα. Συγκεκριμένα, με βάση την απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας, δημοσιεύτηκαν οι λίστες σίτισης στις 9 Γενάρη, όπου εκατοντάδες φοιτητές στερούνται το δικαίωμα τους στην δωρεάν σίτιση. Μάλιστα αυτοί οι φοιτητές, βρίσκονται πλέον στη λίστα των επιλαχόντων αναμένοντας να κερδίσουν το “φλουρί της βασιλόπιτας” για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση ή να περιμένουν να “κοπούν” άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό.

Η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση, το Υπουργείο και τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει αποκλειστικά τη σφραγίδα της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων που μέσω της υποχρηματοδότησης υποβαθμίζουν τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα. Θεωρούν το δικαίωμα μας για σπουδές ως κόστος, γι’ αυτό επινοούν διάφορους κόφτες. Επειδή κοστίζουμε, ή θα πληρώνουμε ή θα μένουμε νηστικοί!

Είναι γνωστό, πως οι συνθήκες στη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολες, αν όχι απαγορευτικές, για να καταφέρει να σπουδάσει ένας φοιτητής, πόσο μάλλον σε τμήμα μακριά από την πόλη της μόνιμης κατοικίας του. Συνδυαστικά με την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (θέρμανση, ρεύμα), αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης, και ενώ οι μισθοί των οικογενειών μας παραμένουν σταθεροί ή μειώνονται, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την στήριξη των φοιτητών. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη φοιτητικών εστιών ( 232 κλίνες σε όλο το ΠΑ.ΠΕΛ.!), δωρεάν μεταφοράς για τους φοιτητές, υποβάθμιση των υποδομών και ελλείψεις εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλωσίμων κ.α.

Παρά, λοιπόν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, παρατηρείται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που έχουμε χιλιοπληρώσει εμείς και οι οικογένειες μας. Κόντρα στις ανάγκες μας δίνουν λεφτά για την εισαγωγή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης εντός των πανεπιστημίων. Το υπουργείο και η Πρυτανεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο υποστήριξης και ανακούφισης για τους φοιτητές.
Κυβέρνηση, Υπουργείο και Πρυτανικές αρχές να ” κόψουν το κεφάλι τους” για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα, παίρνουμε τη κατάσταση στα χέρια μας! Οι φοιτητές απέναντι σε αυτά πρέπει να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, ενάντια στη πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που από τη μια κάνει πιο ακριβές τις ζωές και τις σπουδές μας.

Διεκδικούμε:

• Να μην μείνει κανένας φοιτητής που έκανε αίτηση χωρίς δωρεάν σίτιση.
• Να μην εφαρμοστεί κανένας κόφτης και με οποιοδήποτε πρόσχημα.
• Να εξασφαλιστεί για όλους τους φοιτητές δωρεάν σίτιση.
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων