spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΔ. Ορφανός για αύξηση δημοτικών τελών| Πικρός μποναμάς για το 2023

Δ. Ορφανός για αύξηση δημοτικών τελών| Πικρός μποναμάς για το 2023

Τεράστια νέα αύξηση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών στο Δήμο Ναυπλιέων, ο πικρός μποναμάς για το 2023 της Δημαρχίας Κωστούρου

Δύο μόλις μέρες πριν μπούμε στο 2023, την τελευταία δηλαδή χρονιά της δημοτικής θητείας του κ. Κωστούρου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου με εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής καλείται, στη μία η ώρα το μεσημέρι, αύριο Πέμπτη, να ψηφίσει τεράστιες και νέες αυξήσεις των δημοτικών τελών που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυξήσεις που αφορούν τόσο τις κατοικίες των απλών Ναυπλιωτών σε όλο τον Δήμο, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Πέρυσι το Δεκέμβριο αναπροσαρμόστηκαν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για το 2022, τα οποία ήταν τα εξής:

Συντελεστής οικιακής χρήσης από 1,30 € / τ.μ. σε 1,79 € / τ.μ. αύξηση 37,7%
Συντελεστής γενικής χρήσης από 2,45 € / τ.μ. σε 2,88 €/ τ.μ. αύξηση 18%
Παρά λοιπόν τις περσινές αυξήσεις, για το 2023 έρχονται ακόμα μεγαλύτερες και οι τιμές που θα πληρώνουμε διαμορφώνονται ως εξής:
Συντελεστής οικιακής χρήσης από 1,79 € / τ.μ. σε 2,49 € /τ.μ. αύξηση 39%
Συντελεστής γενικής χρήσης από 2,88 € /τ.μ. σε 3,58 € /τ.μ. αύξηση 24,4%
Εξωφρενικά ποσά και δυσβάστακτα για όλους. Η Δημοτική Αρχή όσες δικαιολογίες και να βρει, καμιά δεν πείθει όταν μόλις σε ένα στην ουσία χρόνο, ζητά από τους Δημότες να πληρώσουν περισσότερα κατά 91% για το σπίτι τους και 46% για την επιχείρησή τους!!!!!
Φαίνεται η πολύχρονη εξουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων και των επιτελών του, τους έχει απομακρύνει από τα προβλήματα και δεν αντιλαμβάνονται την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι συνδημότες μας και οι επιχειρήσεις.
Θα πληρώνουμε πολύ περισσότερα από ότι πληρώνουν στους άλλους Δήμους της χώρας!!!!!!.
Όλοι κάποιον γνωρίζετε που να κατοικεί ή να έχει επιχείρηση σε άλλον Δήμο. Ρωτήστε τον και θα το επιβεβαιώσετε.
Αυτό είναι το νέο κατόρθωμα της δημοτικής αρχής του κ. Κωστούρου.
Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται διότι τα οικονομικά του Δήμου είναι κυριολεκτικά στο κόκκινο.
Ναι μεν τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Σπατάλες, απευθείας αναθέσεις, δράσεις αυτοπροβολής έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στο να οδηγηθούμε στην απαράδεκτη αυτή για τον κάτοικο και τον επιχειρηματία απόφαση.
Οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν μεν, αλλά η πόλη πιο καθαρή δεν έγινε παρότι πληρώνουμε και νέα τεράστια ποσά σε ιδιωτική εταιρία.
Είναι ανάγκη με Όραμα να δούμε ξανά κάθε δαπάνη ξεχωριστά. Χρειάζεται μια γενναία αναθεώρηση του κόστους σε κάθε υπηρεσία του Δήμου, ώστε με οικονομίες να μειώσουμε την επιβάρυνση του δημότη και του επιχειρηματία και τα ποσά που και εμείς εδώ θα πληρώνουμε να είναι ανάλογα με ότι συμβαίνει σε άλλους Δήμους, αλλά κυρίως προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες. Μία σειρά από άλλες δημοτικές αρχές έλαβαν τον τελευταίο καιρό απόφαση να μην αυξήσουν τα δημοτικά τέλη. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στον Δήμο μας με αυτή την δημοτική αρχή.
Κάθε χρόνο ζούμε την απλή επανάληψη αυξήσεων, χωρίς διάλογο με τους πολίτες και επιχειρηματίες, χωρίς πραγματική κοστολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος στους Δημότες του και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι ότι οι ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, έχουν κάποιες εκπτώσεις, κάτι που αποτελεί υποχρέωση ενός Δήμου αλληλέγγυου και κοινωνικά δίκαιου προς όλους.
Απαραίτητη πλέον προϋπόθεση η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του πολίτη. Απαιτείται ο δημότης να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια. Όχι εχθρός.
Μόνον με Όραμα για Δημιουργία θα πάει ο Δήμος εμπρός.
Δημήτρης Ι. Ορφανός
Δικηγόρος – Πρόεδρος Δ.Σ. Ναυπλίου
Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων