Νέα ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού – Ουρά άνω του 1 χλμ. στην Κινέτα στο ρεύμα προς Αθήνα – Εκτός χρήσης σχεδόν 15 χλμ. μέχρι τον κόμβο Μεγάρων
Η πτώση βράχων στο οδόστρωμα της ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου νωρίς το πρωί στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας έχει οδηγήσει σε κλείσιμο του ρεύματος προς Αθήνα (το ρεύμα προς Κόρινθο κινείται κανονικά) και η νέα ενημέρωση από την διαχειρίστρια αυτού του τμήματος του εθνικού οδικού δικτύου ξεκαθαρίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για τον χρόνο απόδοσής του στην κυκλοφορία.
Η νεότερη ανακοίνωση της Ολυμπίας Οδού αναφέρει ότι από τις 07.00 το πρωί στο τμήμα από τον κόμβο Κινέτας στο 52,5 χλμ. μέχρι και τον κόμβο Μεγάρων στο 38,6 χλμ. της Αθηνών-Κορίνθου έχει σταματήσει η ροή οχημάτων, τα οποία εκτρέπονται σε παρακείμενους δρόμους.
Όσον αφορά τον κυκλοφοριακό φόρτο, αναφέρεται ότι «δημιουργήθηκε στην αρχή της εκτροπής μια μικρή ουρά, η οποία αποκαταστάθηκε σταδιακά και αυτή την ώρα υπάρχει σχετικά ομαλή ροή». Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 13.30, τα στοιχεία ροής κυκλοφορίας από την Google Maps έδειχναν ότι πριν τον κόμβο της Κινέτας σχηματίζονται ουρές άνω του 1 χλμ.
Η ανακοίνωση της εταιρείας περιγράφει τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη:
μηχανικοί και ειδικοί αλπινιστές κάνουν τις απαραίτητες εργασίες καταγραφής με drone και οπτικό έλεγχο στις βραχοπροστασίες
θα ακολουθήσει απομάκρυνση και αποκατάσταση του οδοστρώματος
Ως προς τον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι την απόδοση του ρεύματος προς Αθήνα στην κυκλοφορία, η εταιρεία κάνει σαφές ότι στην παρούσα φάση «δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος της επιχείρησης».
Αιτιολογώντας τα παραπάνω, αναφέρεται ότι «το χρονοβόρο και δυσκολότερο σημείο της επιχείρησης είναι η επιθεώρηση και καταγραφή του συμβάντος, καθώς πρέπει, πριν απομακρυνθούν από το οδόστρωμα τα κομμάτια του βράχου, να έχουμε όλο το υλικό που θα επιτρέψει τη μελέτη του φαινομένου και θα καθοδηγήσει τα βήματα της αποκατάστασης.
Πολύ απλά, το εύκολο μέρος είναι να απομακρύνουμε το βράχο. Όμως μετά δεν θα ξέρουμε από ποιο ακριβώς σημείο αποκολλήθηκε, τη διαδρομή ακολούθησε και συνεπώς, που και πως θα πρέπει να επέμβουμε».
Τέλος, ως προς τα αίτια, σημειώνεται ότι «η καταρρακτώδης βροχόπτωση που ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα ήταν προφανώς ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας. Ενδεχομένως σωρευτικά να επηρεάζει και η σεισμική δραστηριότητα της τελευταίας περιόδου», ενώ προστίθεται ότι «το επίμαχο σημείο από το οποίο αποκολλήθηκε ο βράχος είναι από πολύ ψηλά, εκτός των ορίων του έργου».