spot_img
spot_img
ΑρχικήΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΝίκας για Κιβωτό του Κόσμου|“Ποιος έλεγχε 25 ολόκληρα χρόνια τη δομή;

Νίκας για Κιβωτό του Κόσμου|“Ποιος έλεγχε 25 ολόκληρα χρόνια τη δομή;

Νίκας: “Με τα επιδόματα δεν κάνεις κοινωνική πολιτική”

Στο τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειώς Ελλάδος στη Ρόδο μίλησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Π. Νίκας, η εισήγηση η οποία έκανε αφορούσε κοινωνικά ζητήματα θέτοντας τους προβληματισμούς για την ελλιπή κρατική μέριμνα. Σε έναν απολογισμό του έργου ανέφερε: “Γίνονται προσπάθειες, διατίθενται χρήματα, τα αποτελέσματα όμως δεν είναι τα προσδοκόμενα. Ίσως γιατί μας ξεπερνούν τα προβλήματα. Οι προσπάθειες μας είναι μικρότερες από αυτές που έπρεπε να ‘ναι για να τα αντιμετωπίσουμε”

Για τους Ρομά: “Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ και έγινε μια τρύπα στο νερό γιατί δεν το υποστηρίξαμε διοικητικά και πολιτικά”

Τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται ολα αυτά τα χρόνια σε Υπουργεία και αυτοδιοίκηση καυτηρίασε ο περιφερειάρχης εξηγώντας οτι παρόλα αυτα “βρισκόμαστε σε μια κατάσταση απελπισίας” για την αντιμετωπιση του σοβαρού κοινωνικού προβλήματος στέγασης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ρομα. Μάλιστα αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο 2002 οταν επι Σημίτη ξοδεύτηκαν σε περιοχή της Πελοποννήσου σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρω για τους Ρομά, και τι έγινε; διερωτήθηκε, “μια τρύπα στο νερό. Γιατί δεν το υποστηρίξαμε και διοικητικά και πολιτικά”, είπε χαρακτηριστικά.

Για ΑμεΑ

Υποστήριξε οτι εχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κάποια βήματα για την προσβασιμότητα ωστόσο πρεπει ακόμα να γίνουν πολλά.

Για “Βοήθεια στο Σπίτι”: “Πέτυχε-Είναι το καλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης που είχαμε”

Βαθμό άριστα βάζει στο πρόγραμμα με τον αστερίσκο όμως της ανασφάλειας των εργαζομένων στο κοινωνικό αυτό πρόγραμμα που “πρέπει να αντιμεπωπιστεί”.

“Κοινωνικά προγράμματα”: Έχουμε τη μικρότερη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ

“Έχουμε μείνει πίσω στα προγράμματα αυτά και ως κράτος και ως περιφέρειες και ως Δήμοι. Τα κοινωνικά αυτά προγράμματα θέλουν προσπάθεια, ψυχή, εξειδίκευση. Ειναι μια πραγματικότητα που αν δεν την παραδεχτούμε θα συμβεί το ίδιο και στο επομενο ΕΣΠΑ που έχει ήδη ξεκινήσει, εξήγησε ο Παναγιώτης Νίκας, διαπιστώνοντας την μικρή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών πόρων όσον αφορά τα κοινωνικά προγράμματα.

Κοινωνικές Δομές: “Δεν έχουμε κρατική πολιτική όσον αφορά τις κοινωνικές δομές”

“Δεν έχουμε κρατική πολιτική οσον αφορά τις κοινωνικές δομές, παραδέχτηκε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας οτι ενα πολύ μεγάλο κομμάτι εχει αναλάβει η Εκκλησία, οι εθελοντικές οργανώσεις και οι ΜΚΟ. “Δεν είμαι καθόλου υπερήφανος για τις επιδόσεις μας στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ευρωπαϊκά χρήματα που δεν καταναλώνονται και κοινωνικά προβλήματα που εντείνονται συνεχώς.”

Για Κιβωτό του Κόσμου: “Ποιος έλεγχε 25 ολόκληρα χρόνια τη δομή; Το κράτος δεν έκανε αυτό που έπρεπε-Και τι θα κάναμε που δεν βρήκαμε άδεια; Θα αφήναμε τα παιδιά στο δρόμο;”

“Με έχει ενοχλήσει οτι το Κράτος μας δεν έκανε αυτό που έπρεπε και εκει και παντού. Ξέρετε τι σημαίνει αδεια για μια δομή; Πάνω από 20 δικαιολογητικά. Και τι θα καναμε τον Οκτώβριο που δεν βρήκαμε άδεια λειτουργίας; Θα την κλείναμε; Θα αφήναμε τα παιδιά στο δρόμο;” Το θέμα δεν είναι ο τύπος, όταν τα παιδιά τα στέλνει στις δομές αυτές ο Εισαγγελέας. Είναι η ουσία! Ποιος ελέγχει 25 ολόκληρα χρόνια; Ποιος έχει υποχρέωση να ελέγχει; Και ποιος κουνάει το δάχτυλο σε μια κοινωνία; Με κατευθύνσεις που δίνονται και τηλεοπτικά. Πρέπει να ανασυγκροτηθεί το πλαίσιο και το Κράτος να αποκτήσει τον κύριο ρόλο σε αυτή την σημαντική ιστορία. Αυτο είναι πολιτισμός! Η φροντίδα για τον αδύναμο”.

Για ΤΕΒΑ: “Να δίνονται vouchers στους δικαιούχους να αγοράζουν μόνοι τους και όχι να στήνονται στις ουρές”

Καυτηρίασε και τον τρόπο που διανέμονται τα προϊόντα του προγράμματος ΤΕΒΑ, υποστηρίζοντας οτι πρέπει να δίνονται voucher στους δικαιούχους ώστε να προμηθεύονται μονοί τους οτι χρειάζεται απο την τοπική αγορά και οχι να στήνονται στις ουρές για να παραλάβουν τις σακούλες με τα προϊόντα που εχει επιλέξει ο ανάδοχος του προγράμματος. Ετσι θα ενισχυθει και η τοπική οικονομία. Ωστόσο διευκρίνισε ότι “με τα επιδόματα δεν κάνεις κοινωνική πολιτική. Χρειάζεται η χώρα να σηκωθεί για να έχουμε δουλειές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων