spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτα “κάγκελα” οι Δικηγόροι για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Στα “κάγκελα” οι Δικηγόροι για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Έκκληση προς την Κυβέρνηση κάνουν οι δικηγόροι της Καλαμάτας προκειμένου να δει πάλι το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών το οποίο θα ισχύσει από την 1-1-2023.
Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν κάνουν λόγο για “εξαθλίωση του κλάδου, η οποία θα οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις σε αδυναμία βιοπορισμού των δικηγόρων και ζητούν από την πολιτεία να κάνει δεκτά τα αιτήματα του κλάδου τους.

Αναλυτικά οι δικηγόροι Καλαμάτας αναφέρουν:

Οι δικηγόροι, βιώνουμε μια ιδιαίτερα δυσχερή επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της 10ετούς μνημονιακής πολιτικής και των συνεπειών της πανδημίας, που συρρικνώνουν δραστικά τη δικηγορική ύλη και τις αμοιβές μας.

“Η κατάσταση είναι δραματική και ιδίως για τους πιο αδύναμους δικηγόρους. Μεγάλο μέρος αυτών αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες βασικές του επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά και τις βιοτικές του ανάγκες”

Ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου είναι ορατός με δυσμενείς συνέπειες στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην ίδια τη Δημοκρατία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα. Η αξιοπρεπής διαβίωση των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και υπερασπιστών των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανεξαρτησία τους και την ορθή επιτέλεση του λειτουργήματός τους.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η Πολιτεία παραμένει σταθερά αδρανής θεατής. Σε καμία έμπρακτη στήριξη των δικηγόρων προχώρησε, κάτι που έπραξε για άλλους επαγγελματίες.

Κανένα από τα βασικά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου δεν αποδέχθηκε (κατάργηση άλλως μείωση ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, την άμεση εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας, κλπ).

Ακόμη δε και εκείνα, για τα οποία είχε μνημονιακή υποχρέωση, όπως η επέκταση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

“Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Κυβέρνηση προχωρεί από 1-1-2023 σε αύξηση των εισφορών των δικηγόρων προς τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό 10%, που επιβαρύνουν την ήδη δυσχερή θέση τους, αφού λειτουργούν προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο ήδη αυξανόμενο διαρκώς κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης”

Και τούτο, τη στιγμή που το αρμόδιο Υπουργείο και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων, όπως η επικαιροποίηση του Κανονισμού Παροχών του e-ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών παράλληλης ασφάλισης, η άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την Κυβερνητική στάση έναντι των δικηγόρων και καλούμε την Κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τον κλάδο, με την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του και να προχωρήσει σε αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, απέχοντας περαιτέρω κάθε ενέργειας που επιβαρύνει την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση του κλάδου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων