spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣε "ξαφνικό θάνατο" οδηγεί η Κυβέρνηση τους φούρνους της γειτονιάς

Σε “ξαφνικό θάνατο” οδηγεί η Κυβέρνηση τους φούρνους της γειτονιάς

Η αύξηση του κόστους ενέργειας, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες καθώς και τα υψηλά ποσοστά ΦΠΑ δίνουν τη χαριστική βολή στους φούρνους της γειτονιάς.

Η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις του κλάδου επιμένει να νομοθετεί υπέρ των μεγάλων αλυσίδων αφήνοντας τη μικρή επιχείρηση να “χαθεί” μέσα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση του στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

Η κυβέρνηση αποφεύγοντας να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των αρτοποιείων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, αλλά ταυτόχρονα θεσπίζοντας ρυθμίσεις που ευνοούν τις μεγάλες αλυσίδες της αρτοβιομηχανίας, δίνει ουσιαστικά τη χαριστική βολή στους φούρνους της γειτονιάς, τονίζουν με κοινή τους ερώτηση στη Βουλή ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Χάρης Μαμουλάκης, ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και άλλοι 58 βουλευτές του κόμματος.

“Οι εκρηκτικές αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών αλλά και στις τιμές της ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του κλάδου της βιοτεχνικής αρτοποιίας” τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή τους ερώτηση, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Σημειώνεται στην ερώτηση ότι παράλληλα με την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών “που περιόρισε τις δαπάνες τους ακόμη και στην κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί, παρά το γεγονός ότι θεωρείτο προϊόν ανελαστικής ζήτησης ως βασικό προϊόν διατροφής. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τα «λουκέτα», το ένα μετά το άλλο, αποτελούν πλέον γεγονός.

Πιο συγκεκριμένα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (Β.Ε.Α.) αναφορικά με τις ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αρτοποιίας παραθέτει κατά την 2.11.2022 παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία το κόστος αντίστοιχης κατανάλωσης σε KWh, σε σύγκριση με αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσιάζει αύξηση που αγγίζει το 207% για το φυσικό αέριο και το 240% για την ηλεκτρική ενέργεια. Αντίστοιχα, πολύ υψηλές είναι και οι αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Η αύξηση του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με τη μείωση του κύκλου εργασιών θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα όσων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου βιοτεχνικής αρτοποιίας δεν έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους.

Την ίδια στιγμή οι αυξημένες επιδοτήσεις για τα αρτοποιεία που εξαγγέλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Απρίλιο του 2022 παραμένουν εξαγγελίες στα λόγια αλλά όχι στην πράξη. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αυξημένες επιδοτήσεις για καταναλώσεις έως 35kVA και για αρτοποιεία δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, καθώς φαίνεται ότι ακόμη, ύστερα από τόσους μήνες, υπάρχουν εκκρεμότητες με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής.

Η χορήγηση των όποιων επιδοτήσεων παραμένει επομένως στη διακριτική ευχέρεια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ πολλά αρτοποιεία δεν έχουν καν ενημερωθεί για την αναγκαιότητα να δηλώσουν τους αντίστοιχους ΚΑΔ στους παρόχους ρεύματος. Για ένα αρτοποιείο με κατανάλωση της τάξεως των 10.000 kWh/μήνα υπολογίζεται, με βάση πραγματικά δεδομένα, ότι η απώλεια των αυξημένων επιδοτήσεων (μαζί με την αναδρομική επιδότηση των μηνών Ιανουάριος-Μάρτιος 2022) ανέρχεται σε περίπου 8.000 ευρώ, ενώ μόνο π.χ. για το Σεπτέμβριο η μηνιαία απώλεια ανέρχεται σε 2.600 ευρώ περίπου.

Η επιβάρυνση που αναμένεται να υποστεί ο κλάδος (όπως και όλα τα μη οικιακά τιμολόγια) από 01.10.2022 θα είναι πολλαπλάσια, καθώς φαίνεται ότι τα αρτοποιεία δεν θα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία επιδοτήσεων με τα επαγγελματικά τιμολόγια έως 35kVA, και η επιδότηση θα ανέρχεται σε μόλις 0,23 Euro/kWh για τον Οκτώβριο και 0,05 Euro/kWh το Νοέμβριο (με τις τιμές των αντίστοιχων επαγγελματικών τιμολογίων της «Δημόσιας» Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να διαμορφώνονται σε 0,592 Euro/kWh τον Οκτώβριο και σε 0,394 Euro/kWh το Νοέμβριο).

Την ίδια στιγμή, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση της ΝΔ ευνοούν εμφανώς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτή τη κατεύθυνση επί παραδείγματι άρθηκε ο περιορισμός και δόθηκε η δυνατότητα και στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις αρτοποιίας να χρησιμοποιούν και τους υπόγειους χώρους για την εγκατάσταση επιμέρους χώρων των κύριων δραστηριοτήτων αρτοποιίας.

Στην ουσία πρόκειται για ρύθμιση που ευνοεί τις μεγάλες αλυσίδες αρτοβιομηχανίας ώστε να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και να συμπιέζουν περαιτέρω το μερίδιο των μικρών αρτοποιείων στην αγορά. Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει τους «φούρνους της γειτονιάς» τους δίνει τη χαριστική βολή οδηγώντας τους μία ώρα αρχύτερα στο οριστικό κλείσιμο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, καθώς και ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας μπήκαν ήδη τα πρώτα λουκέτα σε 210 αρτοποιεία ενώ σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ του 2020 στον κλάδο της αρτοποιίας δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 οικογενειακού τύπου αρτοποιεία -βιοτεχνική προσφορά- που απασχολούν 144.000 άτομα,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να προβείτε σε μείωση του Φ.Π.Α. των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί ο κλάδος της αρτοποιίας;
Προτίθεστε να μειώσετε, από 13% σε 6%, τον Φ.Π.Α στο ψωμί;
Προτίθεστε να μειώσετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα καύσιμα;
Ποια ουσιαστικά μέτρα θα λάβετε για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αρτοποιίας από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ενέργειας;
Ποιο το ποσό που έχει πραγματικά εκταμιευθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των αρτοποιείων;
Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αύξηση των επιδοτήσεων των λογαριασμών αρτοποιείων λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά του κλάδου; (…)”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ