spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑργολίδα| “Μαύρα Χριστούγεννα” λόγω ανατιμήσεων

Αργολίδα| “Μαύρα Χριστούγεννα” λόγω ανατιμήσεων

«Μαύρες γιορτές» θα κάνουν και οι Αργολιδείς αφού όχι μόνο δεν θα καταφέρουν να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά ούτε το σπίτι τους δεν θα στολίσουν όπως πρέπει ή το πολύ να χρησιμοποιήσουν μόνο τα… στολίδια της αποθήκης!

Τα φωτεινά αστεράκια, τα λαμπιόνια και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια γενικότερα φέτος θα είναι πιο ακριβά από κάθε άλλη χρονιά, με τις τιμές να έχουν ανέβει κατά 70% με 80%. Και αν προσθέσουμε και το ρεύμα που χρειάζονται για να ανάψουν… μάλλον ο στολισμός είναι ασύμφορος.

Παρόλα αυτά τόσο στο Ναύπλιο, όσο και στο Άργος ήδη έχουν ανοίξει τα καταστήματα με εποχικά και χριστουγεννιάτικα είδη, με τον κόσμο να δείχνει κάποιο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον ως προς το… κοίταγμα! Σε κάποια σπίτια πάντως παρατηρείται από τώρα στολισμός! Οσο για τα μαγαζιά; Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε σίγουρα βιτρίνες να στολίζονται, κόντρα στην ακρίβεια και στην ενεργειακή κρίση.

Απλησίαστα τα μελομακάρονα

Απλησίαστα λόγω της ακρίβειας και τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, οι δίπλες, καθώς οι τιμές θα κυμανθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες και σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ανάγκασαν τις επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν τις τιμές στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες.

Ηδη καταγράφεται μία αύξηση κοντά στο 15%, καθώς οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 90%, όπως αναφέρουν ζαχαροπλάστες και αρτοποιοί του Άργους. «Έχουμε πάει τις τιμές μας, φέτος, στα 14,90 ευρώ το κιλό. Πέρσι, ήταν 12,90 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές για τους καταναλωτές και δεν πρόκειται να αυξηθούν» μας δηλώνει γνωστός αρτοποιός της πόλης του Άργους. Σε κάποια άλλα ζαχαροπλαστεία οι τιμές είναι πιο «τσουχτερές».

Το ράλι των ανατιμήσεων στα super market

Την ανηφόρα φαίνεται να τραβάνε οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, παρά τις δηλώσεις Γεωργιάδη για το αντίθετο. Το ράλι των ανατιμήσεων συνεχίζεται και αναμένονται νέες αυξήσεις λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και το μήνα Οκτώβριο καταγράφηκαν νέες αυξήσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν τον 14% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση έχουν καταγραφεί σε:

Γαλακτοκομικά και αυγά: 24,2%
Ψωμί και δημητριακά: 19,3%
Κρέατα: 17,3%
Έλαια και λίπη: 16,6%
Καφές-κακάο-τσάι: 13,4%
Λαχανικά: 13,2%
Λοιπά τρόφιμα: 12,0%
Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά: 6,1%
Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων: 6,1%
Φρούτα: 3,9%
Ψάρια: 2,4%

Στη σύγκριση μεταξύ Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου οι κυριότερες μεταβολές καταγράφονται στις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων:

Ζυμαρικά: 7,2%
Λαχανικά νωπά: 5,5%
Πατάτες: 3,5%
Γάλα νωπό πλήρες: 3,4%
Αρνί και κατσίκι: 2,0%
Ψωμί: 2,0%
Τυριά: 1,8%
Ελαιόλαδο: 1,3%
Φρούτα νωπά: 1,4%
Χοιρινό: 1,1%
Μοσχάρι: 0,8%
Ψάρια νωπά: -3,6%

Καλάθι της νοικοκυράς

Σύμφωνα με παράγοντες της αγορά το “Καλάθι του νοικοκυριού” δεν γίνεται απολύτως αποδεκτό από τους καταναλωτές κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις τα προϊόντα που βρίσκονται μέσα σε αυτό έχουν υψηλότερη τιμή σε σχέση με αυτά των φυλλαδίων.

Αξίζει να σημειώσουμε δε ότι οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων έχουν ξεκινήσει και τοποθετούν αντικλεπιτικά σε είδη πρώτης ανάγκης, πράγμα που σηματοδοτεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους.

Αγγ. Κ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων