spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΦέσια σε ενοίκια και λογαριασμούς

Φέσια σε ενοίκια και λογαριασμούς

Όλο και συχνότερο γίνεται το φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη, κατά το οποίο ενοικιαστές μισθώνουν διαμερίσματα και μετά φεύγουν… νύχτα οφείλοντας ενοίκια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Voria.gr επικαλούμενο ιδιοκτήτες ακινήτων, οι εν λόγω ενοικιαστές καταβάλλουν για δυο-τρεις μήνες τακτικά το ενοίκιό τους και μετέπειτα παραμένουν σε αυτά χωρίς να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις προς τον μισθωτή και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Πρόκειται συνήθως για ανθρώπους που έχουν φύγει από το προηγούμενό τους σπίτι μετά από έξωση και αναζητούν να βρουν ένα νέο κεραμίδι, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με ανησυχία, απώλεια εσόδων και συχνά χρέη.

Αφήνουν το διαμέρισμα σαν κυνηγημένοι αρπάζοντας και… μικροέπιπλα που προυπήρχαν
Μάλιστα σε περιπτώσεις ημιεπιπλωμένων διαμερισμάτων υπάρχουν ενοικιαστές που, φεύγοντας σαν κυνηγημένοι, αφαιρούν από το σπίτι και μικροέπιπλα που πιθανόν τους «λείπουν».

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική αν σκεφτεί κανείς πως σε κάποιες περιπτώσεις ενοικιαστές που οφείλουν και έχουν ενοχληθεί που ο κάτοχος του διαμερίσματος τους έχει κάνει έξωση, φεύγουν προκαλώντας σημαντικές φθορές στο ακίνητο, μάλλον για να τους…θυμούνται, αλλά και για να ξεσπάσουν τα νεύρα τους. Ξηλώνουν είδη υγιεινής, πρίζες, ηλεκτρικούς πίνακες και μετά αποχωρούν σαν… κύριοι.

«Ενοικιαστής έσπασε όλα τα πλακάκια του καταστήματος με σφυρί»
Όπως λέει μιλώντας στη στο τοπικό μέσο ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης, όταν πρόκειται για καταστήματα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. «Στις περιπτώσεις των καταστημάτων μιλάμε για βανδαλισμούς. Ξηλώνουν τα δάπεδα, γκρεμίζουν τις ψευδοροφές, αφαιρούν τα είδη υγιεινής. Υπήρξε περίπτωση που ενοικιαστής έσπασε όλα τα πλακάκια του καταστήματος με σφυρί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαϊδούτης καθώς λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας -είναι δικηγόρος- έρχεται αντιμέτωπος με σειρά τέτοιων περιπτώσεων ακόμη και ακραίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Χαϊδούτης, «το φαινόμενο των ενοικιαστών που μπαίνουν σε διαμερίσματα έχοντας από την αρχή ως σκοπό να πληρώσουν δυο – τρία μισθώματα και στη συνέχεια να μείνουν στο διαμέρισμα μέχρι ο ιδιοκτήτης να αναγκαστεί να τους βγάλει, λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων των μισθωμάτων, ξεκίνησε από την περίοδο της δεκαετούς κρίσης αλλά εντείνεται. Από κάποιους η μη ταχεία εγρήγορση του ιδιοκτήτη εκλαμβάνεται ως ανοχή». Οι μισθωτές που οφείλουν δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα και… σβήνουν το φως στο διαμέρισμα αν κάποιος τούς χτυπήσει το κουδούνι, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον εκμισθωτή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΑΘ «οι ιδιοκτήτες συνήθως αρχίζουν να ανησυχούν και να απευθύνονται σε δικηγόρους προκειμένου να δουν τι μπορούν να κάνουν για τα μισθώματα που δεν έχουν καταβληθεί μετά τους τρεις-τέσσερις μήνες. Όταν μάλιστα υπάρχει κάποιο πρόβλημα για το οποίο ενημερώνονται, δείχνουν κατανόηση και καταλήγουν σε κάποια συνεννόηση με τον μισθωτή τους προκειμένου να τον διευκολύνουν».

Τι γίνεται με τις οφειλές
Όταν υπάρχουν οφειλές σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, στους οποίους οι μισθωτές δεν έχουν κάνει αλλαγή στο όνομά τους, τα πράγματα περιπλέκονται και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης καλείται να τους πληρώσει, ενώ παράλληλα μπαίνει στη διαδικασία να κινηθεί δικαστικά κατά ενός μισθωτή που συχνά είναι «φάντασμα», και αυτό γιατί δεν μπορεί να τον εντοπίσει.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των ενοικίων για τις οποίες γίνεται έντονη συζήτηση το τελευταίο διάστημα ο κ. Χαϊδούτης επισημαίνει πως «δεν υπάρχει κάποια πάγια τακτική αυξήσεων. Το ζητούμενο δεν είναι να πετύχεις ένα υψηλό ενοίκιο που τελικά δεν θα λαμβάνεις».

«Όλα είναι θέμα συμφωνιών, δεν υπάρχουν εκβιασμοί ούτε ακραίες συμπεριφορές. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι ικανοποιημένοι από τους ενοικιαστές τους, καθώς οι δεύτεροι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δεν ζητούν αυξήσεις» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΝΙΑΘ τονίζοντας πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων δέχονται μια ληστρική επιδρομή μέσω της υψηλής φορολόγησης και κάποια στιγμή θα πρέπει να επέλθει μια ισορροπία.

ΠΗΓΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ