Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στρέφονται προς την υδροπονική καλλιέργεια και τα δυσάρεστα νέα είναι ότι με τις αυξήσεις που καταγράφονται σε ενέργεια και άλλα υλικά αρκετά από αυτά δεν θα αντέξουν στα νέα οικονομικά δεδομένα και θα αναγκαστούν να κλείσουν. Αυτή είναι η κυρίαρχη εικόνα που μας μεταφέρει από την Αργολίδα ο Βασίλης Κουτροφίνης, που ασχολείται 27 χρόνια με τα θερμοκήπια και από το 2004 με την υδροπονική καλλιέργεια.
Ο ίδιος, γυρνώντας τον χρόνο πίσω, εξηγεί ότι «εκείνη την εποχή η υδροπονική καλλιέργεια ήταν κάτι άγνωστο. Πρέπει να ήμουν ο δεύτερος στην Πελοπόννησο. Από τότε μέχρι σήμερα ασχολούμαι με την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας, στοχεύοντας στην παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων με πολύ λιγότερα φυτοφάρμακα. Σίγουρα πήγαμε σε μία παραγωγή με πολύ καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Αργολίδα
Αναφερόμενος στο σήμερα επισημαίνει ότι «στην Αργολίδα δεν αναπτύχθηκαν πολλές θερμοκηπιακές μονάδες και ο κίνδυνος σήμερα να αναστείλουν τις εργασίες τους λόγω της οικονομικής κρίσης είναι μεγάλος».
Το θερμοκήπιο του Βασίλη Κουτροφίνη αποδίδει 45-50 τόνους ντομάτα το στρέμμα, αλλά ο ίδιος δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος. Όπως αναφέρει «το κόστος της ενέργειας, αλλά και των λιπασμάτων που έχουν ανέβει από 40%-60% δημιουργούν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το κόστος δεν μπορεί να μετακυλήσει στον καταναλωτή, αφού υπάρχει οικονομική δυσχέρεια και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άλλες ανάγκες πιο σημαντικές.
Οι επιλογές του ακόμα και στη λαϊκή αγορά θα έχουν σχέση με τις οικονομικές του δυνατότητες και όχι με τις προτιμήσεις. Αν κάτι δεν αλλάξει σημαντικά, τότε θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει τις επιχειρήσεις μας μέσω της επιδότησης στο ρεύμα».
Όπως μας δήλωσε, η τιμή της ντομάτας κυμάνθηκε από 1-1,80 ευρώ και «εάν στηριχθούν οι επιχειρήσεις μας, τότε η υδροπονία θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια».
ΠΗΓΗ