Ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς διαδήλωσαν στην «Agrotica»

Κλιμακώνουν σήμερα τις διαμαρτυρίες τους οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, που διαδηλώνουν σήμερα στην έκθεση «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη με συνθήματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς» γράφει χαρακτηριστικά ένα από τα πανό των συγκεντρωμένων, ζητούν μέτρα στήριξης και κάλυψη των ζημιών, λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας. Καύσιμα, λιπάσματα και γεωργικά εφόδια να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν περιέλθει σε τραγικά δεινή θέση.

Στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετέχουν ομοσπονδίες, σωματεία και σύλλογοι αγροτών με μέλη τους να απευθύνουν ομιλίες στο πλήθος. Το παρών έδωσε ο γενικός γραμματέας του Κουμμουνιστικού Κόμματος, που εξέφρασε τη στήριξη του στους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο και γενικότερα για μέτρα μείωσης του κόστους, για κατώτερες εγγυημένες τιμές στον παραγωγό πάνω από το κόστος παραγωγής ώστε και να μένει καθαρό εισόδημα και οι τιμές των προϊόντων να είναι προσιτές στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε επίσης τα εξής: «Οι βιοπαλαιστές γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς δίνουν έναν μεγάλο αγώνα επιβίωσης! Το κόστος παραγωγής τους έχει εκτοξευθεί εξαιτίας των αυξήσεων σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενώ εξαναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε βιομηχάνους και μεγαλεμπόρους σε τιμές κάτω του κόστους. Τα προβλήματα οξύνθηκαν λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όμως δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε συγκυριακά, ούτε εισαγόμενα! Είναι ο μόνιμος βραχνάς για τους αγρότες αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και έχουν ως προτεραιότητα τα συμφέροντα των ομίλων».