spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔιακοπές ηλεκτροδότησης| Πώς αντιδρούν οι καταναλωτές

Διακοπές ηλεκτροδότησης| Πώς αντιδρούν οι καταναλωτές

Οσο οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν ακάθεκτες το «πάρτι» κερδοσκοπίας με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι Ελληνες πολίτες βυθίζονται στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και την οικονομική ανέχεια.

Οι εικόνες από χιλιάδες νοικοκυριά που περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος δραματικά γεννούν αναμνήσεις από τα μαρτυρικά χρόνια του πρώτου Μνημονίου, όταν χιλιάδες Ελληνες και Ελληνίδες αδυνατούσαν να έχουν έστω και τα βασικά προϊόντα διαβίωσης. Τότε το επιχείρημα ήταν πως η χώρα χρεοκόπησε και πρέπει να πληρώσουμε, γιατί… μαζί τα φάγαμε.

Σήμερα το επιχείρημα είναι διαφορετικό και περιλαμβάνει τον πόλεμο της Ρωσίας, όμως η ουσία παραμένει ίδια: Το μάρμαρο της κρίσης θα το πληρώσει πάλι ο πολύπαθος ελληνικός λαός.

Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι ίσως ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έρχονται στο φως και δείχνουν ότι οι εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης έχουν ήδη φτάσει τις 315.000. Κάθε μήνα αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί και, όπως λέει ο πρόεδρος της ένωσης τεχνικών της ΔΕΗ, πολλοί έχουν φτάσει στο σημείο να μην ανοίγουν την πόρτα σε τεχνικούς, επειδή φοβούνται ότι μόλις μπουν, θα τους κόψουν το ρεύμα.

Οι ενεργειακές εταιρίες ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι ζητούσαν τη διακοπή της παροχής ρεύματος, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νοικοκυριά να μένουν στο σκοτάδι. «Από τις εντολές έχει εκτελεστεί ένα 25-30% και θεωρώ πως όσο περνάει ο καιρός και φτάνει ο χειμώνας θα έχουμε ακόμη περισσότερες. Σχεδόν έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, αφού φτάσαμε τις 315.000, ενώ ολόκληρο το 2021 δεν ξεπέρασαν τις 168.000».

«400.000 εντολές για διακοπή»

«Οι πολίτες δυσκολεύονται και πιέζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, και οι διακανονισμοί δεν είναι η λύση, αφού τα χρέη παραμένουν. Υπολογίζω πως έως το τέλος της χρονιάς θα έχουμε αγγίξει τις 400.000 εντολές για διακοπή» είπε και πρόσθεσε: «Φέτος έχουμε πολλούς διακανονισμούς σχετικά με άλλες χρονιές.

Με το παραμικρό οι καταναλωτές οδηγούνται σε διακανονισμό για να καταφέρουν να δώσουν έστω και λίγα χρήματα, αλλά αυτό κάποια στιγμή θα συσσωρευτεί. Μέχρι πού θα πάει αυτό; Δεν είναι μόνο τα χρέη της ενέργειας. Οι πολίτες ζορίζονται από κάθε πλευρά» συμπλήρωσε.

Από τις εντολές για διακοπή ρεύματος φαίνεται να μη γλιτώνουν ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς εξαιρούνται μόνο αυτά στα οποία υπάρχει θέμα υγείας, όταν, π.χ., κάποιος υποστηρίζεται με παροχή οξυγόνου, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, οι τεχνικοί δεν γνωρίζουν σε ποιον κάνουν διακοπή ρεύματος.

Από την άλλη, όπως τονίζει ο κ. Μανιάτης, πολλοί καταναλωτές δεν ανοίγουν πλέον την πόρτα στους τεχνικούς, ώστε να μην προχωρήσουν σε διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα ένα 30% αυτών να μένει πίσω. «Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε κάποιες διακοπές, γιατί δεν μας ανοίγουν όταν χτυπάμε το κουδούνι» λέει.

ΠΗΓΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων