spot_img
spot_img
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΆργος| "Ένα βήμα πίσω" αποθεώθηκε από το κοινό- ευχαριστίες Σκούφη

Άργος| “Ένα βήμα πίσω” αποθεώθηκε από το κοινό- ευχαριστίες Σκούφη

Η ΚΕΔΑΜ με Πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Σκούφη καθώς και η Δημοτική θεατρική σκηνή Ν. Κίου με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον κ. Γιάννη Σαρηγιάννη θέλουν να ευχαριστήσουν την Επιτροπή Μνήμης Ν. Κίου Δήμου Άργους-Μυκηνών που συμπεριέλαβε στις εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή όλες τις δράσεις που ετοίμασαν για την επέτειο του 1922-2022.

Ξεκινώντας από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ένα βήμα πίσω»(Φιλμ) σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαδόπουλου και της White dog Films, με Καλλιτεχνική επιμέλεια και Διεύθυνση παραγωγής του Γιάννη Σαρηγιάννη, σε επιμέλεια κειμένων Λίνας Νικολακοπούλου και Νίκου Ρουμπάκη, σε μουσική των ΟP3, σε Εκτέλεση Παραγωγής ΚΕΔΑΜ – Δήμος Άργους Μυκηνών με συμμετοχή από τα μέλη και φίλους της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής Ν. Κίου καθώς και από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Κίου και εθελοντών κατοίκων και της γύρω περιοχής. Με τη σειρά του στις εκδηλώσεις το «Ένα βήμα πίσω»(Θέατρο) του Νίκου Ρουμπάκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Σαρηγιάννη, σκηνογραφία Σπύρου Πούλου, Χορογραφίες Μαριλένας Λιαγκρή, στο κανονάκι ο Μάριος Καραχάλιος και στα κρουστά-φωνή και διδασκαλία χορών η Ράνια Κουτρούλη σε συνεργασία με τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Κίου, μια παράσταση που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και που αναγκαστήκαμε να επαναλάβουμε και να κλείσουμε τις παραστάσεις με την παρουσία του έργου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον Ιούνιο του 2022 με ένα κοινό να αποθεώνει την ιστορία-μαρτυρία που άγγιξε τις καρδιές όλων και έφερε μνήμες και συναισθήματα στην επιφάνεια.

Στη συνέχεια το «Ένα βήμα μπροστά» μια Περιπατητική Performance σε Δραματουργία-Σκηνοθεσία Αιμιλίας Βάλβη με βοηθό την Ευαγγελίνα Καριοφύλλη και φιλική συμμετοχή Γιάννη Λεοντάρη, σε Καλλιτεχνική Διεύθυνση Γιάννη Σαρηγιάννη, με παραγωγή και εκτέλεση ΚΕΔΑΜ ενώ συμμετείχαν τα μέλη της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής Ν. Κίου και φίλοι σε έναν «περίπατο» στις γειτονιές της Ν. Κίου, σε αυλές, σχολεία, σπίτια με τους κατοίκους να υποδέχονται το κοινό και να πρωταγωνιστούν με τις ιστορίες τους, τις συνταγές και τους χορούς τους καθώς και με ήθη έθιμα μνήμες παιδικές και συνήθειες καθημερινότητας που αποτυπώνουν την ιδιαιτερότητα αυτού του προσφυγικού μέρους, της Ν. Κίου.

Σειρά μετά πήρε «Η Κραυγή της Σιωπής» ένα ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα με τη μορφή θεατρικού/μουσικο-χορευτικού αναλογίου με την σκηνοθετική ματιά σε δραματοποιημένα αποσπάσματα του βιβλίου από την Αγγελική Κασόλα με μέλη της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής Ν. Κίου και φίλων στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου που συγκίνησαν το κοινό και άγγιξαν «τραύματα» πολέμου αλλά και αναμνήσεων με νοσταλγία. Τέλος η μουσικοθεατρική «Εγκατάσταση στο Σινέ Πλαζ» που παρουσιάστηκε στο παλιό σινεμά (Λεωφόρος Ν. Κίου-Άργους), σε κείμενα Νίκου Ρουμπάκη, Δραματουργία-Καλλιτεχνική Επιμέλεια -Σκηνοθεσία Γιάννη Σαρηγιάννη, Σκηνογραφία-Εγκατάσταση Σπύρου Πούλου, Κατασκευές Αχιλλέα Μπαντανά, Χορογραφίες Μαριλένας Λιαγκρή με βοηθό την Ιωάννα Κουγιά, ενώ στη μουσική έφτιαξαν την ατμόσφαιρα ο Αδριανός Νόνης με φωνή-κιθάρα, η Ελένη Νόνη -Φωνή, ο Βασίλης Ντρουμπογιάννης-πιάνο, Ο Αργύρης Ντίνας-μπουζούκι και ο Χρήστος Πετεβής-βιολί. Ένα καλλιτεχνικό συναπάντημα ιστορίας του τόπου, του χώρου και της αρχιτεκτονικής ηθογραφίας του(λόγω του γεγονότος ότι υπήρξε το Πρώτο Μεταξουργείο του Κοινοτάρχη Δελή και της μετατροπής του αργότερα από τον βομβαρδισμό των Γερμανών σε Σινέ Πλαζ) έδωσε την ευκαιρία σε συντελεστές και κοινό να νιώσουμε με τη σειρά μας όλη την συγκίνηση με δανεισμένα εργαλεία συνύπαρξης Τεχνών όπως χορό, ποίηση, ιστορία, εγκατάσταση, μουσική, λόγο, «θέατρο εν θεάτρω», εικόνες και φιλμ σε μια Performance-Θεατρική Εγκατάσταση που γέμισε το παλιό σινεμά συναισθήματα μνήμες και ζωή από αναμνήσεις πότε πικρές πότε γλυκές όπως άλλωστε είναι και η διττή πλευρά της ζωής και της ανθρώπινης φύσης μας!

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στον Γιάννη Νόνη που έφυγε νωρίς για το φως…. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ τους συντελεστές ΟΛΩΝ αυτών των ΔΡΑΣΕΩΝ και να εκφράσουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη, τον χρόνο τη διαθεσιμότητα και την ενέργεια της συμμετοχής σας σε αυτή την ιστορική στιγμή για τον ΤΟΠΟ και την ανάκληση της μνήμης που απαιτούσε τον δικό σας ΤΡΟΠΟ!!!

Ευχαριστούμε την Κα Μαρία Μπακοπούλου για την Δραματουργική της ανάλυση για το «Ένα βήμα πίσω-εγκατάσταση Σινέ Πλάζ» και σας την παραθέτουμε πιο κάτω .

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Παναγιώτης Σκούφης Γιάννης Σαρηγιάννης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων