spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜικρομεσαίες επιχειρήσεις | Ο Μητσοτάκης μας οδηγεί σε αφανισμό

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις | Ο Μητσοτάκης μας οδηγεί σε αφανισμό

«Πήγαμε με μικρό καλάθι και φύγαμε με άδειο» επισημαίνουν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Καμία αναφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, των οποίων η βιωσιμότητα κρέμεται από μια κλωστή, δεν έγινε από τα πρωθυπουργικά χείλη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ για αγρότες και κτηνοτρόφους, που επίσης βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαντλήθηκε στην επανάληψη των γνωστών ανεπαρκών επιδοτήσεων σε λιπάσματα και ζωοτροφές.

«Πήγαμε με μικρό καλάθι και φύγαμε με άδειο» επισήμαναν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς αλλά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας χθες στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς δεν υπήρξε καμία αναφορά, καμία δήλωση, κανένα μέτρο για τους μικρομεσαίους.

 

Οπως τόνισε ο Γ. Καββαθάς, «δεν λύθηκαν βασικά θέματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, όπως αυτά που περιμέναμε για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που αφήνει εκτός τουλάχιστον 400.000 αυτοαπασχολούμενους, στήριξη της ρευστότητας και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων -π.χ. ταμείο ανάκαμψης, που σήμερα αφορά 40.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 830.000 επιχειρήσεων-, ανάσχεση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που ανεβαίνει, αφού μόνο για τον ΕΦΚΑ την τελευταία διετία η αύξηση ανέρχεται σε περίπου 10 δισ., ενώ μια ουσιαστική παρέμβαση στο μείζον θέμα του ενεργειακού κόστους δεν είδαμε.

Μιλάμε για την κατεύθυνση της πολιτικής που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας στην πράξη το σχέδιο Πισσαρίδη, δηλαδή να τελειώσουμε με τους μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενου¨» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «χτυπά καμπανάκι στην κοινωνική συνοχή γιατί δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες θέσεις υποδοχής ανέργων όταν αυτές οι επιχειρήσεις, που απασχολούν το 57% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κλείσουν».

Και ο Γ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι «η κυβέρνηση σήμερα θέλει να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαφάνισης του 50% της μικρομεσαίας τάξης γιατί έχει στο μυαλό της μεγάλα σχήματα, όπως εμμέσως έχει ειπωθεί στο σχέδιο Πισσαρίδη, και άρα μιλάμε για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που αλλάζει το οικονομικό τοπίο της χώρας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν θυμάμαι ούτε μια φορά να μην υπάρχει έστω μια ανακοίνωση που να αφορά άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και σημείωσε ότι «τελικά τα λεφτά θα πάνε σε πολύ λιγότερα χέρια. Λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, μονοπωλιακές, πολυεθνικές, θα πάρουν τον έλεγχο της οικονομίας». Θύμισε δε ότι η μικρομεσαία τάξη έχει δείξει ότι εκδικείται: «Είχε προσδοκίες κι αυτό λειτούργησε για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά», σημείωσε, «δηλαδή αύριο να καταψηφίσεις αυτόν που σε οδηγεί στον αφανισμό».

Στο περιθώριο και οι αγρότες

Άνθρακας αποδείχθηκε ο… θησαυρός και για πρωτογενή τομέα-αγροδιατροφή με την επανάληψη δύο μέτρων: την επιδότηση των λιπασμάτων, τα οποία επιδοτούνται από τον περασμένο Μάρτιο και ακόμα οι αγρότες δεν έχουν δει και την επιδότηση των ζωοτροφών μέσω όμως ευρωπαϊκού προγράμματος και κονδυλίων, που θα αφαιρεθούν από άλλες σημαντικές κατηγορίες, τους επιλαχόντες νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και τις επενδύσεις.

Σχολιάζοντας ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Αραχωβίτης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ο. Τελιγιορίδου, τόνισαν ότι η κυβέρνηση έχει ξεφύγει από το επίπεδο του επικίνδυνου για τη χώρα και την αγροτική οικονομία: «Κανένα ουσιαστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής που έχει εκτιναχθεί σε απαγορευτικά πλέον για τον αγρότη επίπεδα και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να ξεκοκαλίσουν το ταμείο ανάκαμψης χωρίς να κερδίσει τίποτα ο αγροτικός κόσμος, παρά μόνο τα δικά τους παιδιά».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων