spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚοροϊδία με το τέλος επιτηδεύματος| Δεν καταργείται για όλους

Κοροϊδία με το τέλος επιτηδεύματος| Δεν καταργείται για όλους

 

Δεν καταργείται για όλους τους επαγγελματίες (όπως είχε συστήσει η Ε.Ε.), αλλά για όσους κάνουν προσλήψεις

Με τις προοπτικές απασχόλησης τους επόμενους μήνες να προβλέπουν… απολύσεις, η κυβέρνηση προχωρά σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μόνο σε όσες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε… προσλήψεις.

Αυτή είναι η «διέξοδος» που βρήκε το υπουργείο Οικονομικών για να μην ανακοινώσει μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε όλους τους επαγγελματίες, όπως άλλωστε έχει συστήσει η ίδια η Κομισιόν στο οικονομικό επιτελείο από την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, τις οποίες εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο, απαλλάσσονται σε μόνιμη βάση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 2.000.000 ευρώ) που θα αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστον για διάστημα τριών μηνών ετησίως.

Για παράδειγμα, επιχείρηση με ετήσια ακαθάριστα έσοδα 1.000.000 ευρώ, που αυξάνει τον Οκτώβριο του 2022 το προσωπικό πλήρους απασχόλησής της έστω κατά έναν υπάλληλο τον οποίο διατηρεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, δικαιούται την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για το 2022.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο αφορά, δυνητικά, 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις. Η απώλεια εσόδων στον τακτικό Προϋπολογισμό αντισταθμίζεται από αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 31 του μνημονιακού νόμου 3986/2011, από το 2012 και κάθε χρόνο πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι με μπλοκάκι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν, με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.

Επιπλέον, κάθε χρόνο χιλιάδες εταιρίες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους καλούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ.

Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων