Παιδικοί Σταθμοί| Ποια τρόφιμα επιτρέπονται!!

Με εγκύκλιο που έχει σταλεί καθορίζεται η διατροφή παιδιών στους δημόσιους και ιδωτικους παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τη σχετικές (1) και (2) Υπουργικές Αποφάσεις, στα βρέφη και νήπια κάθε σταθμού παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή και ειδικότερα κατ’ ελάχιστο: πρωινό (από 09:00 π.μ. έως 10:00 π.μ.), μεσημεριανό (από 12:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ.) και απογευματινό (από 14:00 μ.μ. έως 16:00 μ.μ.) ενώ για τους σταθμούς που έχουν παρατεταμένη λειτουργία το απόγευμα, λαμβάνεται μέριμνα για επιπρόσθετη διατροφή των παιδιών (από 16:00 μ.μ. έως 18:00 μ.μ.).

Το πρόγραμμα διατροφής καταρτίζεται από τον/την Παιδίατρο του Σταθμού σε συνεργασία με τον/την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο του Σταθμού, εφόσον υπηρετεί. Επισημαίνεται ότι, για τη διαμόρφωση του προγράμματος διατροφής πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες επιστημονικές οδηγίες για την υγιεινή διατροφή των παιδιών καθώς και οι εθνικές διατροφικές συστάσεις για την εν λόγω ηλικία.

Η διαμόρφωση διατροφικών κριτηρίων για την επιλογή των τροφίμων που παρέχονται σε δομές παροχής σίτισης και κυρίως σε δομές προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης αποτελεί, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μία από τις σημαντικότερες ενέργειες για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού. Δεδομένου μάλιστα ότι, οι διατροφικές
συνήθειες διαμορφώνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής, οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να αποτελέσουν χώρους υψίστης σημασίας για την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής στα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την χορήγηση στα παιδιά νωπών φρούτων και λαχανικών, κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων σε επαρκείς για τις ανάγκες τους ποσότητες. Παράλληλα, συστήνεται ισχυρά η μη χορήγηση ειδών διατροφής που περιέχουν συντηρητικές χρωστικές, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε αλάτι.

Για το λόγο αυτό συστήνεται να αποφεύγονται πλήρως τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη όπως σακχαρούχο/σοκολατούχο γάλα, επιδόρπια γιαουρτιού, ρυζόγαλο, κρέμα καραμελέ, κρέμα σοκολάτας, μπισκότα, γλυκίσματα, κομπόστες, τα τηγανητά τρόφιμα (πατάτες, κρέας, ψάρι, κροκέτες κα) και τρόφιμα που περιέχουν αλάτι.

Επιπλέον συστήνεται στο μαγείρεμα να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελαιόλαδο ενώ επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η χορήγηση αναψυκτικών, συσκευασμένων χυμών εμπορίου, αλλαντικών και προπαρασκευασμένων προϊόντων κρέατος.