Στενεύει ο κλοιός γύρω από τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, Booking κ.λπ., ειδικά μετά το φετινό καλοκαίρι, όπου οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ.
Οι ελεγκτικές αρχές ετοιμάζονται για ένα νέο μπαράζ διασταυρώσεων των στοιχείων που έχουν καταχωρηθεί για τα ακίνητα στις πλατφόρμες ενοικίασης, το Περιουσιολόγιο και τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος.
Ο στόχος είναι διπλός: αφενός η Εφορία θέλει να εντοπίσει «ξεχασιάρηδες» που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα που νοικιάζουν στο μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων ή/και τα… σωστά μισθώματα που εισπράττουν και αφετέρου επιχειρείται να γίνει αυστηρότερο το πλαίσιο λειτουργίας των τύπου Airbnb ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες να αποθαρρυνθούν από αυτές τις πλατφόρμες ενοικίασης και να επαναφέρουν τα ακίνητά τους στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, όπου τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί λόγω της έλλειψης προσφοράς. Το γεγονός ότι για μια μικρή φοιτητική κατοικία το ενοίκιο πλέον διαμορφώνεται σε 300-350 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) λέει πολλά…
Κάποιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται τα Airbnb, εισηγούνται την ενεργοποίηση «παγωμένης» νομοθετικής διάταξης που περιορίζει τα ακίνητα που μπορούν να διατίθενται στις πλατφόρμες ανά ΑΦΜ και ανά νομό της χώρας. Η λογική είναι να ξεχωρίσουν οι ιδιοκτήτες από τους «επιχειρηματίες». Την εισήγηση αυτή σιγοντάρουν και οι ξενοδόχοι. Κάποιοι άλλοι ζητούν οι ελαφρύνσεις και τα κίνητρα ανακαίνισης να παρέχονται μόνο σε ακίνητα που θα διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση.
Το μόνο σίγουρο είναι πως έρχεται ένα φθινοπωρινό κύμα ελέγχων! Σε πρώτη φάση θα «τρέξουν» διασταυρώσεις στα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές των ακινήτων με ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα δεδομένα που στέλνουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO. Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων στέλνουν κάθε Φεβρουάριο στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη, για το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ περνάει αυτόματα τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb.
Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Για τους υπόλοιπους, όμως, αναμένονται βαριά πρόστιμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» αν σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εμφανίζοντας στην Εφορία τα κρυμμένα εισοδήματα.
Συγκεκριμένα θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως η επιβολή προστίμου (έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση), ο καταλογισμός πρόσθετου φόρου και προσαυξήσεων.
Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης (εν όψει καλοκαιριού) για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, πέρα από τους ελέγχους της Εφορίας, έχει πυροδοτήσει και μια αντιπαράθεση μεταξύ ιδιοκτητών ακίνητων και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με υπόμνημά του προς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Δηλαδή να ξεχωρίσουν τα φυσικά πρόσωπα που απλώς νοικιάζουν ένα-δυο ακίνητα μέσω Airbnb για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από αυτούς που έχουν εντάξει ολόκληρη τουριστική επιχείρηση στις πλατφόρμες αυτές.
Ο ΣΕΤΕ ζητά την επιβολή ΦΠΑ και δημοτικού φόρου και την παρακράτηση φόρου για όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ τάσσεται υπέρ του χρονικού περιορισμού ανά περιοχή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως καταγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Βάσει της συγκεκριμένης ΚΥΑ η μίσθωση κάθε ακινήτου θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά έτος. Υπέρβαση της διάρκειας επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ κατά το τρέχον φορολογικό έτος.
Οι ιδιοκτήτες, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι μια τέτοια παρέμβαση θα «σκοτώσει» τα Αirbnb στη χώρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα.