ΑΡΓΟΣ | “Ο μεγάλος αποχαιρετισμός”

Βυζαντινό Μουσείο Άργους

Η παράσταση “Ο μεγάλος αποχαιρετισμός” στο ιστορικό διατηρητέο κτίσμα των Στρατώνων Καποδίστρια, όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Άργους. Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη.

Η ΑΜΚΕ 4PLAY, στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού “Όλη Η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός”, παρουσιάζει στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2022 στο Βυζαντινό Μουσείο Άργους το μυθιστόρημα της Γαλάτειας Γρηγοριάδου – Σουρέλη “Ο μεγάλος αποχαιρετισμός” (Α’ βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος Ένωσης Σμυρναίων) σε μια παράσταση για παιδιά από 10 ετών, εφήβους και οικογενειακό κοινό, που συνδυάζει αρμονικά το θεατρικό λόγο με τον σύγχρονο χορό και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Στο ιστορικό διατηρητέο κτίσμα των Στρατώνων Καποδίστρια, όπου στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο Άργους, η 4PLAY δημιουργεί μια ιδιαίτερη σκηνική εμπειρία, ζωντανεύοντας την περιπέτεια δύο νέων στρατιωτών που καλούνται να πάρουν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία.

Ποια ζωή και ποια όνειρα άφησαν πίσω; Πως η Μικρασιατική εκστρατεία άλλαξε τη ματιά τους στον κόσμο με την επιστροφή στη μητέρα πατρίδα; Η ομάδα καταφεύγει στη βιωμένη εμπειρία μέσα από ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό και ανέκδοτες αφηγήσεις απλών νέων της εποχής που πήραν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία, αλλά και στη ζωή και στο έργο της συγγραφέως με ρίζες από τη Σμύρνη, για να προσεγγίσει τους χαρακτήρες και να ζωντανέψει το μυθιστόρημα.

Στην παράσταση, μύθοι και θρύλοι από την Αιολική γη διαπερνούν τη δραματουργία, μουσικά μοτίβα, ακούσματα από την Ανατολή και τη Δύση ενώνονται σε μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Μια παράσταση – μεταφορά στο χρόνο μέσω της μουσικής και του λόγου. Ένα ταξίδι του σώματος και του μυαλού από τη νεότητα στην ωριμότητα και, από την ειρήνη και τον έρωτα, στον πόλεμο και στην απώλεια. Μια περιπέτεια όπου ενυπάρχει η χαρά, η πίκρα, η νοσταλγία, η απογοήτευση, η γεύση της ελευθερίας και του πρώτου έρωτα. Μια ιστορία που δένει τον παλιό κόσμο με το σημερινό με συνδετικό κρίκο την Ιωνία. Μια ιστορία ενηλικίωσης και ανθρωπιάς.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο: Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη
Διασκευή -Σκηνοθεσία – Χορογραφία- Επιμέλεια φωτισμών: Πάρης Μαντόπουλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Φουντούκος
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Σοφία Παντουβάκη
Έρευνα – επιλογή δραματουργικού υλικού: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου
Τεχνικός φωτισμού – ήχου: Ρένος Βάρλας
Φωτογραφίες- Γραφιστική επιμέλεια: Πάρης Μαντόπουλος / AMKE 4PLAY & Κωνσταντίνα Ευθυμίου
Οργάνωση – Προώθηση: AL.AR.CO –ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ MON. IKE
Παραγωγή – Εκτέλεση Παραγωγής: AMKE 4PLAY
Χορηγός: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Διάρκεια: 75 λεπτά

Παίζουν, χορεύουν & τραγουδούν: Κωνσταντίνα Ευθυμίου, Μιχάλης Κουτσκουδής, Μαριτίνα Κουτσοχιώνη , Διαλεκτή Πουρσανίδου, Βασίλης Σταματάκης, Γιάννης Τσανίρας

Οι παραστάσεις στο Άργος πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της ΚΕΔΑΜ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.