spot_img
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝέος ιός Langya| Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ

Νέος ιός Langya| Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ

Αναλυτικά ο ΕΟΔΥ αναφέρει:

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine η ανίχνευση ενός νέου ιού στην Κίνα. Ο νέος ιός αφορά ζωονόσο (μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο) που ανήκει στο γένος Henipavirus της οικογένειας Paramyxoviridae.

Κάποιοι ιοί της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσο ακόμα και θάνατο σε ανθρώπους. Ο νέος ιός ανιχνεύθηκε κατά τη διερεύνηση εμπύρετων περιστατικών με πρόσφατο ιστορικό έκθεσης σε ζώα στην περιοχή της Ανατολικής Κίνας.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκε ένας γενετικά διακριτός ιός henipavirus, που ονομάστηκε Langya henipavirus (LayV). Το γονιδίωμα του LayV αποτελείται από 18.402 νουκλεοτίδια με οργάνωση γονιδιώματος που είναι παρόμοια με άλλων ιών henipavirus. Ο νέος ιός παρουσιάζει τη μεγαλύτερη γενετική συγγένεια με τον ιό henipavirus Mojiang, ο οποίος απομονώθηκε από τη Νότια Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη μολυνθεί 35 άνθρωποι από τον νέο ιό Langyaπου εντοπίστηκε στην Κίνα και ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο, και ο οποίος θεωρείται ο πιθανός για την πρόκληση μιας νέας πανδημίας.

Tο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ταϊβάν (CDC), σήμανε ήδη συναγερμό για τον ιό Langya, γνωστό και ως LayV, παρόλο που δεν υπάρχει ένδειξη για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αιτία στάθηκαν τα 35 διάσπαρτα κρούσματα στις ανατολικές επαρχίες της Κίνας, Χενάν και Σαντόνγκ.

Οι ασθενείς, αγρότες οι περισσότεροι, δεν είχαν ούτε «στενή επαφή» ούτε «εκτέθηκαν από κοινού» σε παθογόνο παράγοντα, υπογραμμίζεται στη μελέτη, στην οποία διατυπώνεται η υπόθεση για «σποραδική» μόλυνση ανθρώπων.

Eνα μικρό θηλαστικό, με την ονομασία μυγαλή (φωτογραφία, παρακάτω, από W.A. Djatmiko, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons), το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους σκαντζόχοιρους και τους τυφλοπόντικες, παρουσιάζεται ως ο ξενιστής της ζωονόσου, που εντοπίστηκε το 2019 και σε οικόσιτα ζώα, σκύλους και κατσίκε

Langya: Τα συμπτώματα που προκαλεί

Ο ιός Langya henipavirus (LayV) προκαλεί στον άνθρωπο συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, ναυτίες και πονοκεφάλους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο google-site-verification: google4ff2c0abc414e29b.html
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων