Για ολική καταστροφή στον πολύπαθο Νότο του Ρεθύμνου μετά το σαρωτικό πέρασμα της πυρκαγιάς, την περασμένη Παρασκευή, μίλησε στο “Ράδιο Κρήτη” και την Ελένη Μπουρμά, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης.
Ο κ. Ταταράκης σημείωσε ότι οι περισσότεροι πυρόπληκτοι είναι κτηνοτρόφοι καθώς καταστράφηκαν βοσκοτόπια σε συντριπτικό ποσοστό και οι άνθρωποι δεν έχουν που να ταϊσουν τα ζώα τους.
Ο Δήμαρχος έκανε εκ νέου έκκληση για χορήγηση ζωοτροφών ώστε προσωρινά οι πληγέντες να ανακουφιστούν και ανέφερε ότι ήταν σημαντική η οικονομική ενίσχυση τόσο από την Περιφέρεια με ποσό ύψους 300.000 ευρώ όσο και από την ΠΕΔ Κρήτης με 100.000 ευρώ αλλά και ιδιώτες έσπευσαν να συνδράμουν είτε με χρήματα είτε με ζωοτροφές βοηθώντας σημαντικά τους ανθρώπους αυτούς που τα έχασαν όλα μέσα σε λίγες ώρες.
Ο κ. Ταταράκης αναφέρθηκε με ανακούφιση στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και κυρίως στο γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις θα δοθούν όχι μέσα ΠΣΕΑ, για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων, αλλά από τον μηχανισμό Κρατικής Αρωγής.
Όπως είπε, θα είναι περίπου 100 ανά δέντρο ελιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 50 ευρώ ανά δέντρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα, με 50% προκαταβολή και το υπόλοιπο με την αποκατάσταση της καλλιέργειας ενώ αντίστοιχα υψηλή θα είναι και για τις αμπελοκαλλιέργειες αφού κι εκεί η καταστροφή ήταν τεράστια!
Ο Δήμαρχος δεν έκρυψε πάντως τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο, παρά τα μέτρα στήριξης, οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν την περιοχή αφού, όπως είπε “στην ηλικία των 60-65 ετών και όταν ήδη έχει ζήσει κανείς μία μεγάλη καταστροφή κι έχει καταφέρει να στηθεί στα πόδια του, η δεύτερη καταστροφή είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Πρέπει να δούμε πώς θα κρατήσουμε τον κόσμο μας εδώ, να μη φύγουν οι νέοι”…
Επιπλέον, ο κ. Ταταράκης αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή στην Αθήνα και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης.
Συγκεκριμένα, κατατέθηκε στον αναπληρωτή ΥΠΕΣ, Στέλιο Πέτσα, φάκελος με το αίτημα για αποκατάσταση των βασικών υποδομών του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, οι οποίες έχουν επίσης υποστεί τεράστιες ζημιές.
Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε η αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου, η απομάκρυνση δέντρων και υλικών, καθαρισμοί, τσιμεντοστρώσεις και κατασκευή τεχνικών έργων προϋπολογισμού 1.000.000, για αντιδιαβρωτικά έργα ποσό ύψους 500.000 ευρώ και για κτιριακές παρεμβάσεις στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Σπηλίου με ενίσχυση του κτιρίου, κατασκευή νέου όροφο και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου ποσό ύψους 300.000 ευρώ.
Παράλληλα, τη Δευτέρα θα υποβληθεί σχετικό αίτημα για αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης άρδευσης συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στο πρόγραμμα “Α. Τρίτσης”, ο Δήμαρχος επισήμανε ότι πρόκειται για:
-το έργο «Επαναχρησιμοποίηση εμβληματικού κτιρίου στην νέα Κρύα Βρύση για την δημιουργία χώρου επιμόρφωσης και λαογραφίας» με προϋπολογισμό 740.917 ευρώ το οποίο συνδυάζει την ανάδειξη ενός εμβληματικού κτιρίου με την αξιοποίηση του για λόγους επιμόρφωσης σχετικά με την πλούσια διατροφική, πολιτιστική και αγροτική κληρονομιά μας η οποία αυτή την στιγμή έχει πληγεί.
-το «Σύστημα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγίου Βασιλείου» με προϋπολογισμό 604.152 ευρώτο οποίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ελέγχου, Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων για τη διαχείριση των συμβάντων που έχει ανάγκη ο Δήμος.